Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da 600 yıllık günyüzüne çıkıyor

Osmangazi Belediyesi, yürüttüğü kazı çalışmaları ile 15. yüzyıl Osmanlı dönemi eseri olan İç Fidan Han’ı gün yüzüne çıkarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2016 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2016 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'da 600 yıllık günyüzüne çıkıyor

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın en önemli tarihi miraslarından biri olan İç Fidan Han’ı yeniden ayağa kaldırıyor. Han içerisine yapılmış olan dükkanlar yıkıldı. Dükkanların yıkılmasıyla birlikte Fidan Han’ın doğu duvarında orjinalliğini korumuş olan 2 pencere bulundu. Bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 aydır yürütülen kazılarda ise Osmanlı döneminde yapılan ahır ve depoların temelleri ortaya çıkarıldı.

İç Fidan Han’ı gezerek çalışmalar hakkında bilgi alan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Fidan Han’ın doğusunda yer alan İç Fidan Han, Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamı olan Mahmut Paşa tarafından 15’inci yüzyılda Fidan Han’ın ahırlar ve depo kısmı olarak yapılmış bir eser. 1855 depremi sonrasında yıkılan kısım daha sonra 1930’lu yıllarda hal olarak kullanılmış. Osmangazi Belediyesi olarak 2010 yılında bu tarihi hanın yeniden gün yüzüne çıkartılması için rölöveleri hazırladık. Bölge esnafının da talebi ile 2012 yılında BTSO işbirliğiyle bölgedeki dükkanların yıkılması için çalışma başlattık. Bölgedeki dükkanların yıkılması sonucunda Fidan Han’ın doğu duvarında orijinalliğini korumuş 2 pencere bulundu. Ayrıca yıkımlar ile birlikte İç Fidan Han’ın güney duvarları da ortaya çıkarıldı. Yaklaşık bin metrekare alanda 4 aydır sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda ise Fidan Han’ın müştemilatı olarak kullanılan İç Fidan Han’da Osmanlı döneminde yapılan ahır ve depoların temellerini ortaya çıkarttık. İç Fidan Han, turizme kazandırılan önemli eserlerden bir tanesi olacak” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.