Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uludağ birinci bölgeye kıymayın!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu isim vererek eleştirdi. Uludağ’ın bireylerin değil kitlelerin mekanı olduğunu belirtti. “Bakanlık olarak bir yere direk dikeceğiz karşımıza ÇED çıkıyor, Veysel hocayla kılıçları çektik ” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2017 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2017 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uludağ birinci bölgeye kıymayın!

Uludağ, turizm merkezinde birinci ve ikinci bölge olarak tatilcilere hizmet veriyor. Ancak birinci bölge Oman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlıyken, ikinci bölge ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait. Bu nedenle iki bakanlık arasında bir yetki kargaşası yaşanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, birinci bölgenin Milli Parklar hudutları içerisinde olduğunu savunurken, ikinci bölge ise Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimi altında bulunuyor. İkinci bölgede konaklama tesisleri hiçbir engellemeyle karşılaşmazken, 200 metre mesafede bulunan birinci bölge ise Milli Parklar statüsünde bulunmasından dolayı tesislerin atıl durumda olması dikkat çekiyor. Bakan Veysel Eroğlu’nun eleştiriler getiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “bakanlık olarak direk dikeceğiz,  karşımıza ÇED çıkıyor. 9 ay bekle diyor. Artık özel sektörün halini siz düşünün” diyerek, Orman ve Su İşleri bakanı Eroğlu’na tepki gösterdi.

GÖZDEN KAÇIYOR

Bir hafta önce Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Uludağ’da geleneksel basın toplantılarından birisini gerçekleştirmiş, çok sayıda ulusal ve yerel medya mensubu ile yerel basın temsilcilerinin katıldığı bu toplantıda Ağaoğlu,  basın mensuplarının Bursa ve Bursalıları ilgilendiren Uludağ’daki kapatılmış olan otellerin  gerekçelerinin neler olduğu şeklinde sorulara, “sözü geçen bakanlığa sitem ederek, haksızlığa uğradığını” belirtmişti. Bu doğrultuda çıkan haberler üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bazı yayın organlarına bir açıklama gönderilerek, şöyle denilmişti: “Yapılan haberlerde Uludağ'ın orman kanunu ile yönetilemeyeceği, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun inadından vazgeçerek Uludağ'ın yönetimini Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne vermesi gerektiği, Uludağ'ın ötekileştirildiği ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının Bursa'ya gıcıklığının olduğu gibi akla ziyan ifadeler yer almaktadır. Keşke bu toplantıda yapılan açıklamaları haberleştiren basın mensupları, otel yöneticilerinden aldığı bilgilere ilave olarak Uludağ Milli Parkı Müdürlüğü veya Bursa'da bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de konuşarak yazısını yazmış olsa idi. O zaman inanıyoruz ki bu tür yanlışlıklara düşülmezdi” denildi. Ancak, bakanlığın açıklamasında sözü geçen devlet memurlarının açıklamada bulunma yetkilerinin olmadığı gözden kaçtığı görülüyor.

KILIÇLAR MI ÇEKİLDİ?

Uludağ'daki yetki kargaşasının nasıl giderildiği konusunda Türkiye'nin bir değil iki başarı hikayesi olduğu ortaya çıkıyor. Palandöken ve Erciyes kış turizm merkezleri Büyükşehir belediyelerine devredilmesi ve kamunun yaptığı yatırımlarla dünyanın gözde kayak merkezleri arasına girmesi. Erciyes dağının yaklaşık 26 milyon m2 alanı Kayseri Büyükşehir Belediyesine devredilerek vizyon kazanması. Kültür ve Turizm Bakanlığı le Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında devam eden yetki karmaşasına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı. Berat Albayrak da bakanla sorunlu olduğunu açıkça beyan ederek gazetecilere, “Veysel Hocayla kılıçları çektik. Bakanlık olarak direk dikeceğim, 9 ayda ÇED çıkıyor. Siz düşünün özel sektörün halini” diyerek yanıt vermesi, Eroğlu’nun bakanlıkta refleks kaybına uğradığı görüşü hakim oluyor. Bakan Albayrak ayrıca, Uludağ’ın bireylerin değil kitlelerin mekanı olduğunu vurguladı.  Diğer yandan, meydana gelen bu kargaşadan Bursa ve Uludağ zarar görüyor. Turizmde iddialı olan Avrupa Tarihi Kentler Birliği ve UNUSCO dünya mirası listesine giren Bursa’nın yabancı turist bir yana yerli turistlerinde yurdun değişik bölgelerindeki kayak merkezlerini tercih ediyor olması üzüntü veriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.