Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Ulcay: ‘Her türlü görüşü sahiplenmek gerekir’

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Bir rektör olarak başarılı olmanın anahtarı, birleştirici olmak. Başarı, ideolojiden bağımsız olarak ülke değerleriyle sorunu olmayan her görüşü sahiplenmekten geçer” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2018 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2018 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rektör Ulcay: ‘Her türlü görüşü sahiplenmek gerekir’

Özgür EKİNCİ

Bursa Haber Gazetesi’nin düzenlediği ve geleneksel hale gelen Gündem Buluşmaları devam ediyor. Toplantının bu haftaki konuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay oldu. Mudanya yolundaki Kahve Beyaz Restoran’da gerçekleşen buluşma, Bursa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Bursa Haber Gazetesi yönetici ve yazarları katıldı.

‘ÜNİVERSİTELERİN ÜÇ FONKSİYONU VAR’

Konuşmasına Uludağ Üniversitesi'nden ziyade tüm üniversitelerin fonksiyonlarından bahsederek başlayan Ulcay, “Üniversitenin birinci vazifesi eğitimdir. Her üniversite eğitim vermekle mükellef. İkinci bir fonksiyonu araştırma. Üçüncü fonksiyon ise üniversite sektörlerle beraber haber çalışmak zorunda. Bunlara diğer bir deyişle 1. nesil 2. nesil 3. nesil üniversite kavramı diyoruz. Birinci nesil üniversite kavramı eğitim verip diploma veren. İkinci nesil üniversite sadece eğitim verip diploma veren değil aynı zamanda araştırma ve proje yapar ve bu nesil üniversitenin amaçları var. Üçüncü nesil üniversite ise bu projelerin ilgili sektörlerle ilişkilendirmek ortak hareket etmek. Şu an Uludağ Üniversitesi 3. nesil üniversite midir? diye sorarsanız hayır ama kendimize hedef koyduk. Türkiye açısından da baktığımızda şu an üçüncü nesil üniversite kavramına tam oturan bir üniversite yok. Aşağı yukarı Türkiye'de 15 tane üniversite bu hedef doğrultusunda hareket ediyor. Biz de bu 15 üniversitenin içerisindeyiz.

Tabii diğer yandan sosyal sorumluluk var. İllaki her şeyi proje, araştırma, eğitim değil. Bilgi birikiminin yaşadığı coğrafyanın birtakım ihtiyaçlarını karşılamak adına sosyal sorumluluk çerçevesinde bu ihtiyaçların karşılanması gerekiyor.  Göreve geldiğimizde bilimsel araştırmalarda bir hocanın yurt dışına çıkma hakkı 4 yılda birdi. Biz de bunu değiştirip her yıl bir kere gitme hakkı koyduk. Tabi bunlara şart koyduk. TÜBİTAK’ın birtakım şartlarını koyduk. Bu çerçevede göreve geldiğimizden beri aşağı yukarı 500 kişiye destek verdik. 2016'da 700 kişiye, geçtiğimiz yıl ise 800'ün üzerinde kişiye destek verdik. Bunlara yurtdışındaki kongrelere bildiri sunmak için fon sağladık. Amaç üniversitenin oralarda tanıtılması. Çünkü yaklaşım tarzımız mademki dünya üniversiteleri arasında tanınmak istiyoruz, onlarla ortaklık yapacaksak, onlarla beraber projeler hazırlayacaksak, böyle bir çalışmayı yapmamız gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

HEDEF ULUSLARARASILAŞMA

“Türkiye'nin hedefinde uluslararasılaşma var” diyen Ulcay, “Uluslararasılaşma da yabacı öğrenci sayısını artırmamız lazım. Türkiye'de şuan da 110 bin civarında yabancı öğrenci var. Türkiye'nin 2023 vizyonunda hedef yabancı öğrenci sayısında 250 bin ki bu iyimser bir sayı. Çünkü üniversitelerde bu kapasite var. Bu da üniversitelerin görevlerinden biri.  Biz geçen yıl 12 ülkede her ülkenin kendi dilinde YÖS sınavı yaptık. Bu sene 20 ülkeye gidiyoruz. 20 ülkede sadece lisans değil yüksek lisans ve doktora sınavlarını da gittiğimiz ülkenin dilinde yapacağız. Göreve geldiğimizde hedeflerimizden bil ki uluslararasılaşmaydı. Şu anda 5 bin yabancı öğrencimiz var ve İstanbul Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı öğrencisi olan üniversitesiyiz. Bir de yabancı öğrenciye en fazla Türkçe öğreten üniversitesiyiz. Ayrıca yabancı öğrenciler için bizim başka bir hedefimiz yurt yapmak. İhalesini yapacağız bin kişilik sadece yabancı öğrenciler için yapılacak. Çünkü üniversitemizi tanıttığınız da en azından üniversitemizde yurt imkanın olduğunu görülmeli. Öte yandan İstanbul'da iki üniversite ile anlaştık. Orada bina kiraladık. Uludağ Üniversitesi olarak İstanbul'a gelen öğrencilerin sınavlarının yapıyoruz. Öte yandan üniversitemizde 124 farklı ülkeden öğrenci var. Hatta geçen temelini attığımız cami ki sadece cami değil, başka aktivitelerin olduğu çok amaçlı sosyal tesiste olacak. Burada yabancı öğrencileri de düşünerek o öğrencilerin bir kısmı gayrimüslim, onlar için de ibadet yeri planladık. Yani küçük bir kilise küçük bir havra veya genel genel amaçlı bir ibadet yeri bir alan içinde planladık. Bu da hoşgörümüzü yansıtıyor.

TIP FAKÜLTESİ YENİLENİYOR

“Bugün üniversite denince tıp fakültesi, yani aslında hastane akla geliyor” şeklinde konuşmasını sürdüren Ulcay şöyle konuştu: “Hastane de denilince akla poliklinik ve acil geliyor. Bizim hem poliklinik hem de acil çok kötüydü. Acil hala kötü. Poliklinik kısmında ise alt katı aşağı yukarı bitirdik. Girişten itibaren ciddi bir şekilde, biraz kendi imkanlarımız biraz bağışlarla zemin katı yüzde doksan bitirdik. İkinci ve üçüncü katlarında bu şekilde bitireceğiz. Diğer hedefimizde ise acil var. Çünkü acil insanların en çok geldiği yerlerden biri. Şimdi acilin yanında Onkoloji Hastanesi yapılıyor. Onun zemin katına geçici olarak, doğumhane ile tüp bebek kısmını oraya çekiyoruz. Dolayısıyla acil boşalan katın tamamını ikinci katın hepsini acile ayıracağız. Kapısını da arkadan yapacağız. Çünkü o girişte otoparklar olduğu için. Bu bir yıl içinde hem acil değil tamam mı hem de acilin kapısı diğer taraftan yapılmış olacak. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nin belli bir kısmının yıkılması gerekecek. Biz göreve geldikten sonra tüm binalarımızın deprem etütlerini elden geçirdik. Yıkım kararı verdiğimiz binalar oldu. Şu anda 2 binamızın yıkım kararı var. Birisinin yıkım ihalesi de bitti. Diğerinin de yıkım ihalesi bu dönem içerisinde gerçekleşecek. Dolayısı ile biz bu önümüzdeki 3 yıl içerisinde 250 yataklı çocuk hastanesi, onkoloji hastanesi ile kanser enstitüsüne stratejik plana koyduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ünitelere kadın doğum ve kadın hastalıkları bölümünün ve doğumhane de suda doğumun da eklenmesini istedi. 3 yıl içerisinde bu hastaneleri bitirmeyi hedefliyoruz. Buda mevcut hastanenin içerisinin birazcık rahatlamasını sağlayacaktır” dedi.  Diğer yandan cumhurbaşkanımızla camiyi de konuştuk. “Yapın dedi ama iki minareli değil dört minareli olsun. Selçuklu, Osmanlı ve günümüz mimarisinin harmanlandığı bir eser olsun” dedi. Çünkü projeyi sunduğumuz da iki minareliydi. Onun için bu eserde 3 motifi de göreceksiniz.”

‘300 CİVARINDA İLAN VERDİK’

Rektör Yusuf Ulcay, “Üniversite öğretim üyesi noktasında yaşlanıyor. Aşağı yukarı sadece öğretim üyesi noktasında 300 civarında ilan verdik. Bunların 50'ye yakını yeni öğretim üyesi diğerleri sadece mevcut öğretim üyelerinin yükselmesi kullanıldı. Öğrenci sayımız artıyor Eğitim kalitesi açısından öğrenci başına düşen öğretim sayısı bakımından önemli bir kriter. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kalitemizi arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” dedi. Öte yandan üniversitede bir anda ciddi bir hoca sayısı emekli oldu. Burada kendi isteğiyle emekli olanlar var. Bazıları yaştan dolayı emekli olmak zorunda kaldı. Onun için buna karşı karşıya kalınca ikinci yıldan itibaren bütün hocaların emeklilik yaşını çıkardım. En nihai hedefimiz üniversiteyi gençleştirip yaş ortalamasını 40’ın aşağısına çekmek. Tabi tecrübeli olan hocalarımızdan bazıları kalıp alttan gelen genç hocalarımızı tecrübelerini aktaracak” dedi.

BAŞARILI OLMANIN ŞARTI…

Rektör Ulcay, “Şimdi Türkiye'nin bir gerçeğini biledim kim rektör olursa olsun şunu yapamayan başarılı olamaz. Eğer ideolojik davranırsanız, yani siz yapılanmada ideolojik davranırsanız sadece bir kesimi memnun edersiniz, diğerler kesimi memnun edemezsiniz. Bakın Cumhurbaşkanımızın bize söylediği bir şey var. “Vatan haini olmayan herkese çalışın.” İkinci bir şey de atadığınız kimseler de neye dikkat edeceksiniz? Bayrak ve ezanla derdi olmasın. Bizim birliğimizi sağlayan bayrak ve ezansa, yani bizim birliğimizden şüphesi olan bir kimseyi mevcutların içinde varsa bir şey diyemem ama yeni alırken, benim için bayrak ve ezanla sorunu olan varsa olmaz, bizim kriterimiz bu. Şimdi arkadaşlarımızın birçoğu benim bu söylediklerimi “Hoca gönül almak için söylüyor” diye ilk başta düşündüler. Ama sizlerde biliyorsunuz makamlarımıza bakın, rektör yardımcılarımıza bakın, yani yönetim kademesinde olanlara bakın, hangi görüşten varsa onların yansımasını üniversitede yönetimde görürsünüz. Bu dediğimiz kriterler dışında her görüşten insanlarla çalışılır. Çünkü rektör olarak kim gelirse, hislerini bir kenara bırakmak zorunda. Birleştirici rol oynamak durumunda… Bunu yapmadığınız müddetçe başarıl olamazsınız. Personelin sizi sevmesi şart değil. Ortaya koyduğumuz hedeflere inandırmanız lazım. Çünkü inanıyormuş gibi yapanlarla hedefe varamazsınız. Önce siz samimi olun. Samimi olduğunuzu da onlar mutlaka sizi birkaç defa deneyecektir. Söylediklerinizle yaptıklarınız örtüştüğü zaman ortaya koyduğunuz hedeflere sizinle beraber hareket edecekler” dedi.

‘SOSYAL BİR ÜNİVERSİTEYİZ’

Rektör Ulcay’a sorulması için Bursa Haber Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarında okuyucuların en çok dile getirdiği konu olan üniversitenin spor kültür sanat alanındaki faaliyetleri konusuna açıklık getiren Ulcay, Biz şu an sporda Avrupa'da birinciyiz. Aldığımız madalyalar açısından birinciyiz. Öte yandan aşağı yukarı 200’e yakın öğrenci topluluğumuz var. Bunlar aracılığıyla sürekli etkinlikler yapılıyor bakın burada bu toplulukta çok etkili. Adeta sivil toplum örgütlerinin üniversitedeki yansımalarıdır. Bazen bizim getiremediğimiz konuğu, işadamını bulup okulumuza getirebiliyor. Öğrencilerimizin ne kadar becerikli olduğunu gösteriyor. Her 7 öğrenciden biri bu topluluklarda aktif. Diğer yandan kültür etkinliklerimiz hemen hemen her gün var. Bu noktada öğrencileri çok başarılı buluyorum. Öte yandan öğrencileri ülke içindeki gezilerde dahil maddi destek veriyoruz. Bir de bu toplulukları içinden seçtiğimiz öğrencilerle proje atölyesi kurduk üniversitemize has bir konu. Bir diğer konu her yaz Bir aylığına bir sürü öğrencimizi sosyal sorumluluk projesi kapsamında yurt dışına gönderiyoruz” dedi.

FETÖ SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

FETÖ soruşturmalarıyla ilgili soruya cevap veren Rektör Ulcay, “FETÖ'den 210 kişi açığa alındı. 75 kişinin ilişkisi kesildi. Bunlardan 34 öğretim üyesi yani var. Doç., Doç., profesör ve üstü, bir tane de memur atıldı. Bunların dışında araştırma görevlisi olan kişiler de atıldı. Aklanıp geri dönenler var. Bunlardan bazılarının yurt dışı yasağı devam ediyor. Şu an açıkta olup mahkemesi devam edenler var” şeklinde konuştu.

Programda yeni yaşına giren Bursa Haber Gazetesi’nin tecrübeli yazarı Erol Nural’ın doğum günü kutlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.