Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Şehirler tektipleşiyor'

Ünlü Mimar Emre Arolat, Bursa'nın ve Türkiye'nin en büyük meselesinin plansız büyüme ve niteliksiz yoğunluk olduğunu söyledi. Arolat, şehirlerin tarihi dokularını kaybedip tektipleştiğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2014 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2014 13:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'Şehirler tektipleşiyor'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat Konseyi ile Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) İnşaat ve Yapı Malzemeleri Komitesi, Mimar Emre Arolat'ı ağırladı. BTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa genç mimarlar büyük ilgi gösterdi. Toplantıda, Bursa'nın genel mimari meselelerine ve marka şehir olma yolunda mimarinin önemine işaret eden Arolat, "Bursa'yı mimari açıdan olumlu bulmuyorum. Doğanbey projesi tam bir facia. Ne sosyolojik, ne kentsel dönüşüm olarak kabul edilebilir değil. Ben bütün kentlerde olduğu gibi Bursa’nın da ana eksiğinin şehrin bütününe ait bir tür strateji yoksunluğu olduğunu düşünüyorum. Bütün bir planlamadan yoksun olarak gündelik kararlarla projeler üretilmesinin kusurlu olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede farklı uzmanlık alanlarının bir araya geldiği bir çalışmayla birlikte yeni bir Bursa planı yapmak gerekir. Bu planı hem sivil toplum kuruluşları, hem vatandaşlar, hem de teknik personel gibi, her kesimi içine katacak bir süreçle birlikte tasarlayarak yapmak lazım" diye konuştu.

Konuşmasında, Bursa'nın yanı sıra genel çerçeve itibariyle Türkiye mimarisine yönelik eleştiriler de getiren Arolat, "Türkiye'de bütün şehirler plansız büyüyor. Artık her şehir birbirine benzemeye başladı. Kent dediğimiz olgu maalesef günümüz Türkiye'sinde hep aynı beton blokların bir araya gelmesinden oluşuyor. Şehir yapılanması ve mimari açıdan baktığınızda Kütahya'ya da gitseniz, Edirne'ye de gitseniz farklı bir şehir izlenimi alamıyorsunuz. Buradaki genel sıkıntı, şehirlerin kendilerini farklı kılan genetik dokularıyla değil, tektipleşmeyle, niteliksiz biçimde büyümesinden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.