Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi teklif Meclis’te

TBMM akşam saatlerinde tarihi bir adıma tanık oldu. Muhalefetin ‘rejim’ iktidarın ‘sistem’ değişikliği olarak yorumladığı Anayasa değişiklik teklifi Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a teslim edildi. Teklifteki en önemli iki unsur; başbakanlığın kaldırılması ve Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin devam etmesi olarak değerlendirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2016 22:42
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2016 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi teklif Meclis’te

Ankara/Bursa Haber

TBMM akşam saatlerinde tarihi bir adıma tanık oldu. Muhalefetin ‘rejim’ iktidarın ‘sistem’ değişikliği olarak yorumladığı Anayasa değişiklik teklifi Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a teslim edildi. Teklifteki en önemli iki unsur; başbakanlığın kaldırılması ve Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin devam etmesi olarak değerlendirildi.

Ak Parti’nin anayasa değişiklik metni, bugün yapılan son temasların ardından neticelendi. MHP ile uzlaşmanın ardından Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet  Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sundu. 316 vekilin imza attığı teklifi Kahraman’a veren Grup Başkanvekili Elitaş, “Sayın  Başbakanımız  dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis  Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kahraman da, “Hayırlı uğurlu olsun. Sonuçlarının  hayırlara vesile olmasını diliyorum. 316 imza var. Muhteviyatına ilişkin  açıklamayı sanıyorum basına yapacaksınız. Çalışmaya katılan bütün arkadaşları  tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni başlangıç daha  oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 değişiklik olmuştu. Bu 19. ve  köklü bir değişiklik... Öyle olmasını diliyorum. Tebrik ediyorum” diye konuştu.

Ortak açıklama

Ak Parti’den Abdülhamit Gül, MHP’den de  Mehmet Parsak anayasa değişikliği teklifinin ortaya çıkmasında birlikte çalışan iki isimdi. TBMM’de  ortak açıklama yapan ikiliden Abdulhamit Gül şunları söyledi:

“Yeni Anayasa teklifimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2007 referandumu ile milletimizin Cumhurbaşkanını kendisi seçti. Bu seçimle birlikte melez hükümeti sorunu ortaya çıktı. Çok yoğun çalışmalar yaptık. 21 maddelik teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonrasında milletin siyaseten beklediği ödevi yerine getirme misyonudur. Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir Anayasa var. Seçilme yaşını 18’e indiriyoruz. Mini Anayasa’da CHP’'nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık”

Türk anayasası

MHP’li Mehmet Parsak ise şöyle dedi:

“Saat 17.30 itibariyle tam mutabakat çerçevesinde anayasa değişiklik teklifi metni Ak tarafından TBMM’ye arz edilmiştir. Teklif, Meclis’te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları gündemden hiç düşmemiş, Anayasa mutabakat sonucu kurulmuştur. Anayasamızdan Türk ibaresi çıkarılamaz. Anayasamızın ilk 4 maddesi tartışma konusu değildir. Anayasamız bir Türk Anayasasıdır.
İçerikle ilgili detay vermeyeceğim ama gerçekten 1982 Anayasası yürürlüğe girdikten itibaren tartışılan bir anayasadır.”

İçeriğinde neler var?

Meclis’e sunulan teklif yasalaşırsa, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak, başbakanlık kalkacak. Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği sürebilecek. Kararname çıkarma yetkisi ve cezai sorumluluğu olacak. Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18’e düşüyor. Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.  

Cumhurbaşkanına Meclis’i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek. Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabilecek, milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan’a gönderilebilecek. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18’e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019’da uygulamaya girecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis’teki seçimde 5’te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek. Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) üye sayısı 15’e inecek. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.

Anayasadan “Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir” maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019’da yapılabilecek. Genel seçimler de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte 2019 yılının Kasım ayında yapılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.