Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çay Ocağı’na sahip çık!

Geleneksel kültürün önemli sembolü kahvehaneler, çay ocakları ciddi tehdit altında. Son yıllarda sayıları hızla artan yabancı kahve zincirleri, özellikle büyük şehirlerde kahvehane ve kıraathaneleri vurdu. 3 senede 4 bin 733 kahvehane kapandı...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2016 22:24
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2016 22:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çay Ocağı’na sahip çık!

Ankara/Bursa Haber Geleneksel kültürün önemli sembolü kahvehaneler, çay ocakları ciddi tehdit altında. Son yıllarda sayıları hızla artan yabancı kahve zincirleri, özellikle büyük şehirlerde kahvehane ve kıraathaneleri vurdu. Çoğu büyük şehirlerde olmak üzere son üç yılda 4 bin 733 kahvehane kapsına kilit vurdu.

 Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Osmanlı döneminden günümüze kadar yaşatılmaya çalışılan kahvehane, kıraathane ve çay ocağı kültürünün kan kaybettiğini söyledi. Modernleşmeye ayak uyduramayan, otantik ve geleneksel çizgisini her geçen gün biraz daha kaybeden kahvehane, kıraathane ve çay ocaklarının acil desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti..

Yabancı kahve zincirlerinin yüzlerce yıllık kahve kültürünü değiştirmeye başladığını ifade eden Palandöken, “Kahvenin ekonomik boyutunun yanında kültürel etkisi de var. Türk toplumunda kahvenin ayrı bir yeri ve önemi olan içecektir. Türk kahvesinden başka hiçbir kahve kültüründe kahvenin kırk yıl hatırı olmaz. Ancak yabancı kahve zincirleri büyük şehirlerde hızla yayılıyor. Gençler için kahve kültürümüz hızla değişmeye başladı” diye konuştu.

Sıfır faizli kredi

Kahvehane kültürünü korumak için kahvehane ve kıraathanelere destek verilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken kredi önerisinde bulunarak şöyle dedi:

“30 Eylül 2016 tarihli verilerimize göre 72 bin 659 kahvehane ve kıraathane bulunuyor. Kahvehane ve kıraathane gibi işletmeler, sıfır faizli ve uzun vadeli modernizasyon-yenileme kredisi verilerek desteklenmelidir. Modernizasyon ve yenileme kredisi ile kahvehanelerimiz çağa ayak uyduracaklar. En önemlisi ise kültürümüz yaşamaya devam edecektir.”

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.