Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akademik odalardan termik santrale hayır

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ,DOSAB tarafından yapılması planlanan termik santrale dair raporu kamuoyu ile paylaşırken çekincelerini de ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2014 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2014 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akademik odalardan termik santrale hayır

 

TMMOB Bursa İKK, termik santralin faaliyete geçmesi halinde çevreyi ve kentte yaşayanların sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini belirterek, vazgeçilmesini talep etti.

 

Tuğçe İÇÖZ BAĞÇAVAN

 

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nun  (İKK) konuyla alakalı 10 odanın görüşünü alarak hazırladığı DOSAB Termik Santrali’ne ilişkin kapsamlı rapor geniş katılımlı basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde tüm oda ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla, hazırlanan raporu okuyan TMMOB Bursa İKK Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, Ovanın ve yerleşim alanlarının ortasına yapılacak santralin, çevresel etkilerine dikkat çekerek çok önemli sorunları da beraberinde getireceğini söyledi. 

Termik santrallerden dünyanın artık vazgeçmeye başladığını anımsatan Çınar, gerekli önlemler alınsa bile insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin sıfırlanmayacağını bildirdi.   Çınar, ovanın ortasına kurulması planlanan santralin; hava kirliliği, sera gazı emisyonları, siyah karbon oluşumu, küresel ısınma ve iklim değişikliği, solunum hastalıkları, su kirliği, kömür külünden meydana gelen jeokimyasal tehlike, toprak kirliliği ve biyolojik çevreye olan etkilerine dikkat çekti.

 

DOSAB içinde yer alacak olan termik santral için Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde nazım imar planında yapılan değişiklik ile teknik altyapı alanı planlandığının altını çizen Çınar, “Buna göre, elektrik ve buhar üretim tesisleri DOSAB içinde, teknik altyapı alanında ise kömür depolanacak ve santralin ihtiyacı olan diğer altyapı tesisleri yer alacak. Santral ve teknik altyapı alanı, kuzey ve güney yönünde konut alanları ile doğu ve batı yönünde ise tarım alanları ile çevrilidir” dedi.

Termik santral alanının Bursa merkeze 9 kilometre, kentin en büyük nüfusa sahip 3 merkez ilçesine çok yakın olduğuna vurgu yapan  Çınar, “Alanın ova bölgesine yer alması ve yüz binlerce insanın yaşadığı ilçelere yakınlığı düşünüldüğünde  gelecekte telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurması kaçınılmaz olmaktadır” diye  konuştu.

 

Yanma odaları ve duman tahliye bacasının yüksekliğinin de kent siluetini bozacağına dikkat çeken TMMOB İKK Sekreteri Remzi Çınar, yerli kömür kullanımının ancak doğru yer ve doğru teknoloji seçimi ile desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Çınar, “DOSAB konusunda sorun yerli kaynaklara dayalı bir kömür santralının kurulması değil, asıl sorun DOSAB’ın Bursa’nın tam göbeğinde yer almasıdır” diye konuştu.

Kömür, kireç taşı gibi malzemelerin stok alanına taşınması, atıkların santral dışına çıkarılması için günde yaklaşık 100 aracın kent içi trafiğine olumsuz etkisi olacağını da ifade eden Remzi Çınar, şöyle devam etti:

 

 “Baca gazı sıcaklığı 170 derece olarak belirtilen tesis, küresel ısınmaya etkisi nedeniyle kentin ve özellikle en önemli su kaynağı olan Uludağ’ın yağış rejimini olumsuz etkileyecek, kar yağışını azaltacaktır.

DOSAB kaçak olarak kurulmuş ve sonradan yasal hale getirilen bir sanayi bölgesidir. Bölgenin kurulması sırasında hiçbir çevresel faktör dikkate alınmamıştır. DOSAB Buhar Ve Enerji Üretim Tesisi’nin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi raporunun kalitesi bu yüzden kritik önem taşımaktadır.

Tesisin faaliyete geçmesiyle DOSAB’ta çalışan 45 bin kişi ile yakın civardaki köyler ve otobüs terminalindeki binlerce vatandaşımız bugüne kadar olmayan partikül madde, azot oksit, kükürt oksit, karbondioksit ve diğer iz gazların  kirliliğine maruz kalacaktır.

Söz konusu yatırımdan, gelecek kuşakların yeterli, güvenli ve kaliteli gıdalara erişmelerinin sağlanması, tarımsal üretimin en önemli unsurları olan toprağın, suyun ve havanın kirletilmemesi  ile ovada yaşanan ancak denetlenemeyen, önlenemeyen çevre sorunlarına, kirlilik kaynaklarına bir yenisini daha eklememek adına vazgeçilmelidir.”

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.