Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

500 bin anneye müjde!

2015’te kadınlara sigortalı oldukları dönemden önceki doğumları için borçlanma hakkı tanınacağı açıklamıştı. Sona yaklaşıldı. Annelerin dört gözle beklediği düzenleme söylendiği haliyle yasalaşırsa 500 bin anne emeklilik hakkı kazanacak

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2017 08:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2017 08:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
500 bin anneye müjde!

ERKEKLERLE AYNI DEĞİL


Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı verilmesi amacıyla bir çalışma başlatılmıştı. Buna göre; erkekler nasıl iş hayatına atılmadan önceki askerliklerini borçlanarak emeklilik yaş şartını düşürüyorsa, kadınlar da sigortalı olmadan önce yaptığı doğumları borçlanarak aynı imkandan faydalanacak. Halen kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Ancak bu imkan, erkeklerle aynı değil.
 
EŞİTSİZLİK YARATIYOR


Yasaya göre; SSK’lı, Bağkur’lu ve memur kadınlar, sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 3 çocuğa kadar borçlanıyor. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 2 bin 160 gün (6 yıl) prim kazandırıyor. Ancak bu, sigortalı olduktan sonra gerçekleşen doğumları kapsadığı için emeklilikte yaşı geriye çekmiyor. Erkekler sigortalı olmadan önce yaptığı askerlik için borçlanabiliyor.
 
FARKLILIK BİTECEK


Yapılacak yeni düzenlemeyle aynı hakkın kadınlara da sağlanması sağlanacak. Düzenleme hayata geçtiğinde, kadınlar sigortalı olmadan önce yaptığı doğumları borçlanabilecek. Böylece sigortalılık başlangıcı geriye çekilecek, erken emeklilik söz konusu olacak. Bu düzenleme ile yaklaşık 500 bin kadının erken emekli olabileceği ifade ediliyor. Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) da düzenlemenin takipçisi.
 
'DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI İSTİYORUZ'


TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Kadınların doğum borçlanması yapabilme hakkı, ilk kez sigortalı oldukları tarihinden önceye çekilmeli” dedi. Mevcut kanuna göre bu haktan yararlanabilmek için, borçlanmak istediği doğumun ilk kez sigortalı olduğu tarihten sonra yapılmış olması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Beklentimiz, kanunda değişiklik yapılarak kadın esnaf ve sanatkarların sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumlarının borçlanma kapsamına alınmasıdır” diye konuştu.

KAYNAK:POSTA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.