Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da dev yatırımla kesintiler anında cepte!

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 2,7 milyon aboneye kaliteli elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.; tüm ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetlerini 24 saat kesintisiz izlemeye olanak sağlayan SCADA Projesi’nin ilk fazını devreye aldı. Bu sistem sayesinde 290 noktada arızalara uzaktan müdahale edilebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da dev yatırımla kesintiler anında cepte!
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ); Entegre Bilişim Sistemleri kapsamında 2014 yılının Haziran ayında başladığı SCADA projesinin ilk fazını tamamladı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini kapsayan proje ile tüm ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetleri ilgili bölgeye gitmeden 24 saat kesintisiz gerçekleştirmek mümkün olabilecek. SCADA ile birlikte UEDAŞ, elektrik abonelerine kesintisiz ve daha kaliteli enerji sunacak.

Enerji kesintisi azalıyor, İş güvenliği artıyor
SCADA sistemi sayesinde tüm ana istasyonlar uzaktan izlenebiliyor olacak ve enerji dağıtım sistemlerinde oluşabilecek arızalara; bölgeye gitmeden anında müdahale edilebilecek. Ayrıca, saha ekiplerinin istasyonlara girme zorunluluğu ortadan kalkacağı için iş güvenliği açısından oluşabilecek riskler de en aza indirgenecek.

30 Milyon liralık yatırım
SCADA projesinin ilk fazı kapsamında Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da yer alan 290 dağıtım merkezinin tüm saha çalışmaları devreye girdi. En kritik öneme sahip 290 dağıtım merkezi, birinci faz kapsamında SCADA merkezinde uzaktan izlenmeye başladı. Projenin ilk fazı için 20 milyon TL yatırım bütçesi kullanan UEDAŞ, 2018 sonunda tamamlanacak ikinci faz kapsamında ise 10 milyon TL ek yatırım yapacak. Bu ek yatırımla birlikte 220 istasyon daha SCADA’ya dahil edilecek.

SCADA projesinin 2018 yılına kadar Coğrafi Bilgi Sistemleri ile entegre olacağını söyleyen Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mesut Efe, “SCADA projesinin ilk fazı kapsamında Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da toplam 290 dağıtım merkezi devreye girdi. Projenin ilk fazı için 20 milyonluk yatırım yapıldı. 2018 yılı sonunda tamamlanacak ikinci faz çalışmaları için de 10 milyon liralık yatırım yapılacak. Böylelikle toplamda 30 milyonluk yatırım yapılacak” dedi

Sistem alarm verecek
Bölgedeki trafoların yaklaşık yarısının Bursa’da olduğunu söyleyen Efe, bu trafoların tümünü ilerleyen zamanlarda SCADA sistemine dahil edeceklerini belirtti. Efe, “Örneğin bir hat üzerindeki elektrik direklerinden yada kablolarından biri hasar gördüğünde sistem alarm verecek. Nerede hangi arıza var sistem bunu bize gösterecek ve biz de arızanın olduğu yere yakın olan ekibimizle iletişime geçeceğiz. Böylelikle zaman kaybetmeden arıza giderilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Abonelere arıza mesajı gidecek
SCADA ile birlikte entegre olacak Coğrafi Bilgi Sistemi sayesinde elektrik kesintisinden etkilenen aboneler mesaj yoluyla bilgilendirilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Efe, “Örneğin bir kamyon elektrik direğine çarptı ve elektrikler kesildi. Bu elektrik kesintisinden etkilenen abonelerimizin cep telefonlarına ‘Kamyon çarpması sonucu elektrik direği hasar gördüğü için elektriğiniz kesildi. Şu anda arıza gideriliyor’ şeklinde mesaj gidecek. Böylece vatandaş elektrik kesintisinin neden kaynaklandığını öğrenecek. Aksi takdirde aboneler elektrik kesintisini bizim yaptığımızı düşünüyor” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.