Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akademisyenler Çelebi Mehmet dönemini anlattı

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Çelebi Mehmet ve Dönemi Sempozyumu’nun ikinci günü 4 oturum ile devam etti. Akademisyenler, Çelebi Mehmet’in hayatı ve o dönem yaşanan önemli olaylar hakkında bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2014 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2014 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akademisyenler Çelebi Mehmet dönemini anlattı

Ördekli Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyumun ikinci günü de büyük ilgi gördü. İki salonda 4 oturum olarak gerçekleştirilen sempozyum, birinci salonda Prof. Dr. Mehmet İnbaşı başkanlığında Prof Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun ‘Adını Bursa’da Yaşatan Çelebi Mehmet döneminin Rumeli Gazisi: Hasan Ağa’, Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan’ın ‘Çelebi Sultan Mehmet’in Yeşil Külliyesi Vakfiyesi’, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim’in, ‘Bani-i Sani Mehmet Çelebi’nin Bursa Dışındaki Vakfı’ ve ikinci salonda Prof. Dr. Caner Çiftçi başkanlığında Prof. Dr. Kenan Ziya Taş’ın ‘Fetret Devrinde Saltanat Mücadelesinde Bursa ve Çelebi Mehmet’, Yrd. Doç. Dr. Sadettin Eğri’nin ‘Çelebi Mehmet’in Hekimi Şair Şeyhi ve Kenzü’l-Menafil Risalesi’, Raif Kaplanoğlu’nun ‘Çelebi Sultan Mehmet Vakfı Köyleri’ konulu sunumları ile başladı.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler tarafından tebliğler sunulan oturumlarda, Osmanlı’nın 5. padişahı olan Çelebi Mehmet’in ve döneminin her detayı akademisyenler tarafından ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, "Çelebi Mehmet çok önemli vakıflar kurdu. Sadece Bursa'da değil, Amasya'da ve Edirne'de de vakfiyeler kurdu. Aynı zamanda düşünce ve fikir insanlarına destek için de vakıflar kurdu. Fetret devrini bitiren Çelebi Mehmet, devletin ve insanların huzurunu sağladı" dedi.

Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan ise, "Çelebi Mehmet devrini dikkatli incelemek gerekir. Bu dönemdeki vakfiyelerin çoğu Arapça ve Farsça. Bazı popüler tarihçiler çok iyi Osmanlıca bilmediği için yanlış yorumlar yapabiliyor" şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen iki oturumun ardından kısa bir ara verilen sempozyuma, birinci salonda Prof Dr. Özer Ergenç başkanlığında ve ikinci salonda Ahmet Kankal başkanlığında gerçekleştirilen oturumlar ile devam edildi. Birinci salonda Prof. Dr. İlhan Genç’in, ‘1. Mehmet’e Sunulan Harname’de Mutlak Eşitliğin Eleştirisi’, Nil Tekgül’ün Çelebi Mehmet ve Bursa’, Hüseyin Gürsel Bilmiş’in ‘İnebey Yazma Eser Kütüphanesi’nde Çelebi Mehmet Dönemine Ait İki Yazma’ konulu bildirileri sunuldu. İkinci salonda ise Prof. Dr. Atilla Çetin’in ‘Musa Çelebi’, Melek Genç Boyacı’nın ‘Ali Emiri’nin Kütüphanesinden Sultan Çelebi Mehmet ve Fetret Dönemi’ ile Ömer Saim Kurmuş’un ‘Anonim Kroniklerde Çelebi Mehmet ve Zamanı’ konumlu sunumları yapıldı.

Osmanlı döneminde önemli bir yere sahip olan Çelebi Sultan Mehmet döneminde yaşanan gelişmeler ve önemli olaylar paylaşılırken, tebliğler ‘Sultan Mehmet Çelebi ve Dönemi’ olarak kitaplaştırıldı. Hem öğrencilere, hem de ilgi duyan herkese bu kaynak dağıtıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.