Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer’in bostanlarında aromatik bitki üretiliyor

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’na dikilen rengi ve kokusuyla kendine hayran bırakan lavantaların ilk hasadı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2017 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2017 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nilüfer’in bostanlarında aromatik bitki üretiliyor

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’na dikilen rengi ve kokusuyla kendine hayran bırakan lavantaların ilk hasadı yapıldı.

Nilüfer Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete açılan ve çiftçilere alternatif ürün seçenekleri sunmayı hedefleyen Kent Bostanları’nda farklı ürünler ekilerek denemeler yapılıyor. Ağırlıklı olarak sebze, tahıl ve baklagil ürünlerinin ekolojik tarım şartlarında denendiği ve yerel tohumların üretildiği mekan, Ürünlü Mahallesi’nde 5 buçuk dönümlük arazisi üzerinde kurulu. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında temin ettiği lavanta (Lavandula officinalis) fidelerinin dikildiği Nilüfer Kent Bostanları’nda ilk çiçek hasadı yapıldı.

Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, tıbbi aromatik bitkilerin Türkiye ve dünyadaki öneminin artmasıyla üretici açısından da iyi bir gelecek vaat ettiğini söyledi. Atay, “Nilüfer Belediyesi tarafından 2016 yılında hizmete giren Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda sebze, meyve ve tıbbi aromatik bitkilerin denemeleri, yerel tohum ve fide üretimleri yapılıyor. Tıbbi aromatik bitkilerin Dünyada ve Türkiye’deki fayda ve önemlerinin artışı ile üretim ve tüketim hacımları da gittikçe artmaktadır. Biz de birkaç yıldır bölgemiz koşullarına uygun tıbbi ve aromatik bitki araştırma ve deneme üretimleri yapmaktayız. Alattinbey’deki Ekobahçe’de başladığımız tıbbi aromatik bitki çalışmalarını geçtiğimiz sene itibariyle kent bostanlarına taşıdık. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün temin ettiği ve Kent Bostanı parsellerine diktiğimiz lavanta fidelerinde ilk çiçek hasadına başlamış bulunuyoruz. Programımızda denemelerini tamamladığımız kekik, nane, adaçayı, oğul otu, biberiye, ekinezya ve limon otu gibi bitkilerin fidelerinin parsel bazında dikimleri var. Önümüzdeki yıl bitki çayları ve bitki yağlarının küçük ölçekli üretimlerini gerçekleştireceğiz” dedi.

Hedeflerinin bölgede lavanta üretiminin olup olmayacağını ve nasıl bir verim alınacağını görmek olduğunu söyleyen Atay, çiftçilere alternatif ürünler sunmayı arzuladıklarını dile getirdi. Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda hiçbir şekilde tarım kimyasalları ve kimyasal gübre kullanılmadığını sözlerine ekleyen Arca Atay, “Şu anda lavantaların üzerinde binlerce arı var ve aynı zamanda bizim burada arı kovanlarımız da var. Burada her şey ekolojik tarım koşullarına göre yapılıyor. Lavantalar da keza öyle ve ondan faydalanan arılar da bu lavantalarla ballarına ayrı bir değer katacaklar” diye kaydetti.

Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndaki parsellerin bir bölümü Mahalle Komiteleri ve Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları tarafından kullanılıyor. Diğer parsellerde ise ekolojik sebze ve tohum üretimleri yapılmakta. Tohum, fide, kompost, ekim, dikim, bakım, hasat konularında bilgilendirme ve atölye çalışmaları yapılmakta. Kent Bostanları, ekolojik tarım ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak isteyenler ve yerli tohumlara ilgi duyanlar için hafta içi mesai saatleri içinde tüm ziyaretçilere açık.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.