Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da çiftçinin yüzü gülmedi...

İnegöl’ün meyvecilikle ünlü mahallelerinden İsaören, armut veriminde altın yılını yaşarken, üreticiler fiyattan yakınıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2016 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da çiftçinin yüzü gülmedi...
İnegöl’ün meyvecilikle ünlü mahallelerinden İsaören, armut veriminde altın yılını yaşarken, üreticiler fiyattan yakınıyor. Ürünün bol olmasına rağmen bekledikleri fiyatı bulamayan üreticiler, ürünleri soğuk hava depolarına koymaya başladı.

1,5 ile 1,7 lira arasında fiyat beklentisi olan üreticiler, fiyatların 1 lirayı dahi geçmemesi üzerine ürünlerini fiyatların yükselmesi beklentisiyle soğuk hava depolarına koyuyor. Ürünün bol olması nedeniyle Soğuk Hava Depolarında ürün koyacak yer kalmadı. Bu sene armutta verimin çok güzel olduğunu belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Bizim umduğumuzdan daha fazla ürün aldık. Şu anda hasadımız bitme noktasında. Bu sezon üretici olarak fiyat beklentimiz 1,5-1,7 lira arasındaydı. Şu anda fiyatlar ise 70 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Beklentimizin çok altında. Tüccarların da geçen yıllara göre talebi azaldı. Bunun da sebebi piyasadaki belirsizlik ile Ortadoğu’daki iç karışıklıklar. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi yüzünden piyasa daha da karıştı. Bu olay direk fiyatları etkiledi” dedi.

Soğuk hava depolarında yer kalmadı

Kooperatife ait buzhanenin bin 500 ton kapasiteli olduğunu ifade eden Erhan Ulu, “Şu anda buzhanemiz tamamen elma ve armutla dolmuş durumda. Geçtiğimiz sezonlarda 3 bin 500 ila 4 bin ton arasında elma-armut oluyordu. Bu sezon toplam hasat yaklaşık 5 bin ton civarında. Bin 500 tonu iç piyasaya gönderildi. Geriye kalan 2 bin ton ise çevredeki soğuk hava depolarına konuldu. Bu sene sıkıntılar çok büyük. Şu anda üretici bırakın malını satmayı depolayacak yer bulamıyor” diye konuştu.

Zararına satan var

İç piyasa durgun olduğu için üreticinin zarar etmemek adına ürününü soğuk hava deposuna koyduğunu belirten Ulu, “İç piyasa belirsizliği devam ettiği için tüccarda haklı. Ürün para etmediği için üretici kar edemiyor. Neredeyse kafa kafaya gidiyor. Bazı üreticiler de elinde ürün kalmasın diye zararına dahi veriyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.