Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa ÇGD'den Can Dündar'a ödül

ÇGD Bursa Şubesi'nin her yıl geleneksel olarak verdiği ödüller açıklandı. ÇGD Bursa Şubesi, Basın Özgürlüğü Ödülü"ne Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa ÇGD'den Can Dündar'a ödül
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, 2015 yılı ödülleri açıklandı.
ÇGD'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"1989 yılında kurulan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 26. yılını her iktidar döneminde olduğu gibi basının üzerindeki kapkara bulutlar altında kutluyoruz. Kurucu başkanımız merhum Yılmaz Akkılıç’ın gösterdiği doğrultuda çalışmalarını sürdüren Bursa Şubemiz, her yıl toplumsal mücadeleye katkı yapanlara ödül vermeyi geleneksel hale getirdi. Yönetim kurulumuz medyanın özgürlük alanlarının her geçen gün kısıtlandığı günümüzde, fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye bir kez daha dikkati çekmek üzere çeşitli dallarda ödüller vermeyi uygun buldu.
Buna göre:

ÇGD BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ – CUMHURİYET GAZETESİ- CAN DÜNDAR
Cumhuriyet'in Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile birlikte tutuklanıp dün gece Silivri zindanına kondu... Savunmasında şöyle demişti:
"Eğer biz bu haber nedeniyle tutuklanır, yargılanır mahkum olursak, bu hem Türkiye'de hem uluslararası kamuoyu önünde bir yalan haber yaptığımız iddiasıyla olmayacaktır. Bu devletin halkına yalan söylediğini belgelediğimiz için olacaktır ve bütün mahkeme sürecinde biz bu yalanı belgeleriyle ortaya koyacağız."
“Memur değil, gazeteciyiz. Görevimiz, devletin kirli sırlarını saklamak değil, devlete rağmen halk adına hesap sormaktır” diyerek, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınladığı MİT Tırlarıyla ilgili yılın haberine imza atan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın basın ve ifade özgürlüğü için verdiği mücadelenin tüm gazetecilere örnek olmasını diliyoruz. Tehditlere boyun eğmeden, kapalı kapılar ardındaki gerçekleri bizlere aktaran Dündar’ın alacağı bu ödül, genç gazetecileri yüreklendirecektir.

ÇGD YILMAZ AKKILIÇ GAZETECİLİK BAŞARI ÖDÜLÜ - FATİH PINAR
Fatih Pınar, meslek yaşamına Atlas Dergisi’nde foto muhabiri olarak başladı. Anadolu, Orta Doğu ve Asya’nın çeşitli bölgelerinde yaptığı siyasi- sosyal ve kültürel foto- röportajların bir bölümü dergide kapak konusu ve özel ek olarak yayınlandı. 2002 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışındaki haber portalı, gazete ve dergilerde foto- röportajları ve videoları yayınlanan Pınar, üniversitelerde bu konuda ders verdi. Yalnızca Türkiye’de değil,  dünyada da Fotojournalizmin önemli isimlerinden olan Fatih Pınar, en son 10 Ekim tarihinde Ankara’da yaşanan canlı bomba eyleminde çektiği video ile gündeme geldi. ÇGD Bursa Şubesi olarak, Yılmaz Akkılıç Gazetecilik Başarı ödülünü,  tüm başarılı çalışmalarının yanı sıra Ankara’da kaybettiğimiz 102 kişinin anısına saygı olarak da Fatih Pınar’a vermeyi uygun gördük.  

ALİCAN TARAKÇIOĞLU ÇGD GENÇ KALEMLER ÖDÜLLERİ:
ÇGD Bursa'nın gelenek haline gelen Genç Kalemler ödüllerini bu yıl genç yaşta aramızdan ayrılan meslektaşımız yönetim kurulu üyemiz Alican Tarakçıoğlu'nun anısını yaşatmak için veriyoruz. Son yıllarda basın sektöründe yaşanan daralma, mesleğe yeni muhabirlerin katılmaması ve medya kuruluşlarının muhabirliğe gereken önemi vermemesine kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla, Bursa’daki yerel medya kurumlarında çalışan, mesleğine gönül veren muhabir arkadaşlarımızı da 26 yıllık birlik, vefa ve dayanışma günümüzde unutmadık. Olay Gazetesi’nden Dilek Atlı ve Tolga Öztaş, Hayat Gazetesi’nden Melisa Sevedioğulları ile Günnur Ekşi Ataokay, “Genç Kalemler” ödülüne layık bulunmuştur. Yerel gazeteciliğin gelecek için nasıl bir umut olduğunu  gösteren arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

ÇGD ÇEVRE ÖDÜLÜ – BURSA BAROSU
Çevre saldırılarının arttığı, kentlerin ranta açıldığı bir döneme tanıklık ediyoruz. Bu kentin çevre savunucuları, astarı yüzünden pahalı yok edici projelerle mücadeleyi öğrendi. Kent suçlarına karşı çevre mücadelesinin olmazsa olmazı yargı süreci…  Kent adına pek çok davada imzası bulunan Bursa Barosu, alt komisyonlarıyla birlikte çevre kirliliğine karşı tüm platformlarda yer alıyor. Kent adına çevre mücadelesini hukuki aşamada sürdüren Baro ödüle layık görülmüştür.

ÇGD SPOR ÖDÜLÜ – PARA-TAEKWONDO DÜNYA ŞAMPİYONU BÜŞRA GÖR
Yıldırım Belediyespor oyuncusu Büşra Gör, ardı ardına kazandığı başarılarla Bursa’nın ismini dünyaya duyurmaya devam ediyor. Son olarak 6. Para-Taekwondo Dünya Şampiyonası’nda tüm rakiplerini geride bırakarak şampiyon olan Büşra Gör’ün hedefinde Olimpiyatlar var. Kendisine başarılar diliyoruz…

ÇGD KENT KÜLTÜRÜNE HİZMET ÖDÜLÜ- BURSA FİLARMONİ DERNEĞİ
Kuruluşu 1965 yılına dayanmasına rağmen, 1995 yılı Mart ayında U.Ü. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri ve İstanbul Filarmoni Derneği'nin girişimi İle Bursa Filarmoni Derneği'nin yeniden kurulması için harekete geçildi. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Dönemin U.Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve U.Ü.Eğitim Fakültesi hocalarının önderliğinde bugünkü Bursa Filarmoni Derneği kuruldu. Bursa’da, Uluslararası Sanat Müziği kültürünün gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yapan Dernek, başta Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın aktif destekçisi olarak gelişmesi, Bursa’nın adını dünyaya duyurmayı ve çok sesli müzik yaşamını zenginleştirmeyi sürdürüyor. Şehrin kültür hayatına yaptığı katkı nedeniyle Filarmoni Derneği bu yılki Kent Kültürüne Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.

ÇGD KENT KÜLTÜRÜNE HİZMET ÖDÜLÜ- NİLÜFER KADIN KOROSU
Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu, profesyonel anlamda hiç müzik eğitimi almamış, geçmişte sahne deneyimi olmamış, memur, işçi, serbest meslek sahibi ya da ev hanımı 105 katılımcıdan oluşan ve tamamen gönüllülük esasına dayalı faaliyet gösteren amatör bir grup. Konserlerden elde edilen gelir, kimi zaman öğrenci bursu, kimi zaman hasta çocuklara yardım, kimi zamansa kimsesiz kadınlara desteğe dönüşüyor... Koro bugüne kadar kayıtlara geçmiş 86 konser verdi ve Şef Dr. Aysel Gürel’in özverili yönetiminde faaliyete devam ediyor.

ÇGD SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖDÜLÜ- OVACIK BELEDİYE BAŞKANI FATİH MAÇOĞLU
Türkiye’nin tek Komünist Partili Belediyesi konumundaki Ovacık Belediyesi’nin Başkanı Fatih Maçoğlu, göreve başladığı günden bu yana örnek çalışmalara imza atıyor. Uygulamalarıyla Ovacık’ta kolektif bir yaşamın olabileceğini Türkiye’ye ispat ediyor. Tunceli’nin Ovacık ilçesi Maçoğlu ile birlikte değişti. Otobüs bedava, su “neredeyse” bedava oldu. Yeri geldi engelliler evlerinden taksilerle alınıp istedikleri yere götürüldü, başta Belediye Başkanı olmak üzere tüm ilçe çöpleri hep birlikte topladı... Maçoğlu şimdilerde ise yoksullara dağıtmak için Hazine arazisine ektiği nohutların hasadına başladı. Belediye Başkanı Maçoğlu, “Farkımız halkın çıkarını göz önünde tutmak” diyor.

ÇGD HUKUK ÖDÜLÜ- ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ
Türkiye adaleti mumla arar hale geldi. Yargının en çok kuşatma ve baskı altında olduğu dönemi yaşıyoruz. Yargı ülkemizde hiçbir zaman tarafsız ve bağımsız olmadığı gibi son dönemlerde yaşandığı kadar da itibarsızlaştığı ve güven yitirdiği de olmamıştır. Bizler ülkemizin gerçek hukuk devleti idealine ulaşması için atılan demokratik adımları arzularken, herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir Türkiye’yi hedefliyoruz. Bu nedenle kardeş kuruluşumuz olan Çağdaş Hukukçular Derneği ile bir kez daha dayanışma örneği sergiliyor, “Herkes için adalet” diyoruz.

ÇGD BARIŞ ÖDÜLÜ- KEMAL VAROL- HAW- MİKASA
Barış, uzun yıllar ve halen gündemimizin en önemli maddesi. 2015 Ödülleri için bu konuda arayış içerisine girdiğimizde ne yazık ki pek de iç açıcı olmayan bir tablo ile karşılaştık ve bu durumda “Barış” Ödülünü bir kurgu kahramana vermeyi uygun bulduk. Haw, Kemal Varol’un,  2014’te "Yılın Romanı" seçilen kitabı. Mikasa, romanın kahramanı olan dost köpek. Gönderildiği barınakta, çok zor geçen hayatını anlatırken, bizi ülkemizin en yakıcı sorunuyla buluşturan Mikasa sayesinde barışın her şeyden önce dil ve üslup meselesi olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. O, samimi ve elbette bir yanıyla ironik mesaj içeren ödülümüzü fazlasıyla hak ediyor. Bu vesileyle romanın yazarı Kemal Varol’u kutluyor ve Barış’ın galip geleceği bir Türkiye özlemimizi tekrarlıyoruz.

ÇGD SANAT ÖDÜLÜ- LEVENT ÜZÜMCÜ
Muhalif kimliğiyle dikkati çeken sanatçı Levent Üzümcü, adımını 1996 yılında attığı İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan Gezi Direnişi sürecindeki duruşu ve Sosyalist Enternasyonal'de yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek atıldı.  Hakkında alınan ihraç kararını siyasi olarak değerlendiren Üzümcü “Bana yapmaya çalıştıkları gibi birer birer eksiltilmenin karşısında durmalıyız yoksa mazallah topyekun yok oluruz” diyor. Üzümcü ayrıca uzun yıllar Bursa’da da görev almıştır. Konservatuardan mezun olduktan sonra aldığı teklif üzerine Bursa Devlet Tiyatrosu’nda çalışan Üzümcü, burada tam 6 premier yaptı. “Muammer Muammer” adlı oyunun Anadolu turnesi ile Türkiye’nin pek çok yerini gezdi. Ayrıca Bursa’da AS TV’de canlı yayın sunuculuğu yaparken, bir yayın sezonu boyunca televizyondaki görevine devam etmiştir."
ÇGD BURSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.