Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de İlk Defa, Bursa'da Sergilenecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonuyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, 23-24 Temmuz tarihlerinde Keles Kocayayla’da yapılacak...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'de İlk Defa, Bursa'da Sergilenecek!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonuyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni, 23-24 Temmuz tarihlerinde Keles Kocayayla’da yapılacak. Kocayayla’ya 16 Türk devletini temsilen 16 çadır kurulacak, Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcular tarafından 5000 yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları şölen havasında sergilenecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi yine bir ilke imza atıyor. Birçok ulusal ve uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Bursa, bu defa Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 23-24 Temmuz tarihlerinde Keles ilçesindeki tarihi Kocayayla’da gerçekleştirilecek ‘Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni’nde; 5000 yıllık geçmişe sahip tarihi spor oyunları sergilenecek. Ecdadın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları spor oyunlarından örneklerin sunulacağı şölende; mangala (köçürme), dokuz taş, satranç, alış (kemik) atma gibi stratejik akıl oyunlarından da örnekler sunulacak ve iki gün süreyle isteyen katılımcılara uygulamalı dersler verilecek.
İki gün sürecek şölende dört nala giden at üzerinde oğlak kapma oyunu olarak bilinen “Kök Börü oyunu”, kuşak, aba ve Moğol güreşleri, bilek güreşi, bilek çekme, çubuk çekme (ağaç güreşi) güreşleri, rahvan biniciliği, atlı güreş, at üzerinde akrobasi, atlı okçuluk, ok atma, mızrak atma, kılıç oyunu, cirit oyunu gibi spor oyunlarını yanı sıra ip çekme, çelik-çomak gibi eğlenceli oyunlar da sergilenecek. Bilhassa Van-Erciş’e bağlı Ulupamir ve Kırgızistan’a bağlı Çolpanata’dan gelecek olan Kırgız sporcuların at üzerinde yapacakları şovlar izlenecek. 16 Türk devletini temsilen 16 çadırın kurulacağı şölene; Kırgız, Özbek, Türkmen, Moğol, Afgan, Kazak ve Tatar sporcuların yanı sıra soydaş ve göçmen STK temsilcileri de katılacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonunda Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek festivalde; iki gün süreyle göçmen dernek ve vakıfların yöresel ürünleri sergilenecek, geleneksel milli sofralar kurulacak, Toylar düzenlenecek, hoyratlar, türküler söylenecek ve göçmen STK yöneticilerinin iştirakiyle “Aksakallar Kurultayı” düzenlenecek.
Etkinlikleri izlemek isteyen vatandaşlar için sabahları Kocayayla’ya, akşamları da şehir merkezine ulaşım imkanı sağlanacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrasya coğrafyasında, İpek Yolu güzergahında 5000 yıldır oynanagelen ata sporlarının bir şenlik havası içinde her yıl düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi. Başkan Altepe, “Bu yıl ilk adımı atıyoruz. İlk adımı atmakla birlikte uluslararası arenada ata spor oyunların profesyonel olarak icra eden bir takımı şölenimize davet ettik. Kırgızistan’dan gelecek olan takım üyeleri, at üzerinde müthiş gösteriler sunacaklar. Aynı şekilde dünyanın en yüksek platosu olan Pamir’den göç ederek ülkemize sığınan Kırgızlardan oluşturulan ve ülkemizi spor oyunlarında temsil eden Ulupamir Kökbörü Takımı da dört nala giden atlar üzerinde 50 kilogramlık oğlağı yerden alarak, rakiplerine kaptırmadan belirlenen kaleye bırakma mücadelesini sergileyecekler. Her sıklette güreşler yapılacak. Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Moğol ve Afgan güreşçiler er meydanında ter dökecek. Ok atacağız, ok atma usullerini göstereceğiz. Satranç turnuvaları düzenleyeceğiz. Mangala, dokuz taş gibi akıl oyunlarını katılımcılara anlatacağız. Bursa’nın fethi öncesi ve sonrası alplerin gazilerin er meydanlarında, toylarda sergiledikleri hünerleri 600 yıl sonra şenlik havası içinde düzenliyor olmak bizi heyecanlandırıyor. Hedefimiz Bursa’yı İpek Yolu güzergahı üzerindeki ata sporlarının da merkezi haline getirmek” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.