Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göçmenlerin kamu bankasındaki maaş çilesi...

Bulgaristan’dan emekli olan ve maaşları Türkiye’de kamu bankasına Euro olarak gönderilen göçmenler, son günlerde banka yetkililerinin “maaşınızı sadece Türk Lirası olarak alabilirsiniz” dediğini iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2020 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2020 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Göçmenlerin kamu bankasındaki maaş çilesi...

HABER: Sevinç ÇELEBİ

Bulgaristan Hükümeti tarafından Euro olarak Türkiye’deki bir kamu bankasına yatırılan aylıkların vatandaşlara Türk Lirası olarak ödenmek istenmesi emeklilerin tepkisine neden oldu.
BİZİM İNİSİYATİFİMİZ DEĞİL
Banka yetkililerinden bir açıklama beklediklerini belirten vatandaşlar, kurum yöneticilerinden “Bu bizim inisiyatifimizde olan bir şey değil, İçişleri Bakanlığının talimatını uyguluyoruz. Hem neden bu kadar diretiyorsunuz. Maaşlarınızı Euro olarak değil, Türk Lirası olarak alın. Bu süreç ne kadar sürer bilmiyoruz ama ekonomiye katkınız olsun” yanıtını aldıklarını iddia etti.
KUR ÜZERİNDEN ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ
Bursa’da emekli göçmen sayısı dikkate alındığında kamu bankası tarafından yapılan uygulamanın hak mağduriyetine neden olduğunu ileri süren vatandaşlar, ödemelerin kur üzerinden yapılmasını istedi. “Zaten aldığımız emekli maaşlarımız çok düşük, 75-140 Euro arası değişiyor” diyen vatandaşlar, “Kendimizi zor idare ettiğimiz bu zorlu koşullarda, aldığımız miktardan ekonomiye katkıda bulunmamızın beklenmesini doğru bulmuyoruz ” dedi.   
CHP BURSA VEKİLİMİZ ÖZKAN’DAN DESTEK İSTEDİK
Konuyu bir dönem BAL-GÖÇ başkanlığı yapan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan’a taşıyan Bulgaristan’dan emekli göçmen vatandaşlar bu konuda destek istedi.
Konuyla ilgili araştırma yaptıklarını belirten CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Bursa Haber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada İlgi kurumlar ile yaptıkları görüşmelerde emekli maaşların ödeme konusunda her hangi bir talimat olmadığını belirtti.
BU UYGULAMANIN YASADA YERİ YOK
CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan şunları söyledi; “Bu uygulamanın yasada yeri yok. İlgili kurumlar ile yaptığımız görüşmelerde emekli maaşların Türk Lirası olarak ödeme konusunda her hangi bir talimat yok.
İKİ ÜLKE ARASINDA YILLARDIR DEVAM EDEN UYGULUMA
Vatandaşların yurt dışından yatırılan emekli maaşlarını, yatırıldığı tarih itibariyle 20 gün içinde çekmeleri halinde, bankacılık kurallarına göre banka bir miktar kesinti yapabilir. Ama vatandaş 20 gün sonra maaşlarını çekmeleri durumunda kendi tercihine göre gönderilen kur üzerinden ya da Türk Lirası olarak alabilir.
HİÇ KİMSE MÜDAHALE EDEMEZ
Bu sadece Bulgaristan için değil, diğer ülkelerden emekli maaşı alanlar için de geçerli. Buna hiç kimse müdahale edemez. Bu iki ülke arasında sosyal güvenlik kurumları arasındaki anlaşma çerçevesinde yıllardır devam eden bir uygulama.”
Milletvekili Özkan, hak kaybının olmaması için konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.