Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İznik'in UNESCO hedefi hayal olabilir

Dünya Miras Komitesi (UNESCO) tarafından 2014 yılında geçici listeye alınan İznik, tarih, doğa, göl ve tarımı ile bütün olan evrensel değerlerini koruyamazsa liste dışında kalabilir.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2016 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2016 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İznik'in UNESCO hedefi hayal olabilir
UNESCO tarafından 2014 yılında geçici miras listesine alınan İznik'i, Gençlik Formu Simülasyon ekibi ziyaret etti. 21 ülkeden oluşan gözlem ve inceleme ekibi, İznik'in tarihi görselliklerinin yanında sur içi ve sur dışı yapılaşmadaki son durum hakkında İznik belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun ve Müze Müdür Vekili Mehmet Hasan Bozkurt'tan bilgi aldı. Dünyanın her yerini gezen UNESCO Gençlik Forumu ekibi, hazırladıkları simülasyonu önce kendi ülkelerinde forum çerçevesinde tartışmaya açacak. Adından Dünya Miras Listesine karar verenler toplantısında masaya yatıracak.

Dünya Gençlik Forumu üyeleri, "Öncelikle İznik'in evrensel değerleri var mı? Özgün bütünlüğü yerinde mi? Tüm bunlar korunabiliyor mu? Yerel yönetimler bunları koruyabiliyor mu? Koruyabileceklerini ispat ettiler mi?” sorularına yanıt arayacak.

Sadece tarihsel mirasın değil şehrin bütünlüğünü korumanın çok önemli olduğuna değinen forum ekibi, "İznik, sur içerisinde kentsel yapıları ve tarihsel yapıları ile özgün bütünlüğünü korumalı. Bunların silüeti bozulmamalı ve yüksek binalar olmamalı. İznik'e sur dışından bakıldığında zeytin bahçeleri ile özdeştiğini görmekteyiz. Bunların korunması gerek. Sur dışında bazı bölgeler imara açılmış. Bu da evrensel değerleri etkiler. Sıkıntı verici diyerek, daha fazla dezenformasyona uğramamalı" uyarısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.