Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mesajlarla dolu operasyon!

Bursa Haber Ankara Temsilcisi Hakan Şanlıtürk, Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonu analiz etti. Türkiye bu operasyonla 4 kritik mesaj verdi. İşte Şanlıtürk'ün o yazısı...

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2016 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mesajlarla dolu operasyon!
Hakan Şanlıtürk – Ankara Türkiye müthiş bir güne uyandı. Sabah saatlerinde Cerablus’a ‘Fırat Kalkanı’ ismini verdiği operasyonu başlattı. Operasyon için Rusya ve İran ile uzlaşılınca Amerika’nın da sessiz kalmaktan başka seçeneği kalmadı. İran’ın yanı sıra Suriye rejimiyle gerekli temaslar yapıldı.
Cerablus operasyonu, içinde önemli mesajlar barındırması açısından da ilginç.

İlk mesaj; müdahalenin yapıldığı tarih. Bu doğrultuda harekat için 24 Ağustos’un belirlenmiş olması çok önemli. Çünkü, Osmanlı orduları Suriye’yi 500 yıl önce yine bir 24 Ağustos günü fethetmişti.

İkinci mesaj; Başkan Yardımcısı Joe Biden aracılığı ile ABD’ye. Biden, saat 10.30 sularında Ankara’ya indi. Biden yoldayken Türk uçakları Cerablus’u vurmaya başlamıştı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı birlikler sınırdan içeri girmişti. Türk liderlerin ABD ziyaretleri öncesinde veya Amerikalı üst düzey konukların Türkiye ziyaretleri arifesinde ülkemizde terör olaylarının yaşanması dikkat çekerdi. “Bunlar tesadüf mü?” diye sorulurdu. Şimdiyse tersi oldu. Türkiye Cerablus’a el koyarak Biden’e, “Biz de hoş geldin demeyi biliriz. Bu da bizim hoş geldinimiz” dedi.

Üçücü masaj; koridora karşı olduğumuzu, engelleyeceğimizi belirtmiştik. Irak’ta, Suriye’de sürekli bizim istemediğimiz şeyleri yaptınız. Müttefik değil düşman gibi davrandınız. Türkiye yerine PKK ve uzantılarıyla iş tuttunuz.

Dördüncü mesaj; Amerika artık riyakar davranarak Türkiye ile dost kalamaz. FETÖ ve PYD gibi terör örgütlerini koruyup kollamayı bırakmalı. Aksi halde Türkiye’yi kaybeder. Bu da Amerika’nın bölgede bitmesi anlamına gelir. Türkiye’nin alternatifleri var.

Koridorun ucu
Cerablus, Küresel Koridor, İsrail Koridoru ve Kürt Koridoru gibi isimlerle anılan emperyal hesapların uç noktası. Türkiye sınırında önemli yerleşim yeri. Orası da ele geçirildiğinde Türkiye’nin istemediği durum gerçekleşmiş olacaktı. Fırat'ın batısına düşüyor. PYD-PKK için koridoru tamamlamak adına önemi var.

Suriye bütün kalacak
Cerablus operasyonu Suriye’nin bütünlüğünün korunması açısından da önem taşıyor. İlerleyen günlerde, güvenli bölge oluşturulması, Cerablus – Azez hattında yeni yerleşim yerlerinin inşası söz konusu. Amerika’nın, Türkiye-Rusya-İran ve Suriye birlikteliğine karşı hamle olarak PKK uzantısı PYD-YPG’nin Menbiç’ten çekilmesini ve Cerablus – Mare hattında tampon bölge kurulmasını önerebileceği de belirtilenler arasında.

Operasyon nedeniyle Salih Müslim’in “Suriye Türkiye için batak olacak” tehdidine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Siz kendinizin sonunun ne olacağını düşünün” demesini de son mesaj olarak kaydedelim.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.