Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turgay Erdem’in şaibeli görevi...

CHP’li Nilüfer Belediyesi’nde son 10 yıldır her türlü evraka tek başına imza atıp, bürokratları yok sayan veya bürokratların imza atmadıkları evrakları imza atarak işlem yapılır hale getirdiği iddia edilen Turgay Erdem’in görevlendirilmesinin kanunlara aykırı olduğu iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2019 23:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2019 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Turgay Erdem’in şaibeli görevi...

Murat DORUK

Bu iddialarla ilgili olaylar zinciri, İçişleri Bakanlığı’nın mahalli idarelerle ilgili olarak her yıl yaptığı rutin denetimler sırasında belirlendi. Bakanlık müfettişleri, Turgay Erdem’in koordinatör başkan yardımcısı olarak görevlendirilmesini, 5393 sayılı Belediye Kanununun birinci ve 37. Maddesi ile 42. Maddesine aykırılık olduğunu tespit etti. Ayrıca, Devlet Memurları Kanunu’nun 1. Ve 2. Maddesine aykırı bulunduğu rapor edildi.

YASA ÇİĞNENMİŞ

Mahalli İdareler Kanunlarında 2002 yılında yapılan bir değişiklik ile belediye meclis üyelerinin de arasından başkan ve meclisin yetkili kılacağı seçilmiş üyelerin başkan yardımcısı olarak görevlendirilmesi uygulaması başlatıldı. Bu kanunun çıkarılmasındaki ana etken ise, Belediye encümenlerinde memur sayısının seçilmiş üye sayısından fazla olması idi. Her üç memur için seçilmiş bir üyenin encümende görev alması gerekiyor. Belediye Meclis üyelerinden ise Başkan yardımcısı olarak atamaların yapılması halinde, encümenlerde memurların sayısı azalıp, meclis ve seçilmiş üyelerin sayısı artabiliyor. Kanun koyucu, bu düşünce ile hareket edip, Belediye Meclislerine seçilen siyasi kimlik taşıyan kişilerin de belediye yönetimlerinde söz sahibi olabilmesi için Başkan Yardımcısı sıfatıyla, meclis kararı, mülki amirlerin onaylarıyla görev yapmaları sağlanmış. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2009 yılında meclis üyesi seçilen Turgay Erdem’i bu kanuna dayanıp, başkan yardımcısı olarak görevlendirmiş. Fakat iddialara göre, meclis kararı alınmamış. Mülki amirlerin onayları alınmamış. Turgay Erdem, 2 Nisan 2009 tarihinde D-03-196 sayılı Başkanlık oluru, (Mustafa Boztbey’in tek başına imzaladığı evrak) Koordinatör başkan yardımcısı olarak görevlendirilmiş. O tarihten bu yana da Başkan yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Turgay Erdem, Başkan yardımcısı olması nedeniyle Emekli Sandığına tabi, devlet memurları gibi sosyal hakları ve maaşı ödeniyor.

HER İŞE İMZA ATIYORMUŞ

Turgay Erdem, 2 Nisan 2009 tarihinde Belediyeye başkan yardımcısı sıfatıyla görevlendirildik sonra Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tekrar bir iç emir çıkarıp, Turgay Erdem’in koordinatör başkan yardımcısı olduğunu ve bütün belediye birimlerinden sorumlu olduğunu, bütün belediye birimleri adına, evrak düzenleyip imza atmaya yetkili kılındığını duyurmuş. İddialara göre; Turgay Erdem böylece, kanun gereği kuvvetler ayrılığı ve belediye dairelerinin yaptıkları iş ve hizmetler nedeniyle başkan yardımcılarına bağlanmasına yönelik kanunları yok sayıp, her türlü evrakı imza atmakla suçlanıyor. CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in imzaladığı Turgay Erdem’in görevlendirilmesi yazısında, “Turgay Erdem, koordinatör başkan yardımcısı olarak, belediyenin tüm yönetim birimleri arasında düzen sağlamak, iletişim ve ilişkilerde bir örneklik ve/veya uyum sağlamak amacıyla, bütün başkan yardımcılıkları ve müdürlükler adına gerekli görülen durumlarda karar verme/ temsil etme/ imza atabilme yetkisinin verildiği, fakat bu iç emrin yazılı olarak herhangi bir birime bildirilmediği, şifaen söylendiği iddiaları ortalıkta dolaşıyor.

MEMUR İMZALAMAZSA TURGAY ERDEM İMZALAR

Nilüfer Belediyesinde senelerdir bu iç emre istinaden evraklara Turgay Erdem’in resmi ve yazılı görevlendirme olmadan, başkalarına ait yetkileri kullanıp imza attığı iddiaları İçişleri Bakanlığı’nın denetimine takıldı. Yapılan incelemeler sırasında, belediyede çalışan ve evrakları imza atma yetkisi bulunan bazı bürokratların bu evrakları “sakıncalı” görüp imza atmamaları üzerine, evrakların Turgay Erdem’in önüne getirildiği, Erdem’in de bütün bu evrakları imzalayıp, bu evraklara istinaden yapılması zorunlu işlerin yapılmasına yol açtığı öne sürülüyor. Nilüfer Belediyesi’ne iş yapan müteahhitlerin hak ediş evraklarının bile bu şekilde tanzim edilip ödendiğine dair iddialar ise hala konuşuluyor. Müteahhitler arasında, evraklarına, projelerine imza atmayan bürokratların imza atmaması halinde, “nasıl olsa Turgay Erdem bütün evrakları imzalıyor” düşüncesiyle hareket edilip, pek çok evrakın bürokratların bile haberi olmadan direkt olarak Turgay Erdem’in imzasıyla işlem yapıldığı konuşuluyor. İçişleri Bakanlığı bu iddiaların Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve Bursa’daki mülki amirlere bildirildiğini haber verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.