Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buluş yapın patent alın

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2017 00:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2017 00:29

Geçtiğimiz hafta 16 Şubat 2017 tarihinde TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu ile Dünya Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yenilenen Dünyada Ekonomi’ başlıklı toplantıyı izledim. Saat 18.00’de BTSO Hizmet Binası’ndaydım. Yaklaşık 1 saat kadar çay-kahve ve yemek servisi yapıldı ve gençler kendi aralarında sohbet etti. Saat 19.05’te oturum başladı.

Konuklar Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ile gazetenin köşe yazarlarından Prof. Dr. Güngör Uras’tı…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun başkanı Kağan Yeşil’in konuşmasında daha çok son 15 yıla vurgu yapması dikkatimi çekti. Büyük atılımlar yapıldığını söyledi ancak “ticarette güven azalıyor” sözü de Ankara’ya mesaj gibiydi. Yeşil, “Türkiye 722 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılası olan büyük bir ülke. Ancak dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde yer alabilmek için hükümetin yapısal reformlara devam etmesi gerekiyor” dedi.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da kısa bir konuşma yaptı. Topuk, özetle “TOBB Bursa Genç Girişimciler Kurulu, gençlerimizi iş hayatına kazandırmak adına çalışmalarını devam ettiriyor. Ülke ekonomimiz değerli girişimci arkadaşlarımızın sayesinde bir üst seviyeye atlayacaktır. Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinliği önemsiyorum” dedi. Toplantıda; RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer ile sanayici Şahap Aktaş da hazır bulundular. Dikkatli birer dinleyiciler…

İlk sözü Hakan Güldağ aldı vegirişimciliğin cami ya da okul yaptırmak kadar önemli olduğunu’ söyledi. Bu söz üzerine etrafımdaki herkesin biraz daha toparlandığını fark ettim. Ekonomi toplantısında ‘cami ve okul’ sözleri her dakika söylenmezdi ve Güldağ istediği etkiyi daha ilk dakikada yarattı. Yenilenen dünyada özellikle küresel rekabetin tavan yaptığı bir ortamda ülkelerin ekonomik olarak kendini yenileyen bir yapıda olmasının zorunlu hale geldiğini anlatan Güldağ, “Dünya Gazetesi olarak girişimciliğin önemine çok inanan bir kurum olarak karşınızdayız. Türkiye olarak girişimci olmak ya da girişimcilere destek vermekten başka çaremiz yok” dedi.

Dünyada şirketlerin sıralamasının değiştiğine değinen Güldağ, “9 Ocak 2007 yılında Steve Jobs, IPhone’u tanıttı. O yılda dünyada değeri en yüksek şirketler ExxonMobil, General Electric, City Group, British Petrol ve Shell’di… Bugün sıralamaya baktığımızda ilk sırada Apple var. Microsoft var. Facebook ve Amazon var. Bizler de artık değişen dünyada dijital dönüşümün mutlaka yansımalarını göreceğiz. Bundan kaçış yok. Girişimciler bunu gözardı etmesin” diye konuştu.

Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Güngör Uras da dünyadaki gelişimi ve değişimi anlattı. D. Trump gerçeğiyle karşılaşan dünyada belirsizliğin hakim olduğunu söyleyen Uras, “Üretmemiz ve yatırım yapmamız gerekiyor. Babalarınız birinci kuşaktı, gördüler ve uyguladılar. Onlar bilgisizdi, iletişim yoktu ve az biliyorlardı. Sizler ikinci kuşaksınız ve bilgi toplumunun çocuklarısınız. Lokum üreterek ayakta kalamazsınız artık. İsteklere göre şekillenen bir dünyada yaşıyorsunuz. Kaliteli ve rekabet edebilir ürün zamanı” dedi.

Programda Nurullah Nuri Yavuz arkadaşımız panelistlere, “İslami finans hakkında ne düşünüyorsunuz. Ayrıca her dört gençten birisinin işsiz olduğu ülkemizde başarılı girişimcilik örneklerine çok sayıda rastlayamıyoruz, sizce bunun eğitim dışındaki kültürel sebepleri nelerdir?” diye iki soru sordu. Her iki konuşmacıdan doyurucu yanıtlar alamadık. Bu arada bir soru da yanıtsız kaldı. Bir genç girişimci, “Gümrüklerde yetkilendirilmiş operatör ne demektir?” diye sordu. Sayın Uras ‘bilmiyorum’ dedi; Güldağ ise “biz bu konuda araştırma yaparak gazetemizde yayınlayalım. Oradan okursunuz” diye yanıtladı.

Bence bu toplantıdan özetle; “teknolojiye, bilgiye, dünyadaki gelişmelere açık olun. Birbirinizi destekleyin. Buluş yapmak için çok çalışın. Patent alın” mesajı çıktı.

Xxx

Güle güle ağabey

İznik’in Müşküle köyünde ikamet eden ve Türkiye’nin ilk sosyalist muhtarı olarak tarihe geçen Fevzi Kavuk (86), önceki gün köyünde, geniş katılımlı bir törenle toprağa verildi. Müşküle köyünde 25 Ağustos 1960'da muhtar olan ve 1980 tarihine kadar girdiği tüm seçimleri kazanan Kavuk, Türkiye sol tarihinde özel bir yere sahipti. Unutulmayacak…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.