Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa 600 kat pahalı

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2019 00:01

Ekonomi ve sanayi kenti Bursa'nın bu hafta renkli misafirleri vardı. Bursa Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden Erzincan ve Çorlu heyetleri, kentlerinin ekonomik fırsatlarını aktardı. Erzincan Valisi Ali Arslantaş, "Bursa'da 1 m2 sanayi arsa bedeli 600 Dolar Erzincan’da ise 1 Dolar. Biz bu rakamı da ayıp olmasın diye belirledik" diyerek kentin Bursa'ya göre maliyet açısından 600 kat daha ucuz olduğunu ifade etti.

Kent ekonomilerinin önemine ısrarla değinen birisi olarak Bursa'da yerleşik Erzincanlı iş insanı sayısının Erzincan'a yatırım oranını sormadan geçmek mümkün değil. Yine Erzincan’dan Bursa'ya yıllık göç oranı nedir? Aslında bu iki soru bile göç alan Bursa'nın göç veren kentlere göre daha fazla teşvik hakkı olduğunu ifade ediyor. Rakamlara bakıldığında Türkiye'nin en güçlü sanayi kentlerinden olan Bursa'nın aynı zamanda en güçlü göç kenti olduğu da görülüyor. Türkiye'nin dinamikleri arasında yer alan Bursa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden heyetlerden olan Erzincan ekibini de kent dinamikleri açısından eleştirmekte fayda var. Bursa ile Erzincan arasında böyle değerli köprüler kurulurken maalesef her iki kentin dinamiklerini bu organizasyon adına yeterli bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Bursa Milletvekili olarak BTSO'da sadece Mustafa Esgin vardı. Yine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş dahil olmak üzere hiçbir belediye başkanı ile heyet arasında bir temasa şahit olmadık. Ve yine BTSO üyesi olan Erzincanlıların programa dair ne duyuru ne de Bursa medyası ve dinamikleri ile buluşmasına katkısı yoktu. Bursa'nın bilinen hesap uzmanlarından ve siyasilerinden Sedat Yalçın'a da bizzat eksikleri ve hataları aktarma fırsatı bulduğum programda gördüm ki, Başbakan çıkaran Erzincan çok zayıf.

Bursa depreme hazır mı?

Siyaset ile akademik oda başkanları arasında her zaman bir laf cambazlığı yarışı vardır. Erzincan Valisi Ali Arslantaş'ın depreme dair açıklamaları ve "birçok büyük depremden ders aldık planlara riayet ediyoruz" çıkışına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak'tan destek geldi. Vali Arslantaş'a teşekkür eden Çolak aynı zamanda Bursa İş Dünyasını da "planlara uyun yoksa deprem herşeyimizi elimizden alır" ince mesajı ile uyardı.

Yine son dönem hedefe oturtulmak istenilen Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın BTSO Meclisinde verdiği 'Güçlü Bursa' mesajları değerli. Her ne kadar Bursa siyasileri ve bir kısım iş dünyası temsilcisi Vali Canbolat'ın elini güçlendirmek yerine kendisine köstek olan adımlar atıyor olsalar bile, görmekteyiz ki bu çabalar fayda etmiyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı böylesine liyakat ile temsil eden bir Vali atadıkları için Ankara bürokratları çok şanslı. Ve yine kenti sessizce devlet aklı ile dizayn eden Vali Canbolat'ın göreve gelmesiyle birlikte FETÖ ile mücadele farklı ve hızlı bir boyut kazandı diyebiliriz.

Başkan Erzincan’a gidelim mi?

Bursa'nın renkli isimlerinden KARADENİZSİAD Başkanı Süleyman Uzun'un, Erzincan Valisine yönelttiği "Erzincan da hangi sektörlere teşvik var" sorusuna cevap BTSO Başkanı İbrahim Burkay'dan geldi. Uzun'un Burkay'a "Başkan bizi kovuyor musun" mizansenine Başkan Burkay, "Süleyman seni kovsak bile, sen Bursa'yı bırakıp bir yere gitmezsin" derken aslında acı bir gerçek ile de yüzleştirdi bizleri. Tekstil kenti Bursa'nın maliyet değerlendirmesini iyi okuduğumuz da görmekteyiz ki, Erzincan Bursa'dan 600 kat daha cazip bir yatırım alanına sahip. Yine anaokulu ve kreş çözümü ile kadın istihdamını öne çıkaran Erzincan Valisi Ali Arslantaş aslında bu dönemin Vali Recep Yazıcıoğlu rol modeli diyebiliriz.

Kent ekonomilerinin Büyükşehir Belediye Başkanlarına değil, Valilere bırakılması gerçeğini kayyum atanan Büyükşehirler ile batık Belediyelerden çok iyi okuyabiliyoruz. Kentlerin siyasi kavgalar nedeniyle ne kadar geri kalabildiğini ise, Başbakan ve hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı çıkaran Erzincan'ın verdiği aşırı göçten ve 18 yılda alamadığı yatırımdan okumak mümkün.

Şahsen Ağrı'ya giderken yol üstünde mola noktamız olan Erzincan’a gitmek hiç nasip olmadı. Bursadaki Erzincanlılar bu hususta ellerini ve hatta gövdelerini ne kadar taşın altına koyar bilemeyiz. Sonuçta bugüne kadar Erzincan adına somut pek bir şey şahit olamadık. Erzincanlılar Derneği Başkanı Tahsin Bey de olmasa Erzincan hatırımızda olmayacak. Velhasıl Bursa önce Gaziantep'e şimdi de Erzincan'a yatırımcı taşımaya başladı. Anlaşılan o ki, Bursa'da işler patronların afilli arabaları ve janjanlı elbiseleri kadar iyi değil.

Ne diyelim, 'bize makam verdiniz de biz mi size hizmet getirmedik' demekten başka…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.