Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer'de rüşvet skandalı

Bursa Haber’e konuşan isminin verilmesini istemeyen gizli tanık Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde sadece mimari projeler kapsamında gerçekleşen rüşvet çarkının yöntemlerini ve usullerini maddeler halinde anlatarak iddialarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2019 23:45
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2019 01:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nilüfer'de rüşvet skandalı

Murat DORUK

Nilüfer Belediyesi’nde dönen rüşvet iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Yeni iddialar, sahipleri Mustafa Bozbey’in kardeşi Ertan Bozbey, eşi İldam Aydın Bozbey ve Turgay Erdem’in olduğu T. Mimarlık’ta dönen rüşvet çarkı ile ilgili. Bursa Haber’e konuşan isminin verilmesini istemeyen gizli bir tanık, T. üzerinden yapılan usulsüzleri anlattı. “Nilüfer Belediyesi’nde yapılan usulsüzlüklerin merkezinde yer alan kişiler; Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı’nın Avukatı Deniz Baykal, Nilüfer Belediyesi Başkanı’nın Danışmanları Ayhan Turan ve Ali Karamık, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları Turgay Erdem ile Nazlı Yazgan, Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şirin Biçer, Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Proje Kontrol Şefi Zeynep Sungur, Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Proje Kontrol Şefliğinde Memur Burçak Şirin, Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Proje Kontrol Şefliğinde memur Nilsun Tekin'dir” diyen gizli tanık, şunları söyledi: "Bu firmanın sahipleri ise Mustafa Bozbey'in kardeşi olan Ertan Bozbey, eşi İldam Aydın Bozbey ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem'dir. Bu üç şahısta mimardır.”

‘ERDEM RÜŞVETİ BOZBEY İLE PAY EDER’

Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde sadece mimari projeler kapsamında gerçekleşen rüşvet çarkının yöntemleri ve usulleri ile ilgili iddialarda bulunan gizli tanık, iddialarını maddeler halinde anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Başlangıçta kanunlara ve yönetmeliklere uygun olmayan mimari çizimler, bu çizimleri çizdiren gerek müteahhitler gerekse mal sahipleri yukarıda sahiplerini söylediğim T. Mimarlığa götürür. Kanun ve yönetmeliklere uygun olmadığı halde bu T. Mimarlık ortakları başka mimar tarafından çizilmiş bir projeye sanki kendi çizmiş gibi imzasını atarak Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunar. Bu sunma işlemi gerçekleşmeden önce T. Mimarlık bu usulsüz projeyi belediyeden geçirebilmek için piyasanın üzerinde bir fiyata anlaşır, bunun yanı sıra belediyeye vereceği rüşvet parasını da gerek müteahhittin gerekse mal sahibinden gayri resmi şekilde elden alır. Örnek usulsüz projenin belediyeden geçmesine karşılık alınacak rüşvet. Binanın yani projenin büyüklüğü oranındadır. En düşük fiyat benim bildiğim kadarıyla 40-50 Bin TL civarındadır. Bu para T. Mimarlık tarafından mal sahibi veya müteahhitten alınan en düşük gayri resmi paradır. T. Mimarlık bu şekilde usulsüz şekilde çizilen projeye imzasını atarak bu projeyi Nilüfer Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunar. Burada görevli olan memurlar yani Burçak Şirin ve Nilsun Tekin ilk etapta projeyi incelerler, projeyi hazırlayanının T. Mimarlık olduğu (Zaten önceden bu husus söylenir) bu birimin kontrol şefi olan Zeynep Sungur söz konusu projeyi direk alarak havalesini yaptıktan sonra Belediye Başkan Yardımcısı olan Turgay Erdem'e havale eder. Turgay Erdem de projenin büyüklüğüne göre rüşvetini alır. Yazan bölümlerini tek başına sanki kendisi bir mühendismiş gibi yetki ayırımı gözetmeksizin imzalayarak T. Mimarlığa geri verir. Rüşvet çarkının 1.şekli budur. Rüşveti alan Turgay ERDEM aldığı bu rüşveti Mustafa Bozbey ile pay eder.”

‘BOZBEY, ERDEM'DEN VAZGEÇEMEZ’

“T. Mimarlık’ın kurulduğu günden bugüne kadar imzaladığı projeler incelendiğinde bu projeleri onaylayanın Turgay Erdem olduğu görülecektir” diyen gizli tanık, “T. Mimarlık imzasını taşıyan projeler Nilüfer Belediyesi’nde incelendiğinde çoğunlukla kanun ve yönetmeliklere uygun olmayan projeler olduğu görülecektir. Buna örnek olarak, her ne kadarda şu an itibarı ile ayrı ayrı firmalar kursalar da Veysel, Cihat ve Fuat Bakgor’ün sahip oldukları inşaat firmasının yaptığı bütün projeler kapsamdadır. Çünkü bu şahıslar Fetullahçı Cemaat ile iltisaklı olan şahıslardır. Bu şahıslar işlerini bu cemaat üzerinden hallederler. Yine Şevket İlhan’ın sahip olduğu Nilüfer Yapı Denetim isimli firmanın FSM Bulvarı’nda halen devam edem Kentsel Dönüşüm Projesi de aynı kapsamda ayrıca rüşvetin gerçekleştiği taraflar arasındaki ilişkinin boyutunun anlaşılması için şunu da söylemekte fayda görüyorum. Turgay Erdem de Mustafa Bozbey in rüşvet çarkının ayağının en önemli noktasını oluşturur. Mustafa Bozbey’in tüm rüşvet ve usulsüz işlemlerini bilir. Bu nedenle Mustafa Bozbey'in vazgeçilmezidir. Zaman zaman aralarında tartışmalar gerçekleşse de bu nedenden dolayı Mustafa Bozbey Turgay Erdem'den vazgeçemez” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.