Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Ekonomisi Canlılığını Sürdürüyor

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2015 00:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 00:56

 

Ekonominin genel durumu ile ilgili ve yılın ilk çeyreğine ilişkin veriler gelmeye devam ediyor.

Bu veriler arasında yer alan yeni kurulan ve kapanan firmalar ile protestolu senetler ve karşılıksız çeklerin durumu önemli göstergeler arasında yer alıyor. Bu verilerin Bursa’ya ilişkin değerleri de kentimiz ekonomisindeki gelişmeler hakkında fikir veriyor.

Uzatmadan bunları şöyle aktarabilirim…

Önce yeni kurulan ve kapanan firmalardan başlarsak, bu yılın ilk 3 ayında geçen senenin aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 15.5 artarken, kooperatif sayısı yüzde 9.3 ve gerçek kişi ticari işletmesi sayısı yüzde 54.5 oranında azaldı. Aynı dönem içinde kapanan şirket sayısı yüzde 6.4, kooperatif sayısı yüzde 4.8 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 0.8 azaldı.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi verilerine göre, Bursa’da ise bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4’lük artışla şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletme olmak üzere bin 142 yeni işyeri kurulurken, yüzde 3’lük azalmayla 308 işyeri kapanmış.

Ülke genelinde yeni kurulan firma sayısı geçen yılın ilk çeyreğine göre ortalama yüzde 31.5 oranında azalırken, Bursa’da yeni kurulan işyeri sayısı artıp, kapanan işyeri sayısı azalıyor ve Bursa yeni kurulan işyeri sayısının arttığı tek il durumunda.

Bursa ekonomisindeki pozitif seyir protestolu senetlerde de gözleniyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde ülke genelinde 2 milyar 113 milyon 139 bin lira tutarında 161 bin senet protesto edilmiş. Geçen senenin aynı dönemine göre protestolu senet adedinde yüzde 3, tutarında ise yüzde 19.4’lük artış var.

Bu dönemde Bursa’da ise 57 milyon 362 bin lira tutarında 6 bin 734 senet protesto edilmiş. Bursa’daki protestolu senet adedi bir önceki yıla göre sadece yüzde 1 artarken, tutarındaki artış oranı ise yüzde 2.6 düzeyinde.

Aynı durum karşılıksız çeklerde de görülüyor.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Ocak-Mart dönemine ait karşılıksız çek verilerine göre, Ocak-Mart 2015 döneminde, karşılıksız çek adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız çıkan çeklerin tutarı ise yine aynı dönemde yüzde 74 artışla 7,5 milyar liraya çıktı.

Öte yandan bütün endeksler bir tarafa lokomotif sektör durumunda olan inşaat sektöründeki canlılığı gösteren konut satışlarında yılın ilk çeyreğinde ülke genelinde yüzde 15.3’lük artış gözlendi.

Bursa’da bu yılın Ocak-Mart ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre ve ülke ortalamasının üzerindeki bir oranla yüzde 16.6’lık bir artışla toplam 11 bin 375 adet konut satıldı. Bursa konut satışı artış oranında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın önünde yer aldı.

Yılın ilk çeyreğinde Bursa’nın önde olduğu bir başka alan yabancılara konut satışında gözlendi. Bu yılın ilk üç ayında Bursa’da yabancılara satılan konut sayısı yüzde 58 oranındaki bir artışla 290’a ulaştı.

Makro veriler Bursa Ekonomisinin canlılığını sürdürdüğünü gösteriyor.

Bu hafta sonu, 2 Mayıs Cumartesi günü Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Genel Kurul Toplantısı var, iş dünyası Ankara’da toplanacak. Bakalım TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bu konulara değinecek mi ve ülke ekonomisi ile ilgili neler söyleyip hangi tespitlerde ve önerilerde bulunacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.