Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bugün Bayram

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2020 00:00

Barış Manço’nun dillere destan olan şarkıları içinde “Bugün Bayram, erken kalkın çocuklar..” isimli şarkısı hepimizin ezberinde.

Çocuklar, bayram sabahı anne ve babalarının müzik aletleriyle çaldığı bu şarkıyı duyar duymaz hemen kalkıp hazırlanırlar. Türk, adet ve örflerine göre bayramlarda bir evde yaşanılan olayları çok kısa da olsa özetlemiş haliyle bu şarkı, bayramların milli marşı gibi söylenip duruyor hala. Şarkının sahibi Barış Manço’yu da rahmetle anıyoruz bu bayram sabahı.

Bizden büyük olanlardan dinlediğimiz kadarıyla eski bayramlar ile bugünkü bayramlar arasında dağlar kadar farklar var. Hem aile içi bayramlaşmalar ve beraber kutlamalarda hem de toplum içindeki bayram anlayışında büyük değişimler oldu. Benim de çocukluğumdaki bayramlar ile konu-komşu, akraba ziyaretleri. Bahşişlerin toplanması ve ardından Pınarbaşı Bayram yerindeki gezmeler, eğlencelerimiz hatırlarımıza geliyor.

Şimdiki bayramlar, tatil günü olarak değerlendiriliyor. Teknoloji sayesinde bazen bir mesajla, bazen telefon ucundan seslenerek kutlamalar yapılıyor.

2020 senesinin bayramlarını galiba hiç unutmayacağız. Ramazan Bayramı, salgın hastalık korkusu nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması, yasaklarıyla gelip geçti. İnsanlarımız bayram kutlamaları yerine, sağlıklı ve mutlu oldukları için dua ettiler.

Bu Kurban Bayramı içinde aynı tehlikenin mevcut olduğu ve devam ettiği konuşuluyor.

Çünkü, hem dünyada hem de ülkemizde koronavirüs denilen illete karşı çareler bulunamadı. Hastalığın yayılma hızı gerileme olsa bile belli noktalarda devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da açıklamalarında ifade ettiği gibi tehlike geçmiş değil. Bu nedenle Bayramlarda, kurban kesecek olanların özellikle 65 yaş üstü ve hastalık risk guruplarında olanların çok dikkatli olması gerekiyor. Ailelerin bayramda el öpme, öptürme, tokalaşma, selamlaşma, sarılma yerine, uzaktan selamlaşma ile bayramlaşmaları sağlık veriliyor.

Bütün bunların hepsi, insan sağlığı, aile sağlığı, toplum sağlığı, millet sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Çünkü, hastalık ve salgın vakalarına baktığımızda, genelde cenaze ve nişan, evlenme törenleri sırasında yayıldığına tanık oluyoruz.

Bu hastalığın bir de zengin-fakir ayrımı hiç mi hiç yok. Hani, “bende hastalık yok. Bana bir şey olmaz” düşüncesi, işte bu mikrop ve salgın için geçerli değil. Ne başbakan tanıyor, ne devlet başkanı. İnsanların yakasına bir türlü yapıştı mı eğer gerekli tedaviler cevap vermezse sonuç Tahtalıköy’ü adres gösterip mezarlık oluyor.

Onun için bayramlarda ağlamak, üzülmek, yakınlarımız için “ahh-vahh” diye haykırmamak için başkalarının “yazık oldu zavallıya” diye konuşmasına engel olabilmek için önlemleri, tedbirleri elden bırakmamız gerekiyor.

Önce sağlık. Sağlık her şeyden önemli. İnsan sağlığı bir bozuldu mu düzen bozuluyor.

Bu bayramı bilerek ve isteyerek kendimize zehir etmeyelim. Bayramı, bayram gibi kutlayıp, sağlığımıza ve etrafımıza dikkat edelim.

Bayramların en önemli olaylarından bir tanesi de bayramı tatil gibi görüp yola çıkan ve trafikte kurallara uyulmadığı için kaza yapanların insanlara yaşattıkları açılar.

Evet, bayram trafiği her bayram olduğu gibi bu bayramda arife gününden bir gün önce başladı ve hala devam ediyor. Kurban Bayramı olması nedeniyle, bayramın birinci günü kurban kesecek olanların genelde evlerinde bulunması nedeniyle, bayramın ilk günü trafik pek fazla kalabalık olmuyor. Ama, ikinci günü ve geri dönüş olarak bilinen üçüncü ve dördüncü günleri ise trafik tam bir Arap sazı gibi yolları tıkıyor. Dikkatsizlik, acelecilik, kural tanımama, başkasının hakkına riayet etmeme gibi genel kural hataları da kazalara yol açabiliyor. Sonrasında, beklenmedik ölüm, yaralanma, araçlarda meydana gelen mal zararları.

Bütün bunların hepsine yazık değil midir?

Yazıktır. Yazık.  O halde, gerek bayramda gerekse her ne gün olursa olsun, araçların direksiyonları başına geçtiğimizde, kurallara uyalım, uymayanları uyaralım.

Kurban Bayramı süresince evlerinde oturacak olanlara yeni bir meşgale daha çıktı. Bizim insanımız siyasete çok meraklıdır. CHP’nin geçen hafta sonu yaptığı kurultayında, muhalefet istediklerini alamadı. Kurultday’a elektrik boşalmasına izin verilmedi. Aynı hamam, aynı tas misali parti yönetimi belirlendi. Bu durumu içine sindiremeyen bazı partililerin geçen dönem Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Yalova eski milletvekili Muharrem İnce’nin kapısını çalıp “yeni bir parti kuralım. Sol ideolojiyi artık CHP temsil etmiyor” gerekçesiyle yeni bir parti kurulmasının fitilini ateşlediği söylemleri kamuoyuna yayılıyor.

Bakalım, bu ateşin dumanı, bayramdan sonra tütmeye başlarsa, siyasetin sağ cenahında yaşanılan ayrışmalara sol cenahtaki ayrışmalarda eklenebilir.

Bu vesile ile Kurban Bayramınızı en içten duygularımla kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.