Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'nın şeftalisi çiftçiyi üzdü

İnegöl’ün şeftalisiyle ünlü İsaören Mahallesinde şeftali hasat dönemi başladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'nın şeftalisi çiftçiyi üzdü
İnegöl’ün şeftalisiyle ünlü İsaören Mahallesinde şeftali hasat dönemi başladı. Fiyatların düşük olmasından yakınan üreticiler verimin yüksek olmasına rağmen tarlada 1-1,5 liraya satılan şeftalinin en az 2 ile 2,5 lira olmasını istedi.

Kırağı nedeniyle birçok yerde şeftalinin verimi düşerken, İsaören’de verim geçen yıla oranla iki kat arttı. İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Bu yıl şeftali de verim çok güzel. Bizim tahminimizden daha yüksek bir rekolte var. Ürünümüzde kalite her zamanki gibi bir numara. Yalnız şuanda fiyatlarla ilgili biraz sıkıntımız var. Fiyatlar beklediğimiz seviyenin çok altında. Biz hasada başlarken 2-2,5 lira arasında fiyat beklerken, şuanda 1-1,5 lira arasında değişiyor. Yani beklediğimizin çok altında bir fiyat seyrediyor. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Bunun yanında işçi maliyetleri de yükseldi. Önceden yevmiye olarak çalıştırdığımız kişiler günde 20-30 liraya çalışırken, şuanda 50 ile 80 lira arasında yevmiye alıyorlar. Bugün bir işçi 100-150 kilo arasında şeftali toplar. Bunu biz 1,5 liradan verdiğimiz zaman işçiyle ortaklaşa çalışıyormuşuz gibi oluyor” dedi.

Şuanda Antalya, İzmir ve İstanbul’a şeftali verdiklerini ifade eden Erhan Ulu, “Ağırlık İstanbul’da ama Antalyalı büyük bir firma da ürünlerimizi iki yıldır alıyor. Şeftalimizin kalitesini biliyorlar ve raf ömrünün uzun olması nedeniyle bizi tercih ediyorlar. Onlara da teşekkür ederiz. Geçen yıl yaklaşık 2 bin 500 ton şeftali toplamıştık. Bu sene nasipse 6 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Biz artık İsaören dendiğinde şeftalinin membağı, en güzel şeftaliyi üreten yer olarak anılmak istiyoruz. Şuanda şeftalimizin kalitesiyle de bunu başardığımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.