Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu yasa çarpacak!

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2018 11:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2018 11:26

Yaşamın vazgeçilmezleri içinde ilk sırayı sanırım enerji alır… ‘Isıt-ma, soğut-ma, aydınlat-ma, banyo yap-ma, TV seyret-me, ütü yap-ma, çamaşır yıka-ma, telefon şarj et-me’ diye uyaracağımız günler yaklaşıyor… Oysa hemen hepsi yaşam döngüsü içinde çok önemli işlevler üstlenir, medeniyet demektir…

Sözlerime neden böyle başladım açıklayayım efendim…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), bizleri tüketici özelliklerine göre abone gruplarına ayırdı geçmişte. Kurulca düzenlemeye tabi tarifeler, doğrudan nihai tüketiciye veya nihai tüketiciye yansıtılmak üzere ilgili tüketiciye enerji tedarik eden lisans sahibi tüzel kişilere yetki verildi.

Türkiye bölgelere ayrıldı ve özelleştirmeler gerçekleştirildi

Şimdilerde yeni bir yasa teklifi var. Elektrik Piyasası Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya göre; yasa kapsamında düzenlenen ve bir sonraki dönem uygulanması önerilen tarifeler, ilgili tüzel kişi tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca belirlenen usul ve esaslara göre, tarife konusu faaliyete ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedellerini içerecek şekilde hazırlanacak ve onaylanmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na sunulacak. Kurul, mevzuat çerçevesinde uygun bulmadığı tarife tekliflerinin revize edilmesini isteyecek veya gerekirse re’sen revize edecek.

Buraya kadar sorun yok gibi duruyor…

Ancak ‘kazın ayağı’ öyle değil… “Onaylanan tarifeler içinde, söz konusu tüzel kişinin tarife konusu faaliyetine ilişkin tüm maliyet ve hizmet bedelleri dışında piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsur yer alamayacak” denilse de “İletim ek ücreti” bu hükmün istisnasını oluşturacak.

Bu arada; Dağıtım tarifeleri; dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşacak.

Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydıyla teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.

İşte bu aşama ilginç…

Çünkü, tüketicilerin açtıkları davalarda kazandıkları bazı kalemlere ilişkin geri ödemeler, bundan sonra tüm tüketicilere yansıtılacak. İnanılmaz ve olmaması gereken bir durum…

Yasa değişikliği ne diyor; “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan her türlü ilamsız icra takibi, dava ve başvurular hakkında bu hükümler uygulanacak.

Faturalarını düzenli ödeyenlere ceza veriliyor sanki…

Ayrıca dağıtım şirketleri yapacakları tüm yatırım giderlerini de faturalara yansıtabilecek.

Olacak şey değil…

Eğer yasa geçerse 52 liralık fatura 105 lira olarak yansıyacak tüketiciye. Daha önce aynı fatura 80 lira olarak ödeniyordu.

Meclis’teki tasarının konuşulduğu oturuma 164 AK Parti milletvekili katılmadı… Tepki olarak yorumlandı… Bu milletvekilleri yasaya karşı demek ki… Seçim bölgelerinde halkın yüzüne bakamayacaklarını düşünmüş olabilirler.

Halkın alım gücü sürekli düşerken, zorunlu kullanımlardan biri olan enerji fiyatları konusunda doğru adımlar atılmalıdır.

Halk, ‘isyan noktasına’ getirilmemelidir…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.