Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fotoğrafçılık Sektörü de Mücbir Sebepler Kapsamına Alınmalı

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil KONUŞKAN korona virüs sürecinde faaliyeti mücbir sebep gerektirdiği halde , nace kodu bu durumun kapsamına alınmayan fotoğrafçı esnafının zor duruma düştüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2020 00:04
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 01:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fotoğrafçılık Sektörü de Mücbir Sebepler Kapsamına Alınmalı

Haber: BURHAN KAYA

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan, Korona virüs salgını sebebi ile fotoğrafçılık sektörünün çok zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Konuşkan korona virüs salgını sebebi ile alınan önlemler kapsamında fotoğrafçılık sektörünün “mücbir sebep” kapsamına alınmadığını ifade ederek, fotoğrafçı esnafının dükkanını kapatamadığını ve öncelikli olarak ekonomik desteklerden yararlanamadığını belirtti.

COVİD- 19 Sonrası İşlerimiz Bıçak Gibi Kesildi.

Konuşkan “Sektörümüz birçok defa yaptığımız girişimlere rağmen haksız rekabetin engellenememesi, bazı resmi kurumlarda bulunan foto kabinlerin kaldırılmaması, Kayıt dışının her geçen gün artması, vergi KDV ve ÖTV yükü altında ezilirken, Kış şartlarının da eklenmesi ile daha da zor duruma düşmüştür” diyen Konuşkan, “Tam kış bitiyor işler açılacak, düğün ve organizasyonlar başlayacak, esnafımız nefes alacak derken tüm dünyayı etkileyen COVİD-19 virüsü ne yazık ki ülkemize de ulaştı. Öncesinde zaten durma noktasına gelmiş olan işlerimiz, Ülkemizde ilk vakanın açıklanmasından itibaren bıçak gibi kesildi” dedi.

Fotoğrafçılık sektörü mücbir sebep kapsamına alınmadı

İşlerin tamamen bitmesiyle esnafın yaz sezonundan umudu kestiğini belirten Konuşkan, “Koronavirüs sonrası bazı sektörler mücbir sebep kapsamına alındı ve esnaf dükkanını kapattı. Fotoğrafçılık sektörü ise, mücbir sebep kapsamına alınmadı. Bu nedenle bizim esnafımız ‘iş yaparım’ umuduyla dükkanını açmak zorunda kalıyor. Esnaf, dükkanını açıyor, akşama kadar dükkanında oturuyor, temizliğini yapıyor, haberlere bakıyor sonra evine gidiyor oysaki bizi de mücbir sebep kapsamına alsalardı tüm fotoğrafçı esnafı dükkanını kapatırdı” diye konuştu.

Verilen desteklerde öncelik mücbir sebep kapsamına alınanların 

“Mücbir sebep kapsamına giren haklardan mücbir sebep kapsamına girmeyen bizler de yararlanıyoruz” diyen Konuşkan, “Ancak öncelik mücbir sebep kapsamına giren sektörlerin oluyor. Bu nedenle esnafımız, sunulan desteklerden yararlanıp yararlanamayacağının garantisini bilemediği için dükkânını kapatamıyor. Örneğin; sigortalı işçi çalıştırıyoruz. Koronavirüs sürecinde bu kişiyi yarım gün çalıştırırsanız maaşının yüzde 60’ını devlet karşılıyor ama bizler mücbir sebepler kapsamına alınmadığımız için ücretin ne kadarının devlet tarafından karşılayacağını bilmiyoruz. Bunun yanına dükkânımızı kapatırsak sigorta, stopaj, kira gibi giderlerimizde destek göremeyeceğiz çünkü öncelik mücbir sebep kapsamına girenlerin olacak” dedi. 

Mücbir sebep sayılan sektörler içine alınmamız, esnafa rahat bir nefes aldıracaktır

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından COVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için açıklanan ve “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı verilen 19 maddelik tedbir paketinden genel olarak fotoğrafçı esnafının yararına olacak ve esnafın ekonomik anlamda yaşadığı zor günlerin etkisini azaltacak bir şey çıkmadığını belirten Konuşkan, “Yurtdışı uçuş yasağı sebebiyle pasaport işlemlerinin yapılamaması nedeniyle fotoğraf çektirilmemesi, düğün, nikah ve toplantı organizasyonlarının yasaklanması sebebiyle fotoğraf çektirilmemesi, fotoğrafçı esnafımızla birlikte toptancı ve ithalatçılarımızı da bağlantılı olarak etkilemiştir” dedi. 

Esnafın yüzde 70’inin Esnaf Kefalet Kooperatifleri’nden, diğerlerinin de KOSGEB ve bankalardan kredi kullanmış durumda olduğunu söyleyen Konuşkan, “Ödemeler 3 ay ertelendi ancak bankalar erteleme için faiz talep etmektedir. Bu ertelemeler devam eden ödemeler ile üst üste gelecek ve ödenmesi daha da zor olacak. Esnafımız bugüne kadar her türlü şartta borcuna sadık olmuştur ve olacaktır. Bazı sektörlerde SGK, Muhtasar ve KDV ödemeleri için uygulanacak olan 6 ay ertelemenin fotoğrafçılık ve hizmet sektörlerine de uygulanması gerekmektedir. Esnafımızın Kredi ve Kredi Kartları borçlarına yapılandırma ya da öteleme getirilmesi, kira stopajlarının 3 ay süreyle alınmaması, elektrik, su, doğalgaz gibi ihtiyaç giderlerinin fatura ödemelerinde taksitlendirme veya öteleme yapılması,  bizlerin de mücbir sebep sayılan sektörler içerisine alınması, zor günler yaşayan tacir ve esnafımıza büyük oranda rahat bir nefes aldıracaktır.” dedi. 

Konuşkan, Türkiye genelinde fotoğrafçı çalışanların, aileleriyle birlikte, 100 bini bulan kişiyle mağduriyet yaşadığını ifade ederek, “Odalarımıza kayıtlı fotoğrafçı esnafımız, Ticaret Odası üyeleri ve diğer karma odalara üye olan yaklaşık 20 bin fotoğrafçı esnaf ve işyerlerinde istihdam edilen birçok çalışan ve personel de koronavirüs sürecinden etkilenerek işsizler ordusuna ekleneceklerdir.

Türkiye genelinde fotoğrafçı çalışanlarının 100 bini bulan (aileleriyle birlikte) mağduriyeti söz konusudur. Fotoğrafçı esnaf ve sanatkârının da “mücbir sebep” kapsamına alınmasını istiyoruz.” diye konuştu. 

COVİD-19 ile mücadele eden sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederiz.

Konuşkan, sözlerini, “Ülke olarak zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde COVİD-19 salgını ile mücadele eden başta sağlık çalışanlarımıza ve önemli kararlar alarak uygulamaya koyan devlet büyüklerimize, tacir ve esnafımız adına teşekkür ederim.” diyerek tamamladı. 

TANRIVERDİ: SEKTÖR CİDDİ ORANDA SEKTEYE UĞRADI

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkan Yardımcısı ve Can Color Prodüksiyon sahibi iş insanı Fesih Tanrıverdi ise yaşanılan sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

“Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de 11 Mart itibariyle görülen koronavirüs salgını sonucunda bir çok işletme üretime ara verdi. Bu işletmelerin içinde düğün salonları, otellerdeki toplantılar ve çeşitli kollarda bizi ilgilendiren alanlar da kapatılmış oldu. Bu durum biz fotoğrafçıları etkiledi. Çalışanlarımız ve aileleri ciddi etkilenen kesim oldu. Hükümetin uygulamaya aldığı bazı önlem paketlerinde biz de faydalanmak istiyoruz.” dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.