Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Kültürpark’ta gözlem şenliği

Bursa Bilim Ve Teknoloji Merkezi (btm), Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp’in Hatırasını Yaşatmak İçin Kültürpark’ta Gözlem Şenliği Düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2016 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2016 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa Kültürpark’ta gözlem şenliği
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Bursalı amatör astronom Hasip Sönmezalp’in hatırasını yaşatmak için Kültürpark’ta gözlem şenliği düzenledi.

Kültürpark’ta kurulan teleskoplar ile halka açık yapılan şenlikte Satürn ve Jüpiter gözlemi yapıldı. Fahri astronomlar tarafından verilen bilgiler eşliğinde yapılan etkinlikte takımyıldızları ile ilgili de bilgilendirme yapıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, “Büyükşehir Belediyesi olarak bilim ve teknolojinin Bursa’da ve tüm ülkemizde daha çok rağbet görmesi için çalışıyoruz. Bu anlamda burada andığımız rahmetli Sönmezalp, bilime ve astronomiye gönül vermiş ve Bursa’da 1956 senesinde kendi yaptığı teleskop ile halka açık bir gözlem gerçekleştirerek bir ilke imza atmış. Bu etkinlikle hem Sönmezalp’i andık hem de Bursalıları bir kez daha bilim ile buluşturmuş olduk” dedi.

Hasip Sönmezalp kimdir?
Hasip Sönmezalp Bursa Merinos Fabrikası’nda uzun yıllar tornacı olarak çalışmış. Gökyüzüne, yıldızlara, aya ve güneşe olan tutkusu kendisini bir teleskop yapmaya itmiştir. Kendi imkanlarıyla ürettiği el yapımı teleskop ile Kültürpark’ta bir gözlem festivali gerçekleştirmiş ve cisimleri 60 defa büyütmekte olan teleskobu, o zamanki Kandilli Rasathanesi’nin teleskopundan sonra Türkiye’nin ikinci aynalı teleskopu olmuştur. Hasip Sönmezalp bu teleskop ile Amerikan Mechanix İllustrated dergisinden altın çekiç ve tebrik belgesi alan dört kişiden biri olmuştur. 2002 yılında 85 yaşında Bursa’da vefat etmiştir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.