Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi karar: Yunuseli uçuşa açılıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlanınca, Yunuseli Havaalanı’nın uçuşlara açılması için düğmeye basıldı. Yapılan protokolle, Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin eğitiminin yanı sıra sivil uçuşlara da açılan havaalanında ‘görerek yaklaşma’ usulüne göre uçuşlar gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2014 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2014 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tarihi karar: Yunuseli uçuşa açılıyor


Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlanınca, Yunuseli Havaalanı’nın uçuşlara açılması için düğmeye basıldı. Yapılan protokolle, Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin eğitiminin yanı sıra sivil uçuşlara da açılan havaalanında ‘görerek yaklaşma’ usulüne göre uçuşlar gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hava ulaşımında bugüne kadar İstanbul’un gölgesinde kalan Bursa’nın artık hava ulaşım ağının da güçleneceğini belirterek, 1 ay içinde uçuşların başlayabileceğini, 3-4 ay içinde de kule, terminal binası gibi fiziki eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar aktif olan kullanılan ancak Yenişehir Havaalanı’nın hizmete açılmasının ardından atıl halde kalan Yunuseli Havaalanı’nın yeniden ulaşıma açılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıldır ısrarla sürdürülen çalışmalar meyvesini verdi. En son 2011 yılında Yunuseli Havaalanı’nın hava ulaşımına açılması için imzalanan protokol, bölgeye yapılması planlanan sağlık kompleksi nedeniyle askıya alınmıştı. Sağlık kompleksi için başka bir yer bulunmasının ardından Yunuseli Havaalanı’nı yeniden gündemine alan Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın marka değerine önemli bir katkı sağlayacak sonuca ulaştı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yapılan görüşmeler sonucunda Yunuseli Havaalanı’nın ‘görerek yaklaşma’ usulüne uygun uçuşlara açılması kararlaştırıldı. Yıllardır atıl halde bekleyen havaalanında hem Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerine eğitim verilecek hem de sivil uçuşlar gerçekleştirilecek.

1,5 saatlik uçuş için 6 saat yolculuk
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konuyla ilgili gelişmeyi, Yunuseli Havaalanı girişinde yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Beraberindeki AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile birlikte Bursalılara Yunuseli Havaalanı’nın açılacağı müjdesini veren Başkan Altepe, günümüzde uzak kent ve ülkelere ulaşımda kullanılan en önemli ulaşım yolunun hava yolu olduğunu vurguladı. Yunuseli Havaalanı’nın da 15-20 yıl öncesinde yoğun olarak kullanıldığını ancak Yenişehir Havaalanı’nın açılmasının ardından atıl halde kaldığını dile getiren Başkan Altepe, “Yaklaşık 1,5 – 2 saatlik uçuş için, 6 saat öncesinden İstanbul’a gitmek zorunda kalıyoruz. Bugün 900’e yakın yabancı ortaklı şirketin bulunduğu Bursa’nın daha erişilebilir olması gerekiyor. Yunuseli Havaalanı’nın açılması için Türk Silahlı Kuvvetlerimizle ortak hareket ettik. Aynı zamanda Işıklar Askeri Hava Lisesi’nin Bursa’da olması da büyük bir avantaj oldu. Sonuçta yaptığımız protokolle fiziki eksiklikleri Büyükşehir tarafından giderilecek olan havaalanı, ‘görme şartı’ getirilerek, uçuşlara açıldı. Aletli uçuşlar yapılamayacak, pilotun hakimiyetinde görme şartı ile uçuşlar gerçekleştirilecek. Yaklaşık bin 300 metre uzunluğundaki pist bir çok uçuş için elverişli. Burada Askeri Hava Lisesi öğrencileri eğitim yaparken, 20 kişiye kadar olan küçük uçaklarla uçuşlar da 1 ay içerisinde başlayacak. Bir taraftan uçuşlar devam ederken, 3-4 aya kadar da gerekli tüm fiziki eksiklikler giderilecek” diye konuştu.

Çalışmalar hemen başlıyor
Yapılan protokole göre, havaalanın fiziki eksiklikleri Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilecek. Buna göre, ana pistin bakım ve onarımı ile apron bağlantı yolları yapılacak. Kule inşaatı ve donanımı, kırım kurtarma ekibi, sağlık ekibi, ambulans, itfaiye, yakıt tankeri, çevre güvenlik hatlarının oluşturulması, aydınlatma, alan içindeki bulunan atıl haldeki 11 binanın yıkımı, yolcu bekleme salonu, itfaiye binası, uçak bakım hangarı Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Pist ve kule yönetimi Türk Hava Kuvvetleri’nin kontrolünde olacak. İlk etapta gündüz gerçekleşecek uçuşlar, pistin aydınlatılmasının ardından geceleri de ‘görerek yaklaşma’ usulüne göre gerçekleştirilebilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.