Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa CHP mutlu

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 00:00

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37. Genel kurulunda Kemal Kılaçdaroğlu’nun tekrar genel başkan seçilmesinin ardından gözlerin çevrildiği Parti Meclisine Bursalı üç milletvekili seçildi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alan Parti’nin genel başkan yardımcısı Orhan Sarıbal, Bilim Kontenjanından giren Lale Kocabıyık ile yine genel başkanın anahtar listesinde yer alan Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Parti Meclisinin yeni üyeleri oldu. Seçim sonuçları Bursa örgütünü ziyadesiyle memnun etti. İl Başkanı İsmet Karaca, genel merkez yönetimi ve Bursa örgütü olarak yapılan çalışmaların olumlu sonuçlanmasından mutlu olduklarını ifade etti.

Gelelim, Parti Meclisi’nin saatler süren ve epey çekişmeli geçen seçim ve sonuçlarına göre şekillenen listeye.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun son A Takımı içerisinde yer alan mevcut Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin tamamı Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer almasına rağmen CHP Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu, Parti Meclisi'ne giremedi.

Aykut Erdoğdu PM seçiminde 499 oy alara 52'inci sırada yer almasına rağmen cinsiyet ve genç kotasına takılarak Parti Meclisi'ne giremedi. Ahmet Ünal Çeviköz 278 oyla 87'inci sırada, Yıldırım Kaya 202 oyla 56'ıncı sırada, Tuncay Özkan ise 477 oy alarak 59'uncu sırada yer alarak ilk 52 kişilik PM listesine giremedi.

Eren Erdem, Gökhan Günaydın, Gaye Usluer, Aylin Nazlıaka, Müslim Sarı ve Gürsel Erol, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini delerek PM'ye girdiler.

CHP'deki Kadın kotası nedeniyle % 33 oranında kadın bulunma şartı gerekiyor. Kadın kotası yanı sırada yüzde 20'de gençlik kotası gerekiyor. Bu nedenle kadın ve gençlerin girebilmesi için bazı isimler liste dışı kaldı.  

Evet, CHP Kurultayını yaptı.

Parti içindeki çekişmeler, ben-sen atışmaları ve görev isteyenlerin listelerdeki mücadelesi böylece tamamlanmış oldu. Kurultayla ilgili bir başka notumuz ise Merkez Disiplin Kurulu seçimleriyle ilgili. Bursa’dan Av. Güner Aklan ile Deniz Baykan, genel başkanın anahtar listesinde yer almamalarına rağmen, delegelerden imza toplayıp aday oldular. Seçimlerde ise başarılı olamadılar. Kazanamadılar.

Sonuçlara baktığımızda, Bursa açısından üç milletvekilinin genel merkez yönetiminde yer alması, partinin derlenip toparlanması ve ileriye dönük gelişmelerine zemin hazırlama açısından büyük önem taşıyor. Yeter ki, bu vekiller arasındaki iletişim kopukluğu yaşanmasın. CHP, yapılan kamuoyu yoklamaları ve anketlerde umarım daha başarılı sonuçlar alır. Bunun ana kaynağı ise örgütle genel merkez yönetimi ve milletvekilleri arasındaki iletişimin iyi olması önem taşıyor.

Örgüt bir yana, vekiller diğer yana, genel merkez de “ben bildiğimi okurum” mantığı ile hareket etmeye devam etmesi halinde seçimlerde başarı değil, istenilen, beklenilen neticeler bile alınmakta zorlanılıyor.

Bu nedenle, CHP’nin sadece Bursa’da değil, ülke genelinde kurultayda oluşan yönetimin şemsiyesi altında yeniden yapılanıp toparlanması gerekiyor. Önce parti içindeki hizipleşme ve tartışmalar sona erdirilmeli ki vatandaşın karşısına çıkıldığında, “ben size oy veririm ama, sizlerde benim işimi gücümü yaparsanız, bu işte beraber oluruz” düşüncesinin yıkılması önem arz ediyor.

Dünkü yazımda, CHP’nin ülke genelindeki yüzde 10 seçim barajından söz edip, kendi parti tüzüğüne, parti içinde aday olacaklarla ilgili baraj koyması, imza sayısının sınırlanması uygulamasıyla ilgili bir eleştiri yapmıştım. Tekrar ediyorum, evet, CHP bu konuda kendi söylemleriyle ve uygulamasıyla çelişiyor. Her kim isterse istesin, herhangi bir göreve aday olması için imza sınırlanması getirilmesi bana göre demokratik değil, engel olunması anlamına gelmektedir. Kim nereye aday olacaksa olsun. Seçimlere girsin, boşunun ölçüsünü alsın. CHP, parti tüzüğüne böyle bir engel koyarak, seçme ve seçilme serbestliğine ket vurmaktadır. Benim şahsi görüşüm bu.

Yoksa, seçim barajını savunmuyorum. İnsanların adaletli ve hür iradesiyle aday olup, seçilmelerine, halkın kendilerine destek olmasına rağmen, baraja takılıp tökezlemelerine gönlüm razı olmuyor.

CHP, kurultayını böylece tamamladı. Şimdi, genel başkan çalışma arkadaşlarını belirleyecek ve sahaya inip, 2023 seçimlerine yönelik ikinci Yüzyıl temalı ve iktidar yürüyüşü ismini verdikleri hedeflerine doğru adımları atmaya başlayacaklar.  

Bu arada, Bursa adına üzücü olayları da yaşıyoruz. Bursaspor, bizi çok üzdü. Birinci ligden kümeye düşen, sonra da büyük umutlar bağladığımız maçlarda başarılı olamayan bu kentin takımı, Adanademirspor’a ölüm kalık maçında 4-1 yenilmesi hepimizin ortak üzüntüsü oldu.

Bu sene olmadı, seneye inşallah diyerek bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Artık üzülmek değil, sevinmek, mutlu olmak istiyoruz. Sadece sporda değil, bu şehrin bütün dertlerine karşı çözüm üretilmesi ve huzurlu bir hayat istiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.