Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da Belenören Köy Konağı gün sayıyor

UNESCO literatürüne ‘kırsal kültür’ kavramını kazandıran Büyükşehir Belediyesi, Keles’in Belenören Mahallesi’ne kazandırdığı ve içinde bir de müzenin bulunduğu köy konağı ile kırsal kültürü gelecek kuşaklara aktaracak.Tarihi...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2017 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2017 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da Belenören Köy Konağı gün sayıyor

UNESCO literatürüne ‘kırsal kültür’ kavramını kazandıran Büyükşehir Belediyesi, Keles’in Belenören Mahallesi’ne kazandırdığı ve içinde bir de müzenin bulunduğu köy konağı ile kırsal kültürü gelecek kuşaklara aktaracak.

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan aynı zamanda kırsal kültürün sürdürülmesi çalışmalarıyla ‘kırsal kültür’ kavramını UNESCO literatürüne kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesi Keles’in Belenören Mahallesi’ndeki harabe halindeki sivil mimarlık örneği bir yapıyı daha ihya etti. Harabe halindeki 3 katlı yapı, komple sökülerek aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. İçinde kırsal kültürün yaşatılacağı bir müzenin de yer aldığı konakta restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, tarihi konak her türlü sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke ile birlikte Belenören Mahallesi’ndeki tarihi konakta devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Merkeze sonradan bağlanan tüm ilçelerde, özellikle de kırsal yerleşim alanlarında yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Başkan Altepe, bu çalışmalar kapsamında Belenören’e de mahalle konağı kazandırıldığını hatırlattı. Çalışmaların artık tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bu sivil mimarlık örneği yapı, harabe halde, kullanılamaz durumdaydı. Komple sökülerek, aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Orijinal çeşmesi, içindeki müzesi ve toplantı alanlarıyla Yörük Türkmen kültürünün yaşatıldığı önemli bir merkez olacak. 3 katlı ve 400 metrekare inşaat alanına sahip yapı, taş duvarları, ahşap ve tuğla yapılarıyla orijinal bir eser olarak gün yüzüne çıkmış oldu. Bu bölgenin tarihi anlatan tüm eserler de konak içinde müzede sergilenecek ve kırsal kültür gelecek kuşaklara aktarılmış olacak” diye konuştu.

Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke de köy müzesinin kırsal kültür anlamında önemli bir örnek teşkil edeceğini belirterek, bölgeye yaptığı yatırımlar nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.