Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozbey’in Karya oyunu

İddialara göre Nilüfer’de bulunan bir arsaya, özgün kültürel değerlerin korunup yaşatılması için yapılması planlanan sosyal tesis (folklor gösteri merkezi) yerine, Karya A.Ş. isimli firmaya Nilüfer Belediyesi tarafından usulsüz bir şekilde devredilerek AVM yapılmış.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2019 00:08
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2019 02:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bozbey’in Karya oyunu

Murat DORUK

İddialar ışığında Nilüfer Belediyesi’nde dönen usulsüzlüklerle ilgili Bursa Haber Gazetesi’nin geçen hafta gündeme getirdiği ‘Bozbey Kıskaçta’ başlıklı haberimizden sonra İçişleri Bakanlığı, soruşturma açtı. Yine iddialara göre soruşturma konusu olan bir başka proje de bir sosyal tesis alanının usulsüz bir şekilde AVM’ye dönüştürülmesi. İddialara göre Nilüfer’de bulunan bir yerle ilgili içerisinde özgün kültürel değerlerin koruyup yaşatılması amacıyla, folklor gösteri ve eğitim yerleri, dans salonları ile çeşitli etkinlik alanlarının yer aldığı sosyal ve kültürel tesis projesi hazırlanmış.

‘İHALEYE KATILIM ZORLAŞTIRILMIŞ’

Yer, 25 yıl süre ile üst hakkı tahsis edilerek kiralanmıştır. Aylık 2600 TL kira bedeli ile Nilüfer Belediyespor Kulübü Derneği’nin tesis için ihale katılma şartlarında, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’na (THOF), üye olma şartı aranmış. Bu şekilde ihaleye katılımların azaltılması amaçlanmıştır. Daha sonra 1.7.2015 tarihinde, Kayra Özlüce Park Kültür Eğitim ve Spor Sist. İnş. Taak. Sanayi Tic. AŞ.’ye devredilmiştir. Devir esnasında ihalede aranan Türk Halk Oyunları Federasyonu’na üye olduğuna dair belgenin istenmediği halen yapı iskan belgesinin olmadığı tespit edilmiş. Kayra AŞ.’ye devrine ilişkin Nilüfer Belediyespor Kulüp Derneği’ne herhangi bir ödeme yapılmadığından hesap numarası bildirilmemiştir.

‘İHALE BEDELİ DÜŞÜK GÖSTERİLMİŞ’

Projede 29 Ekim Sosyal Tesis yazan ve ayrıca kurşun kalemle ‘Kayra AVM Proje’ notu düşülen proje olduğu, Nilüfer Belediyespor Başkanı Mustafa Bozbey imzalı ancak İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün onaylamadığı tespit edilmiştir. İmar planında ‘Sosyal tesis alanı’ olacak kodlanmıştır. Amaç özgün kültürel değerlerin korunup yaşatılmasıdır. Alan kamu mülkü iken ve sosyal tesis yapılıp Nilüfer halkının hizmetine sunulmak gerekirken buna uyulmamış ve Nilüfer halkını özel işletmecilere tahsisli alandan diğer alanlar kadar işlevlere para ödeyerek yararlanmak zorunda bırakılmıştır. İhaleye yeterlilik için THOF’a (Türkiye Halk Oyunları Federasyonu) üye olduğuna dair belge istenmez. Amaç ticari faaliyet sahiplerinin sahip olmalarının mümkün olma olasılığı bulunmayan bir yeterlilik kriteridir.

İhale bedeli düşük gösterilerek ihale Bursa’da yerel gazetelerde gösterilmiştir. Aslında bu ihale tam bedelle gösterilmiş olsaydı ilan, ulusal yayın yapan bir gazete ve resmi gazetede yayınlanırdı. Burada amaç ihaleye katılım oranını azaltmak olarak değerlendirilmiştir.

KARYA’DAKİ YÜZDE 10 HİSSE KİMİN?

Öte yandan yine iddiaya göre Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Vekili Hakan T. Karya şirketine yüzde 10 ortak. Hakan T., Nilüfer Belediyesi’nde çalışırken belediyenin ihaleye çıkardığı ve Nilüfer Belediyespor Kulübü’ne sosyal tesis olması için verilen yeri almak için kurulan şirketin yüzde 10’luk hisse ortağı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan soruşturma esnasında Karya şirketinin ortaklarından Ali K.’nin, Hakan T. için “Hakan Bey şirketin kuruluşunda 40 bin TL verdi. Daha sonra kendi payına düşen parayı verecektir” ifadelerini kullandığı tespit edilmiştir. Ancak Hakan T.’den alınan ifadede ise yüzde 10’luk hisseye 40 bin TL vererek aldığını bundan başka para talep edilmediğini belirtmiştir. Diğer yandan Hakan T.’nin bu parayı elden verdiği ve banka makbuzunu sunamadığı da beyan edemediği ortaya çıktı. Akıllarda kalan soru işaretleri ise, Bu şirkette yüzde 10 hissenin karşılığı 40 bin TL midir? Hakan T., mal beyanında bulunurken bu şirketteki payını niye söylememiş? Bu sorular aslında Karya’daki hisselerin aslında bir başkası adına alındığı izlenimini ortaya çıkarıyor. Çünkü Karya AVM’de bulunan eczanenin ve eski adı Köşe yeni adı ise Meze Restoran’nın bu yüzde 10 hisseye karşılık alındığı belirtiliyor. Eczane ve restoranı işletenlerin de Mustafa Bozbey’in yakınlarının olması ayrı soru işaretleri oluşturuyor.

Soruşturma raporuna göre:

1. İhaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye veya hale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellenmiştir.

2. Teklif edilen malları, değeri düşük gösterilerek şartnamede belirtilen niteliklere sahip olduğu halde, sahip olmadığından bahisle değerlendirme dışı bırakılmıştır.

3. İhaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye, ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek için THOF’a (Türkiye Halk Oyunları Federasyonu) üye olma şartı aranmış.

4. Bu eylemlerden dolayı ihaleye fesat suçu oluşmuştur.

5. İhalede fesada karışan kişiler için 3 yıldan 7 yıla hapis cezası ile cezalandırılmaları için Cumhuriyet Başsavcılığı’na, İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma dosyası teslim edilerek gereğinin yapılası talep edilmiştir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.