Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Salman: ‘Çifte bayram yaşayacağız’

Bursa Haber’e konuk olan AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, ramazandan sonra çifte bayram yaşayacaklarını belirterek, “2023 hedeflerine koşar adımlarla devam edeceğiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2018 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2018 07:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başkan Salman: ‘Çifte bayram yaşayacağız’

Özgür EKİNCİ

Bursa Haber Gazetesi’nin geleneksel hale getirdiği ‘Gündem Toplantıları’na AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman konuk oldu. Bursa Haber Medya’nın Kestel’deki binasında gerçekleşen kahvaltıya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar ve gazete yönetici ve yazarları katıldı. Gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Salman, Bursa Haber ile daha önce de bir araya geldiğini belirterek, daha önce yapılan toplantılarda vatandaşlarla buluşma imkanı sağladığını ifade etti.  “AK Parti seçimleri mümkün olduğu kadar zamanında yapıyor” diyen Başkan Salman, “2002’den beri her iktidara geldiğimizde seçimleri zamanında yapma gibi bir prensibimiz vardı. 16 Nisan referandumuyla beraber Türkiye yeni bir sürece girdi. Bu süreç içinde partili Cumhurbaşkanı yönetim sistemine geçiş vardı. Aslında anayasa değişikliğiyle kısmen bazı kurallar uygulanmaya başladı ama bazılarında 2019 seçimleriyle beraber hayata geçeceği bir sürece girilmişti. Dolayısıyla bir süredir muhalefetin de erken seçim istemeleri ve en son Bahçeli’nin çağrısıyla beraber zaten Cumhurbaşkanımızın güvendiği çalışkan, dinamik bir teşkilat yapımız var. Liderimiz, kadromuz belli. Madem seçim erken olacak biraz daha erken olsun. Koskoca bir yazı da bitirmeyelim. Mümkün olduğu kadar kısa sürede bu seçim yapılsın ve normalleşme sürecine de bir an önce girilsin iradesi gösterildi. AK Parti Teşkilatları, kongrelerini eksiklerini tamamlamış ve bundan sonraki süreçte de ne yapacağını bilen bir parti olarak çalışmalarına devam edecek. Zaten ramazanı dolu dolu geçirme gibi planlarımız vardı. Erken seçim kararıyla beraber hem ramazanın planlanan çalışmaları yaparken bir yandan da siyasi çalışmalarımızı da yürüteceğiz. AK Parti olarak ramazandan sonra çifte bayram yapacağız. Bu seçimle beraber 2023 hedeflerine koşar adımlarla devam edeceğiz. Milletimiz 16 yıldır her alanda icraatlarını yapmış, Türkiye’ye çağ atlatmış bir partinin 2023, 2053, 2071 vizyonları olan bir parti olarak liderimiz belli. Karşı tarafta da lideri belli olmayan, plan programı olmayan bir muhalefet var. Dolayısıyla bu süreçte AK Parti’ye ciddi bir desteğin olacağını düşünüyorum” dedi.

TEMAYÜL YOKLAMALARI VE OY HEDEFİ

Temayül yoklamaları ve Bursa’daki oy hedefleri hakkında da bilgi veren Başkan Salman şöyle konuştu: “Temayül ile ilgili yanlış bir algı var. Temayül ön seçim değil. Sadece yöneticilerimizin, mahalle başkanlarımızın, kadın kollarımızın ve gençlik kollarımızın katıldığı ve teşkilatın düşüncesini almak adına oluşturulmuş bir mekanizma. Genel merkezimiz bunu önemsiyor. Yani adaya adaylarının tanırlılığını desteğini önemsiyor. Teşkilatımız bilmediği tanımadığı ve geçmişte beraber çalışmadığı kişileri doğal olarak desteklemeyecek. Dolayısıyla ön sırada olan arkadaşlara neden yer verilmediği ile ilgili bir kırgınlık oluşmuş. Bu nedende genel merkezimiz temayüle, kamuoyuna sonrasında bütün adaylarla yapılacak mülakatlara çok önem veriyor. Tabi siz bir liste oluştururken Bursa’nın bütün unsurlarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Öte yandan nitelikli, değerli, şehrimize değer katacak, sivil toplum örgütlerinde emek vermiş, iş hayatında başarılı olmuş bazı kişilerin temayül yoklamalarında oy alamamaları da mümkün. Bunu açıkladığınızda sanki ön seçim yapılmış gibi bir algı oluşuyor. Ondan dolayı muhtemelen tekrar bir temayül yoklaması alınıp, genel merkezde değerlendirilip aday tespit çalışması yapılacak ancak açıklanmayacak. Oy hedefimize gelince. Cumhurbaşkanımızın halkın nazarında çok büyük bir teveccühü olduğunu görüyoruz. Önemli bir lider. Bazı anketlerde “Kime oy vereceksiniz?” sorusuna AK Parti dışında başka bir partiye oy vereceğini söyleyenler “Sizce Türkiye’yi kim yönetsin?” sorusuna ise Recep Tayyip Erdoğan yönetsin cevabını alabiliyorsunuz. Bu noktadan baktığımızda Cumhurbaşkanımızın yüzde 60 civarında bir oyla ilk turda seçileceğine inanıyoruz. Bursa teşkilatımızda gerekli gayreti gösteren ve her zaman halktan desteği alan bir teşkilat. Devraldığımız bayrağı daha da yukarı çıkarma hedefi içindeyiz. Önceki seçimlerden daha fazla oy alma gayretindeyiz.”

‘DEĞİŞİM OLACAK’

Yaşanacak değişimler hakkında da bilgi veren Başkan Salman, “AK Parti’nin 2002’den belirli dönemlerde bir değişim dönüşüm geçirdi. 3 dönem kuralı uygulanmasıyla ilgili tartışmalar yaşanırken bugün bu kurala takılan 22 tane vekilimiz var. Geri kalanlar 3. dönemlerinde değiller. Dolayısıyla bu değişim ve dönüşüm olacağını hepimiz biliyoruz. Kamuoyunda karşılığı olan demografik yapıya uygun ve kitlelerin beğeneceği bir liste olacağını düşünüyorum. Kimler gelir kimler kalır yorum yapamam ama bir değişimin olacağını söyleyebiliriz. 11 vekillerimizden değişecek kişiler olacak. Zaten bir kısmı kendileri istemiyor. Bir kısmı da şehrin beklentileri doğrultusunda değişecek. Kaç kişi olur bilemem” dedi.

‘MECLİSTE ÇOK SESLİLİK ÖNEMLİ’

Partilerin ittifaklarıyla ilgili gelen soruları cevaplandıran Salman, “İttifakın şu partiye yaradı veya şu partinin işine geldi gibi yorumlamak çok yanlış olur. 2002 seçimlerinde 2 partili bir parlamento vardı. Dolayısıyla temsilin çok fazla olması, farklı partilerin, farklı seslerin parlamentoda olması bence çok güzel bir şey. Geçmiş dönemlerde, barajın düşürülmesi ile ilgili bizim bazı tekliflerimiz de olmuştu. Lakin anayasal değişikliklerde mutabakata varılamamıştı. Maalesef, Türkiye’deki sorunlardan bir tanesi de muhalefetin, tam olarak ne yapmak istediğini bilmediğini düşünüyorum. Onların bir sene önce teklif ettiği bir konuyu, bir sene sonra siz gündeme getirdiğinizde tepki gösterip reddediyorlar. Bundan dolayı bu ittifakların ben bu manada temsilde adalet anlamında siyasi görüşlerin çoğaltılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde ittifak yaparak partilerin meclise gelmeleri, fikirlerini, düşüncelerini meclis çatısı altında ifade ediyor olmaları demokratik anlamda çok önemli bir şey. Bizimde kendi açımızdan ittifak yapmamız çok önemli ve değerli ama parlamentoda kendi partimiz olarak çoğunluğu alacağımızı düşünüyorum.”

‘İSTİFALAR BİLGİMİZ DAHİLİNDE’

Vekillik için istifa eden yöneticiler hakkında konuşan Başkan Salman şunları söyledi: “AK Parti Bursa teşkilatı olarak, yaklaşık 1200 kişilik kadromuz var. Bu sayıdan toplam istifa eden 6-7 kişi. İl yönetimimizden 4 kişi istifa etti. Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı bir gün önce belirlediğimiz bir kişiydi fakat istifa ettiği için bir gün sonra da başka birisi bu göreve geldi. Ama tabi SKM’nin çalışmaları da daha başlamadı. Yönetimi oluştururken de arkadaşlarımızın birçoğuna önümüzde yerel seçimler var. Seçimlerde bir zafiyet oluşmasın, vekillik noktasında bir hedefiniz varsa yönetime girmeyin diyoruz. Vekillik ile ilgili düşüncesi olanlar zaten girmediler. Erken seçim ortamı oluşunca bu arkadalar bize vekillik ile ilgili hedeflerinin olduğunu müsaade isteyip vekilliğe aday olmak istediler. Hayır, istifa edemezsiniz devam ediyorsunuz diyebilirdik. Eğer birisinin hedefi hayali varsa engel olmamalısınız. Bursa 4 kişi istifa etmek istedi. Yönetimde herhangi bir zafiyet oluşturmayacağını gördüğümüz için bu arkadaşlara müsaade ettik. Baktığınız zaman 1200 kişi içinde 6-7 kişinin istifa etmesi makul bir oran. Kadın kollarında aday adaylık için istifa zorunluluğu yok. Kadın kolları başkanımız görevinin başında. Sadece Büyükşehir Belediye Meclisi’nden istifa etti. Eğer adaylığı netleşirse o zaman teşkilattan istifa edecek. Nitekim bu arkadaşlarımız aday olsun olmasın gene sahada çalışmalara devam edecekler” dedi.

‘OY ORANLARI FAZLA OLMAYACAK’

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerindeki oy oranına hakkında “İki seçim arasındaki oy oranlarının çok farkının çok fazla olacağını düşünmüyorum” diyen Başkan Salman sözlerini şöyle sürdürdü: “Arada biraz fark olacağı kesin. Zaten Cumhurbaşkanımızın kişisel oyu her zaman yüksek, son seçimlerde de gördük. Burada iki parti ittifak yapacak diğer taftada her parti kendi adayına oy verecek. Aranın kısmen açılması doğal bir şey. Bizim amacımız hem oyumuzu yükseltmek, bide sayısal anlamda da bazen oyunuzu artırmanıza rağmen milletvekili sayısı biraz aşağıda kalabiliyor.  Hem parlamentoda çoğunluğu almanız gerekiyor ama sayısal olarak değişeceği için benimde Bursa’daki hedefim öncekinden daha fazla oy almak.

‘İFTAR PROGRAMLARI YAPILACAK’

Büyükşehir’in ramazanda bazı sokak, cadde ve mahallelerde iftar programına getirdiği kısıtlamaya da değinen Salman, kararın yasak olmadığını belirterek, “İftar programlarıyla ilgili çalışmalarımız var. Her dönem olacak. Büyükşehir’in yaptığı yasak değil. Planlama ve organizasyon anlamında yeniden revize etme. Hiç iftar programı yapılmayacak değil yapılacak. Geçmişte plansız ve sistemsiz olduğu için yeniden değerlendirilip pragmamlar yapılacak” dedi.

250’DEN FAZLA BAŞVURU

AK Parti Bursa’ya yapılan adaylık başvurularını da açıklayan Salman, “Biz kimseye senin şöyle bir yönün var. Yok, böyle eksiklerin var deme gibi hakkımız yok. Herkes gelip dosyasını teslim edip adaylığını koyabiliyor. Birebir adaylık için başvuran kişilerle oturup konuşmuyoruz. Engelleme veya kıstas yok. 250’den fazla kişi başvurdu. Bunların içinde iş adamı, sivil toplum kurumlarında çalışmış kişiler, ev hanımları, bürokrasiden istifa edenler var. Yani toplumun her kademesinden adaylar var. Hepsi kendi alanında değerli, nitelikli kaliteli kişiler.”

‘VEKİLLERİMİZDE DEĞİŞİM OLACAK’

Vatandaşlar seçilecek vekillerin kendilerine yakın olmasını mahallelerinden seçilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı yeni sitemde parlamento sadece yasamaya odaklanacağını söyledi. Vatandaşta vekiller aracılığıyla hizmet alma beklentisi ne kadar doğru?” şeklindeki bir soruya karşılık Salman şöyle konuştu: “Buradan vekil olarak giden arkadaşlarımız sorunları Ankara’ya taşıyacak. Belki bakanlarla iletişim kuracaklar. Bursa’yı ilgilendiren yasa tasarılarının, sorunlarının dile getirilmesi ve takibini sağlayacaklar. Vatandaşın vekil bana yakın olsun isteği zaten yapılıyor. Bursa’da 1058 tane mahalle var. Bazı mahalleler var ki bir şehir kadar büyük. Dolayısıyla gidip gezseniz de 11 milletvekili ile her yere ulaşmak zor. Vekillerimiz sağ olsunlar her hafta sonu buradalar. Hepsine 3 – 4 program yazıyoruz. Davetiyeler, düğünler, cenaze törenleri, organizasyonlar hepsine iştirak etmeye gayret ediyorlar. Bütün vekillerimiz olağanüstü performans ve gayretle çalışıyorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.