Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'nın yeni logosu belli oldu

Unesco tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan ve Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliğine Türkiye'den kabul edilen ilk ve tek şehir olan Bursa'nın yeni şehir logosu törenle tanıtıldı. Lale temasının ağır bastığı yeni logo, tüm kamu kurumlarında resmi yazışmalarda kullanılacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2014 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'nın yeni logosu belli oldu

Unesco tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan ve Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliğine Türkiye'den kabul edilen ilk ve tek şehir olan Bursa'nın yeni şehir logosu törenle tanıtıldı. Lale temasının ağır bastığı yeni logo, tüm kamu kurumlarında resmi yazışmalarda kullanılacak.

Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen şehir logosu lansman toplantısı şair Serdar Tuncer’in sunumuyla yapıldı. Belediye başkanları ve kamu kurum müdürlerinin de katıldığı toplantıda konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’nin uluslararası ürünlerinde yer alacak logosunun tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

 

"YENİ LOGONUN BÜTÜN DEĞERLERİMİZLE BAĞLANTISI VAR"

Vali Karaloğlu, “Logo amblem çalışmasını yaparken, birbirinden özel hiçbir değerimizi, arkada bırakmayan, birbirine gölge ettirmeyen bir logo tercih etmeye çalıştık. Belediyelerimiz, kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız tarafından logolaştırılan değerlerimizle çakışmamasına özen gösterdik. Tek bir değerimizi değil, birliği seçtik. Seçtiğimiz Bursa şehir logosunun bütün değerlerimizle bağlantısı var. Şehir logomuzda, 2 ana figür, 3 renk var. Birinci ve baskın figür lale. Lale, Orta Asya’dan beri yoldaşımız. Medeniyetimizin ürettiği sanatın en vazgeçilmez deseni. Bizim çiçeğimiz. Birliğin çiçeği. Dünyanın neresinde yetişirse yetişsin bizi temsil ediyor. Lalenin medeniyetimizi temsil etme gücü Bursa’da inşaa edilen eserlerle başlamış. Stilize edilerek her mimari eserimizde baş köşeye kurulan lale, Bursa’dan bütün Osmanlı coğrafyasına yayılmış. Kültür Bakanlığımızın kullandığı Türkiye logosunun bilinirliğinden hareketle tanıtım çalışmalarımızda Bursa Türkiye’ye, Türkiye Bursa’ya referans olsun istedik” dedi.

Logoda ikinci ve biraz geride duran figürün Çintemani teması olduğuna işaret eden Vali Karaloğlu, şunları söyledi:

“Çintemani, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’dan zarif bir miras. Medeniyetimiz bu figüre; ‘Adalet, güç, bilgelik’ anlamını yüklemişiz. Aynı zamanda devlet örfümüzün 3 temel prensibi olan bu kavramlar, Bursa’dan bütün Osmanlı coğrafyasına yayılmış. Zarafet, cömertlik, huzur demişiz. Arınmış bir ruhun üç mertebesini ifade eden bu üç kavram, Emir Sultan, Şeyh Edebali, Süleyman Çelebi, Aziz Mahmut Hüdayi eliyle, diliyle, gönlüyle şehrimize ve aleme adeta ruh üflemiş. Dün, bugün, yarın demişiz. Akıştaki ahenge, nizama, sürekliliği dikkat çekmişiz. Bursa kökü mazide ati olduğundan, bu kavramlar logomuzda temsil bulsun istedik.”

 

BURSA’NIN SLOGANI ‘ULU ÇINAR’ OLDU

Logoda 3 ana renk olduğunu anlatan Vali Münir Karaloğlu, kırmızının; Bursa’nın gizemine, sırlarına, efsanelerine, termal kaynaklarına işaret ettiğini söyledi. Lacivertin de sonsuzluğu, gücü, verimliliği temsil ettiğini belirten Karaloğlu, “Lacivert içindeki desenler, hem Bursa’nın sosyal çeşitliliğine, hem de bunların birbiri içindeki uyuma gönderme yapıyor. Ve üçüncü rengimiz mavi.Suyu temsil ediyor. Evliya Çelebi'nin, ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ sözüyle, çok veciz bir şekilde ifade ettiği su kaynaklarımıza işaret ediyor. Mavi şeklin formu, hayatın kaynağı ve zirve yolculuğunu birlikte dile getiriyor. Bursa Markamızın logo ve amblem dışında bir de temel slogana ihtiyacı vardı. Muhtelif öneriler arasında ‘Ulu Şehir’ sloganını tercih ettik. Bu tercihle, bir şehrin insana, insanlığa vaad ettiği her şeyin daha fazlasını, Bursa’nın yaşayanlarına, misafirlerine, sevenlerine vadettiğini ifade etmek istedik” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise şunları kaydetti:

“Şehir logomuzla birlikte Bursa ve bursa markalarını zihinlere daha derin kazımış olacağız. Logomuz her yerde şehrimizi, ürünlerimizi, değerlerimizi velhasıl bizi temsil edecek. Markalarımızın kalite ve prestij sembolü olacak. Logo önemli ama sadece logoyu ortaya koymak yeterli değil, bunun için emek, mesai lazım. Bu sabır isteyen uzun bir yolculuk. Bunun içini doldurmalı, ürün ve hizmet kalitemizi yakışır hale getirmeliyiz.”

Lansman toplantısı sonunda Bursa Valisi Karaloğlu ilk Bursa logo rozetini Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe’ye taktı. Ardından protokol üyeleri şehir logosu önünde toplu fotoğraf çektirdi.

Bu arada toplantının ardından protokol üyeleri yeni logo bayrağını göndere çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.