Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ana-baba Okulu'nda eğitim başladı

Büyükşehir Belediyesi’nin Hayat Hastanesi işbirliğiyle düzenlendiği ‘Anne-Baba Okulu’ eğitimleri İncirli Kültür Merkezi’nde başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2014 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2014 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ana-baba Okulu'nda eğitim başladı

Alanında uzman isimlerin 6 hafta boyunca vereceği 6 haftalık eğitimlerin ilk dersinde Psikolog Dilek Kaymak, katılımcılara ‘anne baba tutumlarının çocuğun davranışlarında etkisi” hakkında bilgiler verdi. Aile içi iletişimde tutumların nasıl olması gerektiği konusuna değinen Kaymak, anne baba olarak yapılan hatalı davranışların çocuklar üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerden örnekler verdi. Aile tutumlarından bahseden Kaymak, yanlış aile tutumlarından ‘baskıcı-otoriter’ tutumu ele alıp, “Sürekli yasaklar konularak, eleştirilerek, çocuk aile içinde yok sayılarak bir tutum geliştirilen bu ailelerde çocuklar genellikle eleştirilen olumsuz davranışını katlanarak yapar. Hatalarını görmek yerine çocuğun olumlu davranışını görürsek, o davranış da yine artmaya başlar” dedi.

Bir diğer yanlış aile modeli olan “ilgisiz ve kayıtsız” ailelerin çocuklarının özellikle gençlik yıllarında anne babadan uzaklaşan bir birey olmasına yol açacağını ifade eden Kaymak, hoşgörüyle ilgisizliğin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Çocuğun fikri sorulmadan her türlü kararın verildiği ‘aşırı koruyucu’ tutumun da yanlış olduğunu dile getiren Kaymak, bu çocukların da ileriki yaşlarda içine kapanık, çekingen, hata yapmaktan korkan, sorumluluklarını üstlenmeyerek problemlerini tek başına çözemeyen bireyler olacağını belirtti.

‘Tutarsız-dengesiz’ aile tutumlarına da değinen Kaymak, aile bireylerinin ortak karar verebilmesinin önemine vurgu yaptı. Kaymak, “Aile aynı davranışa farklı tepkiler gösterir ve ortak kararlar alamazsa bu davranış çocuğun karakterinde ruhsal dengesizlikler yaşatır. Doyumsuz, bencil, aşırı titiz veya pis gibi uçlarda dolaşan bireyler genellikle bu ailelerden doğar” dedi.

Yanlış aile yapılarının ardından son olarak Kaymak, çocuğun kararlarının da ailede etkili olduğu tek doğru aile yapısı olan ‘demokratik ve kabul edici’ aile yapısından bahsederek, tüm bu aile tiplerinin içinde uygulanması gerekenin bu aile yapısı olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.