Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meslek odalarından betonlaşma uyarısı

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve DOĞADER, Bursa ovasının son dönemlerde ciddi bir betonlaşma tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2014 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2014 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Meslek odalarından betonlaşma uyarısı

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve DOĞADER Bursa ovasında yer alan ruhsatsız sanayi alanlarını 2020 yılına kadar bulundukları yerde faaliyetlerini sürdürmelerine izin verilmesine yönelik Büyükşehir Belediyesi Meclis kararına karşı açılan kamu davasının olumlu sonuçlanmasına ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Türkiye'nin en verimli ovalarının başında gelen Bursa ovasının gözü inşaattan başka bir şey görmeyen yönetim anlayışıyla sürekli saldırıya uğradığına dikkat çekildi. Plan değişiklilikleriyle geni alanların yapılaşmaya açılmak istendiğini söyleyen Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy, "Bu saldırıların ilki Samanlı'da yapılmak istenen Sağlık Kompleksiydi. Büyük ölçekli bir proje olan sağlık kompleksi inşa edilecek onca yapı ve çevresinde oluşturacağı yapılaşma baskısı ile Bursa Ovasının kaybedileceği bir rant projesi olarak ortaya atıldı. Bizler bu açtığımız davalarla projenin iptal edilmesini sağladık. Tarım alanlarının toplulaştırıldığı bahanesiyle ovanın çeşitli yerlerindeki kaçak konutların da bulunduğu yaklaşık 300 hektar alan Konut Alanı olarak planlandı. Bu plan ile hem kaçak konutlar yasallaşacak hem de yeni alanlar yapılaşmaya açılacaktı. Açtığımız davalarda hukuk bizleri haklı buldu ve projeyi durdurdu" dedi.

Büyükşehir Belediyesinin aldığı meclis kararı ile ovada hiçbir hukuki dayanağı olmadan kaçak faaliyetlerini sürdüren sanayi alanlarına 2020 yılına kadar orada kalabilmenin önünü açtığını söyleyen Aksoy, "Kaçak bina olarak orada bulunmaları yanında bir yandan da ovayı kirleten bu işletmelere yedi yıl gibi uzun süre izin veren bu karar iktidarın ovadan tamamen vazgeçtiği, ovayı bir rant alanı olarak gördüğünün en büyük kanıtıdır. Meslek Odaları olarak alınan meclis kararına karşı davamızı açtık. Yakın bir süre önce sonuçlanan davada hukuk bir kez da bizleri haklı çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin, Bursa Ovası üzerinde kurulan kaçak sanayi sitelerinin yapılaşmasında büyük suçu ve sorumluluğu vardır. Mahkeme kararı ile Bursa Ovası üzerinde geniş bir alanı kaplayan, büyüklüğü küçüklüğü çok sayıdaki bu kaçak tesislerin varlıklarını sürdürme olanağı kalmamıştır. Bu tesisler derhal kapatılmalı ya da faaliyetlerini geçici olarak durdurarak Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan boş alanlara taşınmalıdır. Bizler ovamıza yapılan kaçak sanayi tesislerinin yapımını durdurduk. Ama bunun haklı gururunu yaşamıyoruz. Çünkü bunun son olmadığını biliyoruz. Tüm saldırılar karşısında, kamu yararını, şehircilik ilkelerini, ovamızı, dağımızı savunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.