Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçi-işveren davalarında yeni dönem

İşçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davalarını da düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2017 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İşçi-işveren davalarında yeni dönem

Meclis’e sevk edilen tasarıya göre; işçi ve işveren uyuşmazlıkları artık arabulucuya gidecek. Yıllarca süren davalar yerine en çok dört hafta içinde sonuç alınacak.

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında yeni bir dönem başlıyor. Dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunlu hale geliyor. Artık çalışan tazminat ve benzeri haklarını yıllarca mahkemelerde uğraşmadan kısa sürede alabilecek. Tasarıya göre;

 Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvuru olması, dava şartı olacak.

MASRAFLAR ORTAK
 İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davaları hakkında ise arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmayacak.
 Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla 1 hafta uzatılabilecek.
 Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları halinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'nin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesi'nin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak.
 Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı duracak ve hak düşürücü süre işlemeyecek.
 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'da düzenlenen gazeteci ile 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nda düzenlenen gemi adamı, işçi olarak kabul edilecek.
 Zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç, dava açılmadan önce SGK'ya başvurulacak.

ZAMANAŞIMI KISALIYOR
Tasarıyla sözleşmesi feshedilen işçilere, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya sebebin geçersiz olduğu iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurma şartı ve anlaşılamaması halinde ise 2 hafta içinde dava açılması zorunluluğu getiriliyor. Tazminatlardaki zamanaşımı süresi ise 10'dan 5 yıla indiriliyor..

KAYNAK:TAKVİM

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.