Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekçi enflasyonu değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bursa’da enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Zeybekçi, Türkiye’nin enflasyonla ilgili tüm yükleri çektiğine inandığını ifade ederek, “Bu haftadan itibaren bu zamana kadar ertelenen ekonomik taleplerin, ertelenen o pozitif yöndeki hareketlerin gerek yatırım gerekse tüketimle ilgili gelişmelerin ertelenen kısmını da kompanse edecek şekilde önümüzdeki süreçte tekrar o arayı kapatacağına inanıyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2014 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2014 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Zeybekçi enflasyonu değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti. Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Zeybekçi, “Şu anda tam olarak, tüm detaylarıyla bakamadım. Ama aldığım ilk rakamlara göre de son 7-8 aylık dönemdeki en yüksek rakama ulaştık. Bunun 1 ay daha, artı seviyede devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yani Mayıs’ta da böyle bir şey bekliyoruz. Ama ondan sonra Türkiye’nin enflasyonla ilgili tüm yükleri çektiğinin artık inancındayız. Yani kur artışından dolayı, TL’nin değer kaybetmesinden kaynaklanan veya bazı siyasi ve ekonomik istikrarsızlık provokasyonların da getirisi olarak Türkiye’de fiyatlarda bir nebze nispi olarak da böyle bir enflasyona katkı yapan bir sonucun ortaya çıktığını görüyoruz. Ama gördük ki 30 Mart seçimleriyle Türkiye’de halkımız, gerek ekonomik, gerekse siyasi istikrar konusunda çok büyük bir ittifakla şu andaki mevcut durumun devamı yönünde, hatta güçlendirilerek devamı yönünde millet iradesini beyan etti. Bu iradenin, 30 Mart sonuçlarının da ben kesinlikle ekonomik sonuçlarının da olacağına inanıyorum. Bu haftadan itibaren bu zamana kadar ertelenen ekonomik taleplerin, ertelenen o pozitif yöndeki hareketlerin gerek yatırım gerekse tüketimle ilgili gelişmelerin ertelenen kısmını da kompanse edecek şekilde önümüzdeki süreçte tekrar o arayı kapatacağına inanıyorum. İnşallah Türkiye, beklentilerinin çok üzerinde dış ticaret açığını daraltarak, bunun otomatik sonucu olan cari açıkta da beklentilerin üzerinde olumlu yönde bir sonuç alarak daralma sağlayacak. Türkiye artı ihracata dayalı üretim istihdam ve tüketim artışlarıyla da bizim milli büyüme dediğimiz büyümesini de beklentilerinin üzerinde gerçekleştirecektir 2014 sonunda. Türkiye çok pozitif yoldadır. İnşallah bu dönemde de Türkiye bugüne kadar ki edilgen ekonomi olmaktan etken ekonomi olmaya doğru çok yoğun bir dönüşüm yaşayacaktır, bu önümüzdeki kısa vadeli dönemde. Bu da Türkiye’nin gündeminde artık enflasyonun bir risk olmaktan çıktığı, cari açığın Türk ekonomisini negatif yönde etkilemekten çıktığı bir döneme doğru sağlıklı bir şekilde yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Zeybekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek faizlerdeki düşüş, gerekse TL’nin değerlenmesi, gerekse borsada yükselme tamamen siyasi riskin sonucu olarak da ekonomik istikrarsızlık riskinin ortadan kalkmasının bir yansımasıdır. Türkiye bu 'Gezi' olaylarından itibaren hiç hak etmediği halde suni bir ortama götürülmeye çalışıldı. Millet buna gerekli cevabını verdi. Bundan sonra dileriz ve umarız ki siyaset kendi arızalarını gidermek, kayıt ve şartıyla tabi, çünkü biz maalesef şu anki siyaset yapımız güçlü bir muhalefet üretemeyen siyaset yapımız, iktidar isteği olan ve muhalefet üretemeyen bu siyasi yapıda hakikaten kalıcı adımlar atmayı da diliyoruz. Milletin verdiği cevap şu anda yeterlidir. Bu ekonomik gelişmeler için de en büyük gerekçedir. İnşallah geçen sene Mayıs’tan itibaren kaybettiğimiz 1 yıllık, Türkiye’de faizlerin yüzde 4.6’ya indiği, Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha olumlu göstergeleri olan Türkiye’nin bıraktığı yerden tekrar yükselmeye doğru devam edeceğinin göstergeleridir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.