Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaya: ‘Eşitsizlik giderilmeli’

Yürürlüğe giren vergi borcu yapılandırması ile ilgili konuşan Mali Müşavir Muharrem Kaya, vergi mükellefleri açısından taksitini gününde ödeyenler ile gününde ödemeyenler açısından bazı sorunların olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı bu sorunları gidermek için yeni düzenlemeleri yapması gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2018 23:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 23:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kaya: ‘Eşitsizlik giderilmeli’

Özgür EKİNCİ

Bursa Haber Gazetesi’ni ziyaret eden Mali Müşavir Muharrem Kaya gündemdeki vergi affıyla ilgili konuştu. Bursa Mali Müşavirler Odası’nda iki dönem denetim üyeliği yapan Kaya, aynı zamanda Bursa Çağdaş Muhasebeciler Grubu’nda Yürütme Kurulu Üyesi. Türkiye Muhasebeciler Platformu’nda konsey üyesi ve TÜRMOB’da hizmet değerlendirme ve ücret tespit kurulu üyesi. 2019’da yapılacak oda seçimlerinde Çağdaş Grubu içinde adaya adayı olacağını söyleyen Kaya, şunları söyledi: “Vergi mükellefleri açısından ödevlerini doğru yapanlarla yapmayanlar arasında eşitsizliğe yol açıyor. 6736 ve 7020 sayılı alacakların yeniden yapılandırılması kanunları ile 6183 sayılı kanunun 48. maddesince tecil edilerek taksitlendiren mükelleflerden ödemeleri günüde yapanlar, yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanması engellenmiştir. Ancak, ödemelerini gününde yapmayanlar, bu kanunun yeniden yapılandırılma hükümlerinden yararlanabilmektedir. Bu düzenleme iyi niyetli mükellefi cezalandırma şeklinde bir sonuca yol açıyor. Hukukun temel ilkelerine aykırıdır. Ama Maliye Bakanlığı bu hatayı bir tebliğ ile düzeltebilir. Buna dikkat çekiyoruz.

‘PİYASAYA OLUMLU YANSIYACAK’

“Gündemimize vergi borcu yapılandırmalarıyla ilgili 7143 sayılı bir yasa geldi. Son derece önemli bir yasa. Yasanın son başvuru tarihi 31 Temmuz. Vatandaşlara daha makul bir ödeme seçeneği sunan bu yasaya vatandaşlarımızın kesinlikle faydalanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Bu hem idarenin hem de vatandaşların bu borçlar noktasında daha iyi sonuçlar almaları açısından önemli. Son güne bırakmadan, kimin ne borcu var, yapılandırmak isteyen herkesin elini çabuk tutup başvursunlar. Bu hem vatandaşı rahatlatacak, hem de vergi mahkemelerinin yükünün hafifletecek. Yasaya baktığımızda karşımıza birkaç bölüm çıkıyor. Birinci bölüm: Alacakların yeniden yapılandırılması. Kamuya borcu olan vatandaşların daha makul bir ödeme yöntemiyle ciddi kolaylıklar sağlıyor. Bu yönüyle piyasaya olumlu etkiler sağlayacak. Öte yandan ihtilaflı alacaklar ile ilgili düzenleme var. Özellikle yargı aşamasındaki davalarda farklı yüzdeler olsa da ciddi avantajlar sağlıyor.”

‘UYGULAMADA AKSAKLIKLAR VAR’

Yasanın uygulanması noktasında bazı aksaklıkların ve belirsizliklerin olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu: “Maliye politikası olarak bakıldığında gelir ve tahsilat yaratması yönüyle parafiskal açıdan doğru olmakla birlikte, yarattığı alışkanlıklar açısından dolayı, kayıtlı ekonomiye geçişte gecikmelere sebep olmaktadır. Bir diğer konu ortaya çıkan fazla vergi cezaları. Biliyorsunuz, ortaklı bir şirkette, ortakla kanun temsilcisi yapılandırma için ayrı ayrı başvuru yapıyor. Birinci ortak kendinse ait yüzde 50’lik kısım için yapılandırma isterken, şirketin kanun temsilcisi ise, şirketin tüm borcu için yapılandırma talebinde bulunuyor. Bu da istatistiksel olarak  tahsil edilmesi gereken miktardan fazla bir vergi alacağı doğuruyor. Diğer yandan ihtilaflı alacaklarla ilgili hukuki kavramların yarattığı belirsizlikler var. 213 sayılı vergi usul kanunun 359. maddesinde yer alan cezalarla ilgili inceleme ve dava sürecinde olan işlemlerin bu yapılandırmada dava kesinleşmiş gibi bir tablo çıkaran durumlar var. Hukuki olarak ceza vatandaşa tebliğ edildiği andan itibaren, ceza kesinleşmiyor. Ama burada öyle bir durum yok. Mahkeme kararı ile çıkan sonuçtan sonra kesinleşmiş oluyor. Bunların pratikte yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bir de stok ve kasa affı var. Stok affında gerçekte olduğu halde kayıtlarda yer almayan, malların KDV’si en son 31 Ağustos’ta ödenecek. Ancak bu katma değer vergisi, ne zaman indirim yapılacağı konusunda bir belirleme yok. Ödendiği tarihte mi?  Yoksa kısım kısım ödenirse nasıl indirim konusu yapılacağı belirlenmemiş. Bir de kayıtlarda olduğu halde gerçekte var olmayan stokların, kayıtlardan düşürülmesinde malın tabi olduğu oranda KDV uygulanmakta. Bu da yasadan yararlanmayı cazip olmaktan çıkarmaktadır. Bu nedenle bu düzenlemede daha düşük oranda KDV uygulanması yerinde olacaktır. Öte yandan bir mali müşavir olarak söylüyorum. Bu süreçlere biz mali müşavirlerin ve meslek örgütlerini de katmalarında büyük fayda var. Fikirlerimizin alınması, sürece dahil olmamız daha iyi neticeleri almamızı sağlayacaktır. Yapacakları seminer ve toplantılara kendi temsilcilerinin yanı sıra bir meslektaşımızı da konuşmacı yanlarına almaları daha iyi bir sonuç almalarını sağlayacaktır”  dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.