Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osman Mesten: "Yeni sistem Türkiye’yi küresel güç yapacak"

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, başkanlık sitemiyle birlikte Türkiye’nin küresel güç olma yoluna önemli bir engeli aştığını söyleyerek, “Yeni sistem aynı zamana yerel yönetimlerde işleri hem hızlandırdı hem de yatırımların hızlı bir şekilde gelmesini sağladı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2019 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osman Mesten: "Yeni sistem Türkiye’yi küresel güç yapacak"

Özgür EKİNCİ

AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi, Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, Bursa Haber’e konuk oldu. Anayasa Komisyonu Üyesi olması Başkanlık Sisteminin getirdiği yenilikler hakkında gazetenin yönetici ve yazarlarına bilgi veren Mesten, Türkiye’nin temel sorununun anayasa olduğunu söyledi. Turgut Özal’dan beri çok defa değiştiğini ifade eden Osman Mesten, şunları söyledi: “Günümüze kadar anayasada çok defa değişikliğe gidildi. Ancak mevcut anayasanın omurgasını 1982 anayasası oluşturuyor. AK Parti olarak bizde iktidara geldiğimizden bu yana anayasayı sivilleştirmek istedik. Ama bütün bunlar olanak ve o günkü şartlar dahilinde oluyor. Buna rağmen 15 yıl içinde toplumun önünü açacak çok sayıda reform ve değişikliğe gittik. Son Başkanlık seçimi ile birlikte biliyorsunuz yeni bir sisteme gidildi. İyi bir başlangıç yaptık ve anayasayı yeni sistemle uyumlu hale getirmek için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Bürokrasinin her kademesinin bir biriyle uyumlu hareket etmesi önemli. AK Parti iktidarından önceki dönemlere baktığımızda bürokraside çok fazla sorunların ortaya çıktığını gördük. Kurumlar ve yetkililer arasında bir uyumsuzluk vardı. Bundan dolayı milletimiz için olması gereken birbiriyle uyumlu bir bürokrasi. Bu nedenle Türkiye’nin büyümesi ve daha fazla yatırım için başkanlık sistemi büyük önem arz ediyordu. Baktığımız zaman bu sistemin alt yapısı sürekli dolduruluyor. Bu yolun başındayız ama yeni sitemin meyvesini de yemeye başladık.”

‘TÜRKİYE KÜRESEL GÜÇ OLMALI’

“Yeni sistemle asıl yapılmak istenen Türkiye’nin küresel bir güç haline gelmesidir” diyen Mesten, şunları ifade etti: “Sadece kendi kabuğunda bir Türkiye’yi kimse düşünemez. Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değil. Dünyanın neresine giderseniz gidin ülkemizin etkisini görürsünüz. Dolayısıyla kendi içine çekilmiş dışarıdan bi haber bir Türkiye’ye üzerinde dış güçler tarafında sürekli planlar projeler yapılıyor. Bütün bunları bertaraf etmek için küresel aktör haline gelmemiz hayati derecede önemli. Türkiye’nin buna potansiyeli var ve bu potansiyelleri ortaya çıkarmak lazım. Ülkenin ayağındaki prangalardan kurması şart. Eski sistem Türkiye’nin kendi kabuğuyla sınırlı tutuyordu. Ama yeni sistemle birlikte sesimizin dünya arenasında daha fazla çıkmasına olanak ve imkan sağlıyor.”

Başkanlık sistemiyle birlikte yerel yönetimlerde işlerinde hızlandığını da ifade eden Mesten, “Özellikle Bütünşehir yasasıyla birlikte yerel yönetimlerin önü daha fazla açıldı” dedi.

‘BURSA’NIN POTANSİYELLERİ ORTAYA ÇIKACAK’

“Özellikle bu yasadan Bursa fazla faydalanan şehirlerin başında geliyor” diyen Osman Mesten, “Bursa önümüzdeki süreçte uçuşa geçecek. Büyük yatırımlar olacak. Bursa bütün bileşenleriyle daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum. Diğer yandan şehrin var olana değerlerini ortaya çıkarmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Özellikle yapacağımız çalıştaylarla Uludağ’ın hak ettiği yere getirmek için fazla gayret göstereceğiz. Bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin açılışına çok sayıda yetkili ve dünyadan devlet başkanları katılacak. Bursa’yı sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle en iyi noktaya getireceğiz. Diğer yandan elimizde termal gibi bir imkan var. Temal konusunda maalesef geride kaldık. İmkanımız çok olmasına rağmen entegre tesisler oluşturulamadı. Dağ yöresi bu yönüyle ön plana çıkıyor. Bursa'nın dağ ilçelerine ulaşım için Doğancı Barajı yakınlarında ihale süreci tamamlanan 2 kilometrelik tünelin inşaat çalışmaları başladı. Uludağ'ın eteklerinde Doğancı Barajı'nın yanında inşa edilecek tünel ile Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ilçelerine ulaşım kolaylaşacak. 100 milyonluk bir proje. Bu proje bittiğinde mesafeler kısalacak. Bu durumun hem nüfusa hem de ekonomiye büyük katkısı olacak” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.