Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fetih Müzesi’ne Moğol Akını

Moğolistan Arkhangai Belediyesi Meclis Başkanı Usukhbayar Bider ve meclis üyeleri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni gezdi. Meclis Başkanı Bider, Bursa’nın fethinin resmedildiği kubbe bölümüne çıktığında kendisini atalarının yanındaymış gibi hissettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2020 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2020 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fetih Müzesi’ne Moğol Akını

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Moğolistan Arkhangai Belediyesi Meclis Başkanı Usukhbayar Bider, belediye meclis üyeleri ve ilçe belediye başkanlarının yer aldığı Moğolistan heyetini Fetih Müzesi’nde ağırladı. Moğolistan heyetine müze hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, Fetih Müzesi’nin dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olduğunu söyledi. 42 metre açıklığıyla dünyanın en büyük kubbesinin de yine Fetih Müzesi’ne ait olduğunu ifade eden Dündar, “Fetih Müzesi, iç içe geçmiş iki ayrı bina olarak inşa edildi. Kubbe kısmı 6 ayak üzerine oturtuldu. Bunlar, Bursa’da metfun 6 padişahı simgeliyor. Kubbenin altındaki amfi sahne aynı zamanda 1000 kişilik gösteri merkezi olarak kullanılıyor” dedi.

Moğolistan Arkhangai Belediyesi Meclis Başkanı Usukhbayar Bider ve beraberindeki heyet, Bursa’nın fethinin panoramik resim ile tasvir edildiği müzenin kubbe bölümüne çıktığında ise büyük hayranlık ve şaşkınlık yaşadı. Bursa’nın 23 yıl süren kuşatma sonunda kan dökülmeden el değiştirdiği tarihi buluşma gününü tasvir eden panoramik resmi dikkatlice inceleyen Moğol heyet, 694 yıl öncesinin Bursa’sına tanıklık etti.

DÜNDAR: “BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI YAPIYORUZ”

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin geçtiğimiz günlerde UNESCO’da Uluslararası İdealkent Ödülü’ne layık görüldüğünü belirten Başkan Dündar, “Bugün sizlerin yaptığı gibi bizler de yurtdışındaki belediyeleri ziyaret ediyoruz. 25 tane kardeş belediyemiz var. Bu ziyaretler bilgi ve tecrübe paylaşımı adına büyük önem taşıyor. Bu geziniz de sizin adınıza eminim ki oldukça faydalı olacaktır. Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın merkezini oluşturuyor. 865 bin nüfusa sahibiz. Osmanlıyı kuran şehir burası. Bu sebeple 3 kıtadan göç alıyoruz. Hep beraber Bursa ve ülkemiz için çalışıyoruz” diye konuştu.

BİDER: “KENDİMİ ATALARIMIN YANINDA HİSSETTİM”

Moğolistan Arkhangai Belediyesi Meclis Başkanı Usukhbayar Bider de, Fetih Müzesi’ni muhteşem bir eser olarak niteleyerek, “Tarihin gördüğü en büyük devletlerden biri olan Osmanlı’nın nasıl kurulduğunu tüm detaylarıyla anlatılıyor. Bu eser gelecek nesillere tarihinizi anlatma açısından da önem taşıyor. Müzeyi gezince kendimi yabancı bir yerde gibi hissetmedim. Sanki atalarımın yanındaymışım gibi içimde bir his uyandı” dedi.

Moğolistan heyeti, müzenin hediyelik eşya bölümünde bulunan hatıra sikke basma setine oturarak Osmanlı'nın ilk akçesinden bastı. Ziyaret sonunda Başkan Dündar ve Arkhangai Belediyesi Meclis Başkanı Bider, günün anısına birbirlerine hediyeler takdim etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.