Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bulgaristan'da erken bayram

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen projelerle Bulgaristan’daki Müslümanlar bayramı erken yaşadı. Bir gün içinde bir caminin temeli atıldı, bir cami ibadete açıldı. bir caminin ise temeli atılarak 400 çocuk sünnet şöleni ile erkekliğe ilk adımı attı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bulgaristan'da erken bayram
 Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen projelerle Bulgaristan’daki Müslümanlar bayramı erken yaşadı. Bir gün içinde bir caminin temeli atıldı, bir cami ibadete açıldı. bir caminin ise temeli atılarak 400 çocuk sünnet şöleni ile erkekliğe ilk adımı attı.

Bursa’daki tarihi ve kültürel miras çalışmalarının yanı sıra tüm Osmanlı coğrafyasındaki ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılmasına yönelik önemli çalışmaları hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, sınır aşan hizmetlerine Bulgaristan’da devam etti. Bulgaristan’da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelere hayırsever işadamlarının destekleriyle hizmet götüren Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Müslümanlara bayram coşkusunu erken yaşattı. Beraberindeki DOSAB Başkanı Feridun Kahraman, DOSABSİAD Başkanı Orhan Tezyaparlar, RUMELİFED Başkanı Selim Yedikardeş ve işadamı heyetiyle Varna’ya adeta çıkarma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyonu tamamlanan bir camiyi ibadete açtı, bir caminin temelini attı ve 400 çocuğun erkekliğe ilk adımını attığı sünnet şölenine katıldı.

4 ASIRLIK CAMİ İBADETE AÇILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyetin Varna’daki ilk durağı Provadya Belediyesi oldu. Provadya Belediye Başkanı Filko Filev’i makamında ziyaret eden Başkan Altepe, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin daha da sıcak hale gelmesi için gerekli desteği vermeye her zaman hazır olduklarını söyledi. Provadya Belediye Başkanı Filev ise Bursa heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Belediye ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursalı işadamlarının katkılarıyla restore edilen Provadya Meydanı’ndaki Yusuf Bey Camii ilk günkü orijinal hali ile yeniden ibadete açıldı. Provadya’daki 5 camiden ayakta kalmayı başarabilen tek cami olan ve 1623 yılında yapılan Yusuf Bey Camii’nin açılış törenine Bursa heyetinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Burgaz Başkonsolosu Evren Akyol, DPS İl Başkanı Ercan Sebahattin, Provadya Müftüsü Taner Veli ile çok sayıda soydaş katıldı.

"TEK İSTEĞİMİZ HUZUR"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tüm Balkanlar’da olduğu gibi Bulgaristan’da da ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırmaya devam ettiklerini söyledi. Bulgaristan ve Türkiye arasında 100 yıllara dayanan komşuluk ve akrabalık ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, “Bu sıcak ilişkiler bir dönem kopma noktasına gelse de şimdi bu ilişkileri yeniden sıcak tutmak için elimizden gelini yapıyoruz. Çünkü biz komşuyuz ve bizim inancımızda komşu akrabadan daha yakındır. Provadya’dan geçerken bize bu camiyi göstermişlerdi. 400 yıllık bir eser. Bakımsızlık nedeniyle ihmal edilmiş, çatısı çökmek üzereydi. Hemen programımıza aldık. Her zaman olduğu gibi iş adamlarımız bu hayır işinde de yarışa girdi ve cami ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açıldı. Bizim bu çalışmalarda tek bir hedefimiz var. O da Bulgaristan’ın iyi olması, buradaki soydaşlarımızın mutlu olması. Herkesin kendi inanç ve kültürünü en iyi şekilde yaşaması. Umarım restore ettiğimiz bu cami dolup taşar ve soydaşlarımız inançlarını huzur ortamında yaşar” diye konuştu.

Törende söz alan DSP İl Başkanı Ercan Sebahattin de Bulgaristan’da yaşayan Müslümanların yalnız olmadığını gösteren önemli bir hizmetin hayata geçirildiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman Bulgaristan’ın yanında olduğunu dile getiren Sebahattin, “Herkes duysun bilsin ki, biz bir olunca beraber olunca güçlüyüz. Arkamızda Türkiye gibi Bursa gibi büyük bir güç var. Kimse bizi yıkamaz. Kimse bize ‘siz ikinci sınıf insansınız’ diyemez. Gerek bugün hizmete açılan cami gerekse bugüne kadar Bulgaristan’a yapılan tüm yardımlar nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum” dedi.

400 ÇOCUK ERKEKLİĞE İLK ADIMI ATTI

Cami açılışının ardından Trigoviç’te (Eski Cuma) kentine gelen Bursa heyeti, burada da Omurtag (Osmanpazarı) İlçesi’nde düzenlenen toplu sünnet şölenine katıldı. İlçe stadyumunda düzenlenen tören alanına giren Başkan Altepe ve beraberindeki girişte büyük bir coşku ile karşılardı. Eski Cuma eski Valisi Emel Rasimova’nın da katıldığı törende alanı dolduran Omurtaglılara seslenen Başkan Altepe, Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde kardeş kent oldukları Omurtag’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Bu sünnet şöleni ile kardeşliğin gereğini yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Omurtaglılar için öncelik neyse bizim için de o. Siz mutlu olursanız biz mutlu oluruz. Siz üzülürseniz biz de üzülürüz. Bugün de kültürümüzün dinimizin önemli bir görevini yerine getiriyoruz. Sünnet olan çocuklarımızın bu mutluluğuna tanıklık ediyoruz. Tüm sünnet ailelerini tebrik ediyorum. İnşallah çocuklarının daha büyük başarılarını da görmelerini diliyorum” dedi.

MÜSLÜMAN KÖYE İLK CAMİ BURSA'DAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bulgaristan programı kapsamında nüfusun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu Yeni Büyük Köy’e de ilk camiyi kazandırmak için çalışmaların startını verdi. Geçtiğimiz haftalarda Bursa’ya gelip köylerine cami yapılmasını isteyen Yeni Büyük Köy Muhtarı Nilüfer Hamdi Hacıibrahimoğlu’nun talebi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, proje çalışmalarını tamamladıktan sonra bu kadar kısa zaman içinde caminin temelini de atmayı başardı. Cami olarak kullanılan derme çatma binanın önüne yapılacak yeni caminin temel atma töreninde konuşan Başkan Altepe, “Muhtarımız daha birkaç hafta önce gelip bizden yardım istedi. Her zaman olduğumu gibi hayırsever iş adamlarımız bu konuda da bizi geri çevirmedi ve hemen programa aldık. Bugün temelini attığımız cami inşallah kısa zamanda tamamlanacak. Camimiz şimdiden Yeni Büyük Köy’e hayırlı olsun” diye konuştu.

Dualarla kurban kesilmesinin ardından iş makinesiyle bölgeye kazandırılacak ilk caminin temeli atıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.