Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da ‘ipek çağı’ başlıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak’ projesi kapsamında açılan ‘Bir Şehir, Bin Emek; Bursa İpeği’ adlı sergi göz kamaştırdı. 

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2017 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2017 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da ‘ipek çağı’ başlıyor

İpek sergisi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde açıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, serginin açılışını Bursa Valisi İzzettin Küçük ile birlikte gerçekleştirdi. Recep Altepe, serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa ipeğinin canlandırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Altepe, kozasından ipliğine, kumaşından son ürününe dek her aşamada uygulamalar yapıldığını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak, hem somut hem de somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında kent belleğindeki tüm değerleri gelecek nesillere aktarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak’ projesi ile Bursa ipeğini yeniden üretmeye başladık” dedi.

İpek şehri Bursa’da ipek tarihine yönelik araştırmalar gerçekleştirildiğini anlatan Altepe, “Bursa’da öncelikle geçmişte ipek üretimi yapan aileleri tespit ederek, onların yeniden ipekle ilgili çalışmalara başlamasını sağladık. Bu alanda tespit edilen Muradiye İpek Fabrikası şehrimize kazandırıldı. Aynı zamanda Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni şehrimize kazandırdık. Kırsal alanların gelişimini desteklemek amacıyla Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ve İnegöl ilçelerimizde ipek halı, ipek dokuma ve ipek triko atölyeleri açıldı” dedi.
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde özel bir çalışma ekibi oluşturularak ipek ürünlerin ortaya çıkarıldığını anlatan Başkan Altepe, bu kapsamda koza üretimi yapan çiftçilerin de desteklendiğini, koza üretimin sağlıklı şartlarda yapılabilmesi için dut bahçelerinin bakımının dahi yapıldığını, öğrencilere ‘İpek böceği besleme seti’ dağıtılıp kendi kozalarını üretmelerinin sağlandığını vurguladı.

Başkan Altepe, Uludağ Üniversitesi ile de ipekle ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek, “Üretim şehri Bursa, tarihi ve kültürel birikimiyle yaşayan müze bir kent kimliğini taşıyor. İpek şehri Bursa’da ipeğimiz yeniden canlanıyor, ipek çağı başlıyor. İpeğimizin korunarak üretiminin sürdürülebilir olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu koruma ve geleceğe taşıma süreçlerinin sonunda elde edilen ürünleri de Bursalılarla paylaşıyoruz. Kozasından ipliğine, kumaşından son ürününe kadar artık Bursa’da yeni bir ipek çağı başlıyor. ‘Bir Şehir, Bin Emek; Bursa İpeği’ adlı ipek ürünleri sergimiz, ipekböcekçiliğine desteğimizin, açtığımız atölyelerin doğal bir sonucudur. Burada 100’ü aşkın tasarım sergileniyor” diye konuştu.

Antibakteriyel ürünler
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde ve beraberindeki atölyelerde üretilen ipek ve ipekli ürünlerin antibakteriyel özelliğinin Uludağ Üniversitesi ile yapılan çalışmalar sonucu tescillendiğini kaydeden Başkan Altepe, ayrıca üretim sürecinin sürdürülebilir olması için de Bursa ipeğinin coğrafi işaretinin alınmasına yönelik çalışmaların devam ettiğine dikkati çekti. Altepe, Bursalıları, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde ipeğin serüvenine şahit olmaya davet etti.

Bursa Valisi İzzettin Küçük de Bursa’nın bir markasını daha yeniden gün yüzüne çıkaran Altepe’yi tebrik ederek, ipeğin çağın gereklerinde uygun şekilde sunulmasının önemli olduğunu söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.