Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'da Celal Bayar ismi

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2017 23:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2017 23:53

Bursa'ya ve Bursaspor'a kazandırılan şehir stadının ismi önce Timsah arena olarak adlandırılsa da sonrasında Bursa Büyükşehir stadyumu olarak değişmişti. 1950 yılında açılan stadyumun adı Atatürk stadı olarak konmuş ve günümüze kadar kullanılmıştı ve gayet de güzel hatıralar eşliğinde çocukluğumuzu, gençliğimizi heyecanlı maçlar eşliğinde burada geçirmiştik.

Siyaset, spor, sanat, tarih ilgi alanımıza girmekle birlikte bu farklı alanları hayal gücümüzle harmanlamayı kısmen başarabiliyoruz. Yazı konumuza gelince yeni stadın ismine bağlayacağız.

Celal Bayar ismini Türkiye'de yaşayan herkes bilir Kurtuluş savaşının namı diğer Galip hocası, 1883 yılında Gemlik Umurbey köyünde doğan Celal Bayar köydeki rüştiyede müdürlük yaptıktan sonra Gemlik'te müftülük görevinde de bulundu, Ziraat Bankası’nda veznedarlık yaptı.

1924 yılı Mart ayında mübadele ve imar iskan vekilliğine atandı ancak bu görevinden bir müddet sonra istifa etti. Bu süreçte ulusal bir banka kurmak isteyen Atatürk ile görüştükten sonra İş Bankası’nı kurdu. 1924’ten 1932 yılına kadar İş Bankası genel müdürlüğü yaptı. 1932 yılından 1937 yılına kadar iktisat (ekonomi) vekilliği yaptı bu süre zarfında Sümerbank, Etibank gibi kuruluşları oluşturdu. Başarılı bir çok çalışmaya imza attı. Bu yıllarda Atatürk ile anlaşmazlığa düşen İnönü istifasını verince Başvekillik görevine Celal Bayar getirildi ve Atatürk'ün ölümüne kadar bu görevi yürüttüğü için Atatürk'ün son başbakanı unvanını da almış oldu. İnönü cumhurbaşkanı olunca Bayar'ı yeniden göreve atasa da 1939 Ocak ayında görevi bıraktı.

1945 Yılında yaşananları okurlarımız bilir CHP'den ihraç edilen Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fuat Köprülü, Celal Bayar ile görüşürler ve 7 Ocak 1946’da Demokrat Parti’yi kurarlar. Celal Bayar ilk Genel Başkan olur. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde tek başına iktidar olan DP döneminde asker kökenli Atatürk ve İnönü'den sonra 3. cumhurbaşkanı olur. Bu aynı zamanda ülkemizde ilk sivil cumhurbaşkanı özelliğini de alır.

Günümüze dönersek cumhuriyetin kuruluşundan günümüze 94 yıl geçmiş. Bursa siyasetinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı olan tek isim Celal Bayar'dır, siyaseten en üst düzeydeki isim yine Bayar'dır. Bursa birçok bakan ve başbakan yardımcısı çıkarmıştır. Ancak bir başka Celal Bayar yok ayrıca Bayar ismi birçok farklı ilde üniversiteye mahalleye veya hastaneye verilmiş olabilir. Ne acıdır ki kendi memleketi Bursa'da böyle bir isim yok. Halk dilinde Gazcılar olarak bilinen caddeye ismi verilmiştir. Ancak resmi yazışmalar haricinde pek kullanılmamaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapılan stadyuma Celal Bayar ismi verilse harika olur diye düşünüyorum. Bursa'da yaşayanlar ve Bursalılar bu önemli değerine sahip çıkmalıdır. Yetkililerin değerlendirmesini bekliyor ve diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.