Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Suriyeliler için ne yaptı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verileceğini açıklaması Türkiye’ de yaşayan Suriyeli sığınmacılar konusunu tekrar gündeme getirdi. Suriye’de iç savaşın başladığı Nisan 2011’den bugüne üç buçuk milyonu aşkın Suriyeli Türkiye’ye sığındı. 2016 yılına kadar Suriyeli Mülteciler için Türkiye Cumhuriyeti ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından 30 milyar dolara yakın harcama yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Suriyeliler için ne yaptı?
Cevriye Yavuz – Bursa Haber/ANKARA Başta Şanlı Urfa, Kilis ve Hatay olmak üzere birçok Suriyeli Türkiye’ye yerleştirildi. Suriye sınırındaki 22 kadar olan mülteci kamplarında kalan Suriyeliler için ilk aşamada kurulan çadır kentler, barındırma merkezlerine dönüştürüldü. Kamplarda kalanlara çalışma izni verilmediği için çok sayıda mülteci kayıt dışı olarak İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlere göç etti. 2016 yılı Haziran ayında barınma merkezinde kalan Suriyeli Mülteci sayısı 350 bine ulaştı.

Türkiye’ye sığınan Suriyelilere ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetleri sağlandı. Sınavsız okuma hakları ile Suriyeli lisans öğrencilerine aylık 1200 lira burs imkanı verildi. Çok sayıda Suriyeli’ye para ve kira yardımı yapıldı.

Başta İHH ve AFAD olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu Suriye ve Türkiye’de yardım çalışmaları yaptı. Bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye ve Suriye’de 30 a yakın okul açıldı, 342 okulun lojistik desteği sağlandı. Çok sayıda fırın, aşevi ve yetim evleri açıldı. Türkiye ve Suriye’de toplam 10 cami ve 25 mescit açıldı. 7 hastane kuruldu. Toplam 78 hastaneye lojistik ve tıbbi destek sağlandı ve tıbbi malzeme yardımı yapıldı.

Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesi önerisinin yankısı devam ederken, TOKİ’nin elinde bulunan boş konutların da Suriyelilere verilebileceğini açıklamasıyla tartışma daha da alevlendi. Başta muhalefet partileri olmak üzere birçok kesimden konuya ilişkin tepki geldi.

Parti Grup Toplantılarında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli Hükümete ağır eleştirilerde bulundu. Bahçeli, “Madem Suriyelilere verilecek TOKİ konutları var idiyse, bu milletin asil evlatlarından bu zamana kadar niçin esirgenmiştir?" dedi.

Muhalefet Milletvekileri de Suriyelilere vatandaşlık verilmesine tepki gösterdi. MHP Milletvekili Erkan Akçay yaptığı basın açıklamasında vatandaşlık verilmesinin demografik yapıyı bozacağına, sosyal ve siyasal birçok soruna neden olacağına dikkat çekti. CHP grup başkan vekili Özgür Özel ise Suriyeli sığınmacılar konusunda Avrupa Birliği ve dünyanın tüm güçlü ekonomileri ile birlikte bu yükün ekonomik olarak ve sayısal olarak birlikte kaldırılması gerektiğini söyledi.

Başbakan: Standartları var
Başbakan Binali Yıldırım vatandaşlık tartışmasını dün yaptığı açıklamayla izaha çalıştı ve şöyle dedi:
"Bu konuda gereken açıklamalar yapılmasına rağmen bir art niyetin olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkeler vatandaşlığa kabul ederler, vatandaşlıktan çıkarırlar. Bunların kuralları, standartları, şartları vardır. Elbetteki bu şartları sağlayan herkes vatandaşlığa alınır. Ancak kanun dışı işlemleri olanların asla ve asla vatandaşlığa alınması söz konusu olmaz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.