Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Tahtakale Çarşısı yeniden hayat buluyor

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın en eski çarşılarından biri olan Tahtakale Çarşısı’nın yenilenmesi için çalışma başlattı. Tarihi çarşıyı eski ihtişamlı günlerine kavuşturacak olan cephe sağlıklaştırma ve zemin kaplama çalışmaları kapsamında ilk harcı döken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Tahtakale Pazarı’nın Bursa’nın en önemli ekonomik merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2017 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2017 22:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi Tahtakale Çarşısı yeniden hayat buluyor

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın en eski çarşılarından biri olan Tahtakale Çarşısı’nın yenilenmesi için çalışma başlattı. Tarihi çarşıyı eski ihtişamlı günlerine kavuşturacak olan cephe sağlıklaştırma ve zemin kaplama çalışmaları kapsamında ilk harcı döken Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Tahtakale Pazarı’nın Bursa’nın en önemli ekonomik merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Tarihi ve kültürel mirasının ayağa kaldırılıp yaşatılması adına birçok ciddi çalışmaya imza atarak Bursa’nın UNESCO dünya mirası listesine girmesinde önemli bir paya sahip olan Osmangazi Belediyesi, geçmişi Çelebi Mehmet dönemine dayanan Tahtakale Çarşısı’nı yeniliyor. ‘Tahtakale Çarşısı İç Avlu Cephe Sağlıklaştırma ve Zemin Kaplaması’ projesi kapsamında bölgedeki 54 dükkanın cephe sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak. Dükkanların yağmur iniş boruları ve olukları, pencere ve kapı doğramaları ile cephe boyaları yenilenecek. Çarşının iç avlusunun bin 500 metrekarelik zemin kaplaması gerçekleştirilecek ve 24 pazar tezgahının ve açılır kapanır tenteleri yapılacak. 300 gün içerisinde bitmesi planlanan çalışmalar için yaklaşık 3 milyon 116 bin TL’lik bütçe kullanılacak.

Tahtakale Çarşısı’nı yenileme çalışmaları düzenlene törenle start aldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, 23. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak, Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

“Tarihi mirasa sahip çıkmanın öncüsü biziz"

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, törende yaptığı konuşmada “Osmanlıyı kuran tarihi bir şehirde yaşıyoruz. Tarihi mirasın ayağa kaldırılması ve gelecek nesillere aktarılmasına önem veriyoruz. Tarihi mirasa sahip çıkma konusunda yaptığımız çalışmalar ile 6 ödül aldık. Tarihi Kentler Birliği vasıtasıyla projelerimiz diğer belediyelere aksettiriliyor. Diğer belediyelere örnek oluyoruz. Belediyeler bizlerden teknik bilgiler alarak kendi bölgelerindeki tarihi mekanların restore edilmesi için çalışmalar başlatıyor. Türkiye’deki tüm belediyeler tarihi mirasın ayağa kaldırılması konusunda çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların öncüsü Osmangazi Belediyesi’dir. Bu konuda ilk adım Osmangazi’de atıldı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin neresine bakarsak bakalım Osmangazi Belediyesi’nin imzası vardır. Uluçarşı’yı çöküntü halinden kurtarıp modern bir hale getirdik. Esnafımızla birlikte hem geçmişteki kurumu ayağa kaldırıyor hem de günümüzdeki alış veriş anlayışını geçmişle birleştirerek günümüze taşıyoruz. Nilüfer Köylü Pazarı, yine o bölgemizde yaptığımız önemli bir çalışma. Ulucamii Caddesi, Ünlü Cadde ve İvazpaşa Meydanı’nı yeniledik. Bu çalışmalarla birlikte İç Fidan Han’ı gün yüzüne çıkartıyoruz” dedi.

“Tahtakale ticaretin merkezi olacak”

Hanlar Bölgesi, Osmanlı ekonomisinin temelinin atıldığı yerler. Bu temel o kadar sağlam atılmış ki bugün halen dimdik ayakta. Son 15-20 yıl içerisinde birçok AVM açıldı. Artık bu AVM’lerin de modası geçti. Tarihi çarşılar yeniden ayağa kalktı. Bu biz belediyelerin Tarihi çarşılara sahip çıkmasından kaynaklanıyor. Tarihi çarşılarımızdan biri olan Tahtakale Çarşısı da Bursa için büyük önem taşıyor. Eski Bursa burası. Burası zamanın etkisiyle eskimiş ve çöküntü halini almaya başlamış. Tahtakale Çarşısı’nın yenilenmesi için uzun zamandır projeler üretiyoruz. Burada eski ile yeni birbirine karışmış durumda. Buradaki asıl amaç yenilemeyle birlikte bölge esnafının ticari aktivitesini de korumak. Çalışmalarımız bitiğinde burası bir cazibe merkezi olacak. Uludağ bölgesindeki köylerin ticaret merkezi halini alacak. Uludağ köylerinde yetişen taze sebze meyveler burada doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşacak. Bizlerin tün dünyaya örnek bir ahilik geleneğimiz var. Kendi kültürümüz ve inancımız çerçevesinde oluşturduğumuz alış veriş anlayışına bağlı kalırsak bizim ticaretimiz artacaktır. Tahtakale Çarşı da yenilenen yüzüyle ticari hareketliliğin yaşandığı en önemli noktalardan biri olacaktır” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da, Osmangazi’nin sembolü olan çınar ağacının kökleri gibi tarihimize tutunuyoruz. Tüm Bursa’da tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bu çalışmaların öncüsü de Osmangazi Belediyesi’dir. Ben Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar ve çalışma arkadaşlarını bu önemli çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi.

Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tahtakale Çarşısı’nın yenilenmesi uzun yıllardır arzu ettiğimiz bir çalışmaydı. Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar, diğer tarihi bölgelere olduğu gibi bu bölgeye de el attı ve yenileme çalışmaları başlattı. Bursalılar ve çarşı esnafı olarak başlatılan çalışmalardan dolayı çok mutluyuz. Başta Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Dündar, ilk harcı dökerek Tahtakale Çarşısı İç Avlu Cephe Sağlıklaştırma ve Zemin Kaplaması çalışmalarını başlattı. Daha sonra çarşı esnafını gezen Dündar aşıklar kahvehanesini ziyaret edip aşıkların mini konserine eşlik etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.