Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da patronlara çağrı! Sakın kaçırmayın!

Yapılandırma ile ilgili son 38 güne girilirken, Bursa’da 90 bin işverenin borcu olduğu açıklandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakan Yardımıcısı Op. Dr. Orhan Koç, yapılandırma ile birlikte SGK’ya olan prim borçlarının yüzde 90’ının silindiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2016 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2016 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da patronlara çağrı! Sakın kaçırmayın!
Kayıt dışı istihdam açısından bakıldığında Türkiye ortalamasının yüzde 32’lerde olduğunu ifade eden Koç, Bursa’da ise bu oranın yüzde 20.5 olduğunu söyledi. Bu yıl sonu ise bu oranın aşağı çekilmesi yönünde gayretlerinden dolayı personeli tebrik eden Koç, yapılandırma ile ilgili ise son 38 günün kaldığını duyurdu.

Koç, “Bu yapılanma gerçekten son yılların en önemli yapılanmasıdır. Çünkü borcunuzun yüzde 90’ı siliniyor. Mesela 9 bin lira borcu olan bir işveren bu yapılanmayla birlikte bin lira ödemeyle bu borcunun tümünü sildirebiliyor. Bu devletin işveren ile barışı anlamına geliyor. Çünkü borcunuzu kapattığınız zaman haciz varsa haciz kalkıyor. İhaleye girme yasağı varsa o ortadan kalkmış oluyor. Bununla ilgili süre başladı 38 gün kaldı. Biz merkezden bu son günleri işverenlere hatırlatmak için bir sistem oluşturmayı düşünüyoruz. Bu borcu bir defada ödemiyorsunuz. 3 yıllık bir sürede 2 ayda bir ödemek suretiyle ödüyorsunuz. Bu yapılandırma ile ilgili Bursa’da 100 bin işverenin 11 bini başvuruda bulunmuş. Toplam borç ise 1,5 milyardır. Türkiye’de ise bu şuanda 67 milyar civarında bir prim borcu var” diye konuştu.

İşverenlerin teşviklerden yararlanmaları konusunda da uyarılarda bulunan Koç, “18-29 yaş aralığındaki genç kardeşlerimizi işe alırken veya bayan işe alırken işverenlerin yararlanmış oldukları bazı teşvikler var. Ama bu teşviklerin sistemsel anlamda kolaylaştırılmadığından işveren faydalanmaktan kaçıyor. Yada bazı işveren ise bu teşviklerin farkında değil. İşçi sayısı ortalamasına göre hesaplanan bu teşvik 18-29 yaş aralığında bir erkeği işe alındığı zaman devlet işveren üzerine düşen tüm sigortayla ilgili primini üstlenmiş oluyor. Bu 350 liraya tekabül ediyor. Çok önemli bir katlı çünkü devlet bunu 5 yıla yakın ödemesini sağlıyor. Ama bunu ilk işe giriyorken bu teşvikten faydalanmak noktasında bir irade kullanılması gerekiyor” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.