Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğanın koynundaki Anadolu: ŞİRAN

Dimağlarımızda Gümüşhane Şiran’a dair hoş anılar bırakan, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Bayburtlular Dernek Başkanı Cemal Korkmaz’ın katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Kültür Köprüsü’ gezisinin ayrıcalığına Bursa Haber Gazetesi olarak ortak olduk.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2014 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2014 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
 Doğanın koynundaki Anadolu: ŞİRAN

 

Dimağlarımızda Gümüşhane Şiran’a dair hoş anılar bırakan, Yıldırım Belediyesi ve Bursa Bayburtlular Dernek Başkanı Cemal Korkmaz’ın katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Kültür Köprüsü’ gezisinin ayrıcalığına Bursa Haber Gazetesi olarak ortak olduk.

 

Haber: Cihan KAYALI

 

Yazıya başlamadan önce size bir şey itiraf etmem gerek. İnsanlar bazen ön yargılarının kurbanı olup hayatın ona sunduğu dönüm noktalarını kaçırabiliyor. Bayburt ve Gümüşhane’ye gitmeden önce çok düşündüm. Acaba gitmesem mi, yol çok uzun, Bayburt ve Gümüşhane de hiçbir şey yok, en azından Hz. Google öyle söylüyor...

Ve sonra fark ettim ki çoktan yola çıkmışız!..

Gümüşhane’ye yaklaşırken doğa bizi karşılamak için en güzel elbiselerini giymişti. Dağları denize paralel değil, yolumuza paralel uzanmış; bütün akarsuları yolumuzun kenarından akmaya başlamış bulduk.

İklimi adeta kartpostal satıcısının tezgâhını anımsatıyordu. Bursa’da gördüklerime benzemeyen, dalları kırmızı ve turuncu olan ağaçlar vardı. Suların başında bekleyen kavaklar alışılmışın dışındaydı. Dağların yamaçlarında yapraklarını dökmüş, bölgeyi gözleyen diğerlerinden daha büyük ağaçlar vardı.

ULU KARLI DAĞLAR

Dağlarına gelecek olursak ilk anlatmam gereken anekdot, her yerden görülen ve gök yüzünden aldığı doğal ışıkla sanki cam fanustaymışçasına parlayan karlı dağları... Hafif de sisli olan bu dağlar bölgenin albenisini ciddi oranda arttırıyor. Karlı dağların dışında bölgede bulunan ve değişik şekilleri yüzünden yerel halkın hikâyeleştirerek ve destanlaştırarak anlattığı dağlar da mevcut.

Toprağında ve akarsularında dikkat çeken ilk özellik renkleri. Bölgenin yeşil ve siyaha yakın akan akarsuları var. Ressamın tuvalindeki renklerden fazla olan toprak renkleri, Allah’ın tuvalini bir kez daha gözler önüne seriyordu. Birçok yerde mor toprak gördüm…

 

ŞİRAN HAKKINDA KISA BİLGİLER

Şiran Farsça bir kelime olup, aslanlar anlamına gelmektedir. Şiran’ın tarihi Anadolu tarihi ve Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Erzincan, Şebinkarahisar, Amasya, Sivas, Çorum tarihleri ile birlikte ele alınıp incelendiğinde çeşitli kaynaklarla beraber İlçe tarihini hemen hemen çıkarmak mümkündür. Bölgede yaşayan uygarlıklar kronolojik sıraya göre şöyledir: Hititler, Urartular, Kimmer-İskit Akıncıları, Metler, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar.

 

 

BURSA’DAN ANADOLU KÜLTÜRLERİNE KÖPRÜ

Bu renkli karnavalın ardından, ilk durağımız olan Gümüşhane'nin Şiran ilçesine vardık. AS TV'de yayınlanan -bana göre Bursa'nın en iyi televizyon programlarından olan- Kültür Köprüsü programının sunucusu Ömer Aydoğdu’nun memleketi…

Şiran’da kafilemizi Akbulak Köyü Muhtarı İbrahim Hancı karşıladı. Anadolu'nun bin yıl geçse de yok olmayacak misafirperverliğini sergileyen muhtarımız bizi kendisinin sahibi olduğu Hancılar Restoran’da muazzam bir şekilde ağırladı. Şiran'a gittiğinizde bulacağınız ilk insan, Akbulak Köyü Muhtarı İbrahim hancı olsun…

 

 

 

 

 

 

HİZMET AŞKIYLA DOLU BİR BAŞKAN

Yemekten çok ilgiyle doyduktan sonra Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak'ı makamında ziyaret ettik. Anadolu’nun küçük ilçelerinde belediye başkanlarını pazarda mandalina alırken, peynirin tadına bakarken veya pazarlık yaparken bulabilirsiniz. Şiran'ın ilk köylü belediye başkanı olan Altıparmak, filmlerde gördüğümüz idealist siyasetçilere çok benziyor. Sözlerimi kanıtlayacak olan, kendisiyle yaptığımız söyleşiden birkaç not aktarmak istiyorum. Şiran’daki ve Türkiye’deki iki temel soruna el atan Altıparmak, “Şiran’a üniversite gelecek; belediye batsa dahi gelecek. Şiran’da işsizlik için tekstil fabrikası yapılacak. Gerekirse belediye iflas etsin. Gerekli yatırımları ve çalışmaları yaptık. Ve Allah’a dua ettik. İkisi de yapıldı ve belediyede hiçbir şey olmadı” gibi siyaset üstü açıklamalar yaptı…

 

 

ŞİRAN HAKKINDA KISA BİLGİLER

Siran’ın Osmanlıların eline 1473 'teki Otlukbeli Savaşı'nda Fatih Sultan Mehmet tarafından Uzun Hasan'nın yenilmesi ile sağlanmıştır. Osmanlı fethinden sonra Şebinkarahisar Sancağı'nin bir nahiyesi olarak idare edilen ilçemiz 16. yy. sonuna kadar buraya bağlı kaldı. 17.yy. dan sonra Erzurum vilayetinin Erzincan Sancağı ile Trabzon vilayetinin Gümüşhane Sancağı arasinda değişik zamanlarda idare edilen Şiran bazen de Kelkit nahiyesi ile birlikte ilçe yapılmıştır.

 

 

MUDANYA’DAN ŞİRAN’A DESTEK

Gittiğimiz gün Şiran’ın pazarıydı ve sokakları bölgenin mahsulleriyle doluydu. Bursa'daki pazarlara benzemeyen bir görünümü olan Şiran pazarının içinde bulunduğu bütün ürünler direkt tarladan veya evlerden gelmişti. Tamamıyla doğaldı. Öğrendiğimiz bilgiye göre Şiran halkı en kaliteli ürünü yer, ama bunun maddi karşılığını da verirmiş.

Pazar gezisinin ardından direksiyonumuzu Akbulak Köyü’ne çevirdik. Akbulak Şiran’ın doğasıyla, havasıyla ve insanıyla ünlü en güzel köylerinden biri. Dağların arasında kalmış geniş ormanlara sahip bir köy.  Bu arada köyün içinde 250-300 yıllık, içi ahşaptan yapılma bir cami bulunuyor. Köyün tarihi mirası olan bu cami zamanla köye küçük gelmeye başlamış. Hemen kollarını sıvayan Akbulak Köyü Cami Yaptırma Derneği Başkanı Nail Kurt ve köylüler, ellerinden gelen imkanlarla ve aldıkları yardımlarla cami inşaatına halen devam ediyorlar. Siz de yardım etmek istiyorsanız, Şiran Belediyesi’ne ulaşabilirsiniz. Bu arada aldığımız bir habere göre Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, caminin işlemelerini yaptıracağını açıklamış.

 

 

 

 

ŞİRAN ALABALIĞI

Bu güzel haberi verdikten sonra yolumuzu Şiran'ın bir başka güzel yeri olan alabalık tesislerine çevirdik. Aldığımız ve duyduğumuz bilgilere göre Şiran’ın alabalık tesisleri Türkiye’nin en lezzetli alabalıklarının yapıldığı yermiş. Biz de doğal olarak dedik ki; tatmadan bir şey demeyiz…

Bunun üzerine muhtarımız bizi Hancıoğlulları Alabalık Tesisi’ne getirdi.

Şiran alabalığının en önemli özelliği, çok temiz bir suda yetişmesi. Bu yüzden pulları ve görünümü tertemiz. Ve Türkiye standartlarının üzerinde bir yeri var. Şiran’a geldiğinizde bu lezzeti tatmazsanız, büyük bir hata yapmış olursunuz…

 

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.