Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutpaşa Camii yeni yüzüyle hizmete girdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Davutpaşa Camii yeni yüzüyle Kayhan bölgesine değer katacak.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2015 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Davutpaşa Camii yeni yüzüyle hizmete girdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Davutpaşa Camii yeni yüzüyle Kayhan bölgesine değer katacak.

Büyükşehir Belediyesi, şehrin kalbindeki banlar bölgesinin bir değerini daha gün yüzüne çıkardı. Restorasyonu tamamlanan Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından hizmete açıldı. Başkan Altepe, yeni yüzüyle Kayhan bölgesine değer katacak olan Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesi projesinin bölgeyi daha da kalkındıracağına işaret etti.

Evliyalar şehri, tarih başkenti Bursa’da ecdat yadigarı eserlerin bir bir ayağa kaldırıldığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa, sahip olduğu güzellikleri ve günden güne artan değerleriyle dünyaya örnek oluyor. Bursa’nın merkezi, çarşı ve hanlar bölgesidir. Çarşı canlanırsa Bursa da canlanır” dedi.

Çarşıyı yıllardır güçlendirdiklerini ve çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, “Çarşı, Bursa’nın kalbi, nabzının attığı yer. Büyükşehir Belediyesi olarak çarşıya yatırımlarımız devam edecek. Bursa’da bir tarihi eser daha ayağa kalktı. Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesiyle artık bölgenin kalitesi daha da artacak, Kayhan esnafının yüzü ise daha çok gülecek” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, Bursa’nın güzelliklerinin kentin ziyaretçilerini artırdığına da işaret ederek, “Bursa, artık UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Biz dünya şehri, tarih başkentiyiz. Bursa’ya hizmet etmek de bizler için onurdur” dedi.

Başkan Altepe, Davutpaşa Camii ve Hanı’nın tarihi hakkında da bilgiler vererek, “Bugün Batpazarı olarak anılan çarşının asıl ismi ‘Bayat Pazarı’dır ve bazı kaynaklarca ‘Tahtakale Çarşısı’ olarak da anılır. Eskişehir Hanı’nın da içinde olduğu alan ile birlikte Demirciler Çarşısı’nın yer aldığı bölge, Davut Paşa Hanı’nın kapsadığı alandır. Orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştır. Hanın ortasında bir mescidin olduğu ve burada yer alan mescidin ise hana ait mescit olduğu ifade edilir. Han ve mescit, 1517 yılında II. Bayazid’ın Veziri Davut Paşa tarafından yaptırılmış olup mescide gelir temini maksadıyla da Tahtakale Hanı yaptırılmıştır” diye konuştu.

Zaman içerisinde harap duruma düşen mescidin, 1760 yılında onartılarak minber koydurulduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Vakıflar mülkiyetindeki yapı Batpazarı düzenlemesi çerçevesinde minaresi başta olmak üzere restorasyon kapsamında özgün hali ortaya çıkartılmış, eklentiler ise yıkılmıştır. Yine çalışmalar çerçevesinde Davut Paşa Hanı’na ait olan kemerler kamulaştırılmış ve restore edilerek işlev verilmiştir. Davutpaşa Camii restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile bölgenin kalitesi daha da artacak” dedi.

Başkan Altepe, cami doğu duvarının statik açıdan kötü durumda olduğu için yıkılıp statik projesine uygun olarak yeniden yapıldığını, minarenin yeniden tasarlanarak projesine uygun olarak inşa edildiğini, cami çatısının yeniden yapıldığını, cami iç ve dış ince imalat ve tefrişlerinin yapıldığını ve çevre düzenleme işleri kapsamında ise zeminin traverten kaplaması, çevre aydınlatma işleri ve abdesthane gibi yapıların bölgeye kazandırıldığını anlattı.

“KAYHAN’DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Kayhan bölgesindeki çalışmaların sürdüğünü anlatan Başkan Altepe, “Eski Tekel Binası Kentsel Tasarım Cephe Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında Yeni Cumhuriyet Caddesi, eski tekel çevresi, Demirciler Caddesi, Yiğit Köhne, Tamburacılar, Batpazarı, Sütçü Aralığı, Aydoğdu, Kayhan Boğazı sokaklarla İnönü Caddesi Davutpaşa, Satıcılar ve Hurdacılar sokaklarında yer alan 250’yi aşkın adet yapı da değerleniyor. Dış cephelerde tabelalar kaldırılıyor, dükkanların giriş kat camekanları ve doğramaları yenileniyor, dış cepheler yenileniyor” dedi.

Başkan Altepe, kısa sürede İnönü Caddesi’nde de cephe düzenleme çalışmalarının yapılacağını vurgulayarak, Atatürk Caddesi’nden Ankara Caddesi’ne kadar tüm İnönü Caddesi’nde cephe düzenlemelerinin yapılacağını hatırlattı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı törende Osmangazi Kaymakamvekili ve Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla geçmişin tarihi değerlerinin bugünle buluştuğunu söyledi. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi (BTÇH) Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım ise 700 yıllık çarşının hareketinin kenti de hareketlendirdiğini vurguladı. Aydın ve Özyıldırım, Bursa’ya değer katan hizmetlerinden ve çarşıyı kalkındıran yatırımlarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.

Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay da 35 yıldır yaşadığı Bursa’da daha önce fark etmediği tarihi bir değerin daha gün ışığına çıkarılmasının önemini vurguladı. Bursa’nın eserlerine sahip çıkarak vefa örneği sergileyen Başkan Altepe’yi hizmetlerinden dolayı tebrik eden Ay, restore edilen Davutpaşa Camii’nin açılışını dualarla yaptı. Törenin ardından açılışa katılanlar Davutpaşa Camii’nde cuma namazını kıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.