Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da metal işçileri sendikayı protesto etti

Bosch’ta imzalanan sözleşmenin MESS ile imzalanan mevcut sözleşmeden daha iyi olması nedeniyle günlerdir eylemde olan işçiler, bugün Bursa Kent Meydanında yaptıkları eylemle tepkilerini sürdürdü.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 19:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2015 20:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da metal işçileri sendikayı protesto etti

Bosch’ta imzalanan sözleşmenin MESS ile imzalanan mevcut sözleşmeden daha iyi olması nedeniyle günlerdir eylemde olan işçiler, bugün Bursa Kent Meydanında yaptıkları eylemle tepkilerini sürdürdü.

Renault, Mako, Ototrim, Coşkunöz gibi farklı fabrikalardan gelen yüzlerce metal işçisi kent meydanında buluşarak “Satılmış sendika istemiyoruz” “Bizi satanı biz de satarız” diyerek sendikaları Türk Metal’i protesto etti. Patronunun işten atma tehdidine karşı birlik ve dayanışma vurgusu yapan işçiler, fabrikalarda temsilciler seçerek komiteler kurma kararı aldı.  Eylemlerinin başladığı günlerde belirledikleri 3 talebi yineleyen işçiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda 5 Mayıs’ta Türk Metal’den istifa edeceklerini bildirdiler.

‘ARTIK DİŞİMİZİ SIKMAYACAĞIZ’

İşçilerin hazırlamış olduğu basın açıklamasını okuyan bir Renault işçisi, “Ağır çalışma koşullarında çalışıyoruz. İhracat rekorlarının kırılması bizim sayemizde oluyor. Ekonomiyi biz sırtlıyoruz. Bir ah demiyoruz. Büyük ödüller beklemiyoruz. Sadece insanca yaşamak için yeterli ücret istiyoruz” diye konuştu. Ücretlerin düşüklüğünden yakınan Renault işçisi, ay sonunu zor getirdiklerini, herkesin borç batağından olduğunu belirtti. “Bugüne kadar dişimizi sıktık, artık yeter” diyen Renault işçisi, “bugüne kadar bize verilen  bize verilene ‘buna da şükür’ ses çıkarmıyorduk. Ama Bosch işçisi kardeşlerimizin mücadele ederek elde ettikleri kazanımlara bakarak başka türlü bir sözleşme olabileceğini gördük. Hiç de bu ücretlere mahkum olmadığımızı anladık. Bunun için ayağa kalktık, emeğimizin hakkını almak istiyoruz” dedi.

TÜRK METAL’İ DE TİSİ’İNİ DE İSTEMİYORUZ

Türk Metal’in kendilerine sormadan imzaladıkları 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmediklerini belirten Renault işçisi, “Madem daha farklı bir sözleşme mümkün biz de aynısını istiyoruz. İşte mücadele etmemizin nedeni budur” dedi. Bu taleplerinin başından beri yok sayıldığını dile getiren Renault işçisi, “Türk Metal yönetimi haklı talebimizi görmezden geldi. Ücret iyileştirmesinin mümkün olmadığını iddia etti. Önümüze düşün taleplerimiz için birlikte mücadele edelim dedik, haklı öfkemizi bastırmaya çalıştı. Nasıl olsa bugün bağırıp yarın susarlar diye geçiştirdi. Biz susmadık, susmuyoruz, susmayacağız. Biz biliyoruz ki toplusözleşmeler değişemez anayasa maddeleri değildir. Elbette taraflar anlaşarak sözleşmeyi değiştirebilir, ek protokollerle yenileyebilir. Maalesef sırtımızdan üretim rekorları kırıp büyük servetler elde edenler buna yanaşmıyor” dedi.

Türk Metal’in işçinin haklı taleplerine sırtını döndüğünü, bu nedenle Türk Metal yönetimine tepkili olduklarını belirten Renault işçisi, böyle bir sendikacılık anlayışı ile hak mücadelesinin verilemeyeceğini söyledi. “Her ay aidatlarımızı kesen ama bizi dinlemeyen yukarıdan atanan temsilciler yoluyla üzerimde baskı kuran bir sendikacılık istemiyoruz” diyen Renault işçisi, üyeleri kuru ekmeğe talim eden sendikacıların patron gibi yaşadıklarını ifade etti. 

Metal işçilerinin başlattığı mücadelenin herkesin mücadelesi olduğunu söyleyen Renault işçisi, tüm işçi ve emekçileri desteğe çağırdı.

İŞÇİLERİN 3 TALEBİ

İşçilerin 3 talebini bir kez daha yineleyen Renault işçisi taleplerini şu şekilde sıraladı;

* Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanmalı. Bu konuda MESS’e kabul ettirmek üzere ek protokol için net bir mücadele programı çıkartılmalıdır.

* Temsilcilerimiz başta olmak üzer sendika yöneticilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçmek istiyoruz. Bunun için derhal en başta bu süreçte işçinin güvenini kaybeden temsilci ve yöneticiler görevden alınmalı, arkasından temsilcilik seçimlerinden başlayarak yönetim kademleri yeniden belirlenmelidir.

* Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda garanti alınmalıdır. 

TEMSİLCİLER SEÇER KOMİTELER KURARSAK KAZANIRIZ

Coşkunöz, Mako ve Ototrim’den de birer işçi, konuşmalar yaparak birlik vurgusunda bulundu. “Bu mücadelede öne çıkan bu meydanlarda hakları için toplanmış olan işçi kardeşlerimizin işten atılmaması durumunda önceki dönemlerde olduğu gibi sessiz kalmayacağımız bilinmelidir” diyen Ototrim işçisi, şöyle devam etti: “Haksız ve hukuksuz her uygulamaya karşı cevabımız bu birlik ve beraberliğimiz olacaktır.” Türk Metal’in ve patronun yapılan bu eylemlerinden sonra saldırılarını artıracağını belirten Renault işçisi, bunun işçin fabrikalarda temsilciler seçeceklerini belirterek “Seçtiğimiz temsilcilerden oluşan komitelerimiz yaşanacak saldırılar karşısında bizi yönlendirecek ve aramızdaki koordinasyonu sağlayacak. Ancak bu şekilde örgütlenirsek hiçbir arkadaşımıza bir şey olmaz ve haklarımızı alırız” dedi. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.