Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kazananlardan biri de Bursa'dan!

Yapay zekanın jüri olduğu ilk güzellik yarışmasını kazananlar arasından bir Türk de var

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2016 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kazananlardan biri de Bursa'dan!
Yapay zekanın jüri olduğu ilk uluslararası güzellik yarışmasını kazananlar arasında bir Türk de var: Pınar Acar Övet. Ancak yarışma, algoritmanın "taraflı" olduğu iddia edilen seçimi nedeniyle bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Bu yıl Beauty.AI adresinde başlayan uluslararası yarışma için 100’den fazla ülkeden yaklaşık 6000 aday fotoğraflarını gönderdi.

Karmaşık algoritmaların desteklediği yapay zeka, yüzdeki simetri ve kırışıklık gibi çeşitli faktörlere bakarak “insan güzelliğine” en yakın adayları saptadı.

Türünün ilk örneği olan güzellik yarışmasını kazanan 44 aday arasında, 30-39 yaş grubunun birincisi seçilen Pınar Acar Övet de var. Sosyal medya profiline göre Bursa'da tekstil sektöründe çalışan 31 yaşındaki Övet, yapay zekaya göre 18 yaşında gösteriyor.

Puanları beş robot verdi. Övet, kırışıklıkları analiz eden RYNKL adlı robottan 3, sivilce ve cilt pigmentasyonunu analiz eden PIMPL adlı robottan 0.8, yüz simetrisini analiz eden Symmetry Master adlı robottan 3.1, kronolojik ve algılanan yaş arasındaki farkı tahmin eden AntiAgeist adlı robottan 14.5, kendi ırk grubu içindeki diğer modellerle benzerliğini analiz eden MADIS robottan 96 puan aldı.

Diğer kazananlara bakıldığında Anglosakson, Hispanik, Slav, Orta Asya ve Uzakdoğu gibi çeşitli ırklardan “güzeller” görülüyor, ancak tek bir siyahın bile yarışmayı kazanamaması Batı medyasında tartışma yarattı.

İngiliz The Guardian gazetesinin bugün en çok tartışma yaratan haberlerinden birine konu olan yarışmada robotların neden “ırkçı” davrandığı sorgulanıyor.

Microsoft’un desteklediği, Youth Laborataries adlı “derin öğrenme” grubu tarafından yaratılan Beauty.AI, güzellik kriterlerini binlerce fotoğraftan oluşan geniş veritabanlarını analiz ederek oluşturuyor.

Beauty.AI’ın bilim ekibinin başındaki Alex Zhavoronkov’a göre, açık ten renginin güzellik kriteri sayılması insan müdahalesiyle gerçekleşmedi.

Zhavoronkov, veritabanında Afro-Amerikalılar gibi bazı azınlıklıkların yeterince yer almamasının bu soruna neden olduğunu düşünüyor. Guardian’a gelen bir okur yorumunda, “Robotları iyi kodlamışlar. Onları da ırkçı yapıp insana yaklaştırmışlar” dedi.

Yapay zekanın jürilik yaptığı dünyanın ilk güzellik yarışmasından, “makine taraflılığı” denen sorun nedeniyle “fazla beyaz” bir sonuç çıktığı sanılıyor.

“Algoritmanın güzel bulduğu insanlar beni şaşırttı, benim seçmeyebileceğim kişileri de seçti” diyen Zhavoronkov, sonbaharda yeni bir yarışma başlatacaklarını açıklayarak “Bu sorunu düzelteceğiz” ifadesini kullandı.




En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.